Skocz do zawartości
  • 0

proszę o id - Cyfra z kaszkietu / ładownicy ? & Guzik 10pułku KK ?

8total4

Pytanie

Napisano

Jedynka ma 40-41mm wysokosci, wykonana z miedzi lub mosiądzu. z tyłu widać delikatne ślady korozji - na dole i u góry, zapewne były stalowe zaczepy?
Mam pewne podejrzenia, ale liczę na waszą pomoc ;>

Co do guzika - jest płaski, z przesuniętym uszkiem.. czy to 10 pułk Krolestwa Kongresowego??
(Brak sygnatur)

z góry dziękuję i pozdrawiam!

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślę, że tak. Według mnie świadczy o tym prostota wykonania . Zapewne wykonany został w jakiejś podrzędnej manufakturze.
Kształt i styl guzika klasyczny dla okresu XW.
Początek królestwa raczej wykluczony, Muncheimer i jego zakład działał już od kilku lat i jego wyroby były dopracowane na znacznie wyższym poziomie stylistycznym.
Napisano

Jedynka ma 40-41mm wysokosci, wykonana z miedzi lub mosiądzu. z tyłu widać delikatne ślady korozji - na dole i u góry, zapewne były stalowe zaczepy?
Mam pewne podejrzenia, ale liczę na waszą pomoc ;>

Co do guzika - jest płaski, z przesuniętym uszkiem.. czy to 10 pułk Krolestwa Kongresowego??
(Brak sygnatur)

z góry dziękuję i pozdrawiam!

Napisano
Spadkiem po polskiej historii jest również fakt, że w wyniku rozbiorów niewiele zachowało się materiału porównywawczego pomocnego w identyfikacji elementów umundurowania i wyposażenia wojska polskiego.
Często trzeba doszukiwać się analogii, dedukować a i tak można się pomylić.
Napisano
cyfra jest odlewem z miedzi lub mosiadzu, dosc masywna, ale niezbyt duza (wymiary 40-41mm x 10mm), mozliwe ze uszka jezeli byly - zrobiono ze stali, bo widac slady korozji u gory i na dole rewersu.

niestety kontekst jest tak szeroki, ze kazda wojna pasuje :(

co do guzika - jest raczej płaski, co sądzisz o wczesnym KK pomsee?
z moich informacji - guziki XW maja uszko bardziej wycentrowane", i sa delikatnie miseczkowate" wręcz na milimetr-dwa...

brak sygnatury abija klina", w zwiazku ze starannoscia jaka sugerujesz..

pozdro!
Napisano
Ciekawie.
uszko wydawało się raczej typowe dla KK, ale jak mowisz ze XW to jeszcze bardziej mnie cieszy :)

szukałem analogii dla tej cyfry i zadnych konkretow ;/
na PS ostatnio wisial guzik z podobną jedynką.. moze zwrociles uwagę?
pozdro!
Napisano
sugerujesz Kopi Rosję ?

takie same jedynki występują także np. na guzikach austriackich z końca XIX/początku XXw.
Podobne mogły być używane jeszcze pod koniec XVIIIw w IRP...

Pomsee:przy pochodzeniu sugerujesz kaszkiet, a może jakaś patrontasz, ewentualnie mantelzak, albo np. siodło??

pozdro!
Napisano
jasna sprawa, w końcu od lat z każdej strony przyjmowaliśmy ciosy, i wszystko co nasze - wędrowało po świecie, często bezpowrotnie.

a więc sugerujesz że to guzik XW ?:)
dzieki jeszcze raz!
pozdravy!!
Napisano
Moja hipoteza:
Cyfra jest polska ale czy to okres napoleoński czy królestwo kongresowe to już jest problem. Widziałem bardzo podobną jedynkę znalezioną na terenie bitwy stoczonej w okresie powstania listopadowego. Druga sprawa to jak ją mocowano? Bo jeśli na ładownicy to brak dwóch uszek do jej mocowania.
Może więc jednak kaszkiet WP królestwa kongresowego a cyfra pierwotnie przylutowana była do pelty?
Guzik wygląda na napoleońskiego z okresu XW lub początku królestwa kongresowego. Późniejsze, oficerskie z labrami były znacznie staranniej wykonane no i sygnowane. I nie płaskie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie