doctorNO Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2009 Witam wszystkich.Jestem w trakcie czyszczenia pewnego stalowego przedmiotu. Został już poddany elektrolizie ale pozostało trochę rdzy w mniej dostepnych miejscach. Myślę żeby wrzucić go teraz w 5% roztwór octu ale przedmiot posiada elementy mosiężne i tu moje pytanie czy ocet nie zaszkodzi elementom mosiężnym?Z góry dziękuje za wszelkie sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 Mosiądz nabierze brzydkiego czerwonawego nalotu. Odradzam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=130293 Odradzam również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Stalowy przedmiot,elementy mosiężne-może to być fajna zagadka dla odkrywców.To na marginesie,spróbuj jeszcze raz w elektrolizie,nie wiem jak zachowałby się mosiądz w wodorotlenku sodowym jeśli nie zechlało"by elementów kolorowych może autoliza??Nie wiem popatrz jeszcze w wyszukiwarce znajdziesz tam masę propozycji.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.