bartols Napisano 20 Kwiecień 2009 Autor Napisano 20 Kwiecień 2009 Pytanie może śmieszne, ale akurat mnie ciekawi to, czy volksdeutch-e posiadali nieśmiertelniki? A jeśli tak to czy różniły się one czymś od wojskowych?Z góry dzięki
kubas Napisano 20 Kwiecień 2009 Napisano 20 Kwiecień 2009 Ja myślę, że nie było takiego czegoś przecież to nie była żadna jednostka a jedynie normalni cywile którzy niby mieli korzenie niemieckie.PZDR
abcd Napisano 20 Kwiecień 2009 Napisano 20 Kwiecień 2009 Na blaszce -Wirschaftsstrassen Transport Dienst Ost- widziałem przy numerze kolejnym oznaczenie Vd-Volkssdeutsch.Na nieśmiertelnikach tej służby zajmującej się transportem i zaopatrzeniem na zapleczu frontu dokładnie oznaczano przynależność etniczną posiadacza P-Pole,R-Russe,Usb-Usbeker itp.ale to wyjątek.
pomsee Napisano 20 Kwiecień 2009 Napisano 20 Kwiecień 2009 W regularnych siłach Wehrmachtu takich oznaczeń się chyba nie stosowało. Dla wojska osoba powołana do armii to był Niemiec choćby miał służyć jako mięso armatnie.Natomiast w służbach pomocniczych tak, ponieważ służyły w nich osoby o innej narodowości niż niemiecka w tym dużo Polaków.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 20:54 20-04-2009
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.