Skocz do zawartości
  • 0

Święty medalik ID

koty

Pytanie

Napisano

Serdecznie proszę expertów o pomoc przy wydatowaniu tego medalika.
Wysokość medalika ok 1.5cm
Na awersie jest Matka Boska z Dzieciątkiem.
Kogo przedstawia rewers?? Jakiś święty czy papież??
Wielkie dzięki za wszelkie sugestie.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jakbyś dał litery to Ci powiem. Medalik skatowany, ale najprawdopodobniej na rewersie (bo święty to rewers przy Matce Boskiej) jest scena stygmatyzacji św. Franciszka z Asyżu. habit, broda, tonsura, krzyż, a po lewej jego dloni może być Jezus w postaci Serafina, ale tego nie widac na medaliku.
Napisano
dzięki, a kto widnieje na rewersie?Jakiś święty, a może papież?
Poczyściłem go trochę pastą do zębów i wiem, że to był błąd:(Teraz w oliwce sie moczy.
Napisano
pastą do zębów, czysci się zęby..
nie uzywaj jej do niczego..

niestety a) jest nieczytelny
b) niezbyt znam się na wizerunkach świętych..

po stronie NMP z Dzieciatkiem są chyba napisy S * M * MA IORO"

nic mi to nie mówi..
pozdro!
Napisano

Serdecznie proszę expertów o pomoc przy wydatowaniu tego medalika.
Wysokość medalika ok 1.5cm
Na awersie jest Matka Boska z Dzieciątkiem.
Kogo przedstawia rewers?? Jakiś święty czy papież??
Wielkie dzięki za wszelkie sugestie.

Napisano
Na awersie widnieje S.M.Maioro(p albo r)(n lub m lub a)
Na rewersie M.IC. lub CI (nie pamiętam w jakiej kolejności)
Na rewersie nie ma też Jezusa w tle. U dołu po obu stronach postaci litera T bądź imitacja jakiegoś krzaczka lub wytrysku wody.Nad tym tez po obu stronach coś co może przypinać rybę.
Po lewej stronie nad ybą" widnieje znak jakby miniaturka zacisniętej pięści z wystawionym palcem wskazującym bąć mała imitacja góry o bardzo szpoczastm szczycie.
Po prawej stronie na ybą" mamy 3 bądź 4 kropki skupione w kwadrat a nad tym bezpośrednio po laską (tą w lewej ręce) jest X.
Napisano
Drugi Świety!
T0 Jan Nepomucen. W prawej dłoni krzyż przechylony i oparty o ramię, w lewej dłoni palma. Z tyłu na dole widoczny most. Identyczne wyobrażenie znam z XVII lub XVIII wiecznego medalika, na awersie którego przedstawiona Marię z Maria-Zell.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mariazell
Niestety na Twoim egzemplarzu widnieje chyba jednak inna wersja Najświętszej Panienki.
Niemniej wydaje się, że wyrób albo rzymski, albo austriacki. W każdym razie spoza Polski.
Pozdrawiam!
Napisano

Na rewersie M.IC. lub CI (nie pamiętam w jakiej kolejności)" - taki skrót ma zakon Marianów M.I.C. ale moze to przypadek.

T - to najprawdopodobniej Tauka, znak Tau, krzyż franciszkański (tak jak na obrazku). Pozostaje przy św. franciszku, ale sw. Nepomucen też faktycznie mozliwy. Poza tym ja tam nic tego co napisane tych T, ryb i tak dalej nie widze, ale to pewnie przez fotke.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie