Skocz do zawartości
  • 0

co to za siekierki

marcin240779

Pytanie

Napisano

znalezione na piaskowni przy pomocy tesoro amigo 2 w kuj-pom, w czasie swiat maja okolo 10 - 15 cm dlugosci na zdjeciu dwie najladniejsze i jedna zniszczona, takich jak ta zniszczona bylo jeszcze kilka co to jest czy jest to cos waznego cennego co z tym zrobic, muzeum ale nie wiem czy sie pozniej do nas nie przyczepia

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

znalezione na piaskowni przy pomocy tesoro amigo 2 w kuj-pom, w czasie swiat maja okolo 10 - 15 cm dlugosci na zdjeciu dwie najladniejsze i jedna zniszczona, takich jak ta zniszczona bylo jeszcze kilka co to jest czy jest to cos waznego cennego co z tym zrobic, muzeum ale nie wiem czy sie pozniej do nas nie przyczepia

Napisano
@ marcin240779
Widzę że jesteś nowym forumowiczem, (albo starym zbanowanym wyjadaczem z nowym nickiem) i nie wiem dlaczego robisz sobie jaja.
Ewidetnie widać że te zdjęcia są wygrzebane gdzieś z netu, a nie przez Ciebie robione, to po pierwsze.
Po drugie nie wierzę że zostały znalezione w jednym miejscu, gdyż jest między nimi za duża rozpiętość czasu, a osady w epoce brązu nie istniały poprzez kilkaset lat w jednym miejscu.
Pierwsze 2 siekierki z lewej strony są wykonane z miedzi i pochodzą ze schyłkowego neolitu tj. ok. 2400-1800 p.n.e.
Pozostałe dwie z prawej strony, to typowe przedstawicielki Kultury Łużyckiej, tzw. siekierki tulejowate datowane na ok.1000 - 650 p.n.e.
Ich wartość finansowa jest znikoma, ale dla archeo kontekst tego znaleziska jest duży.
Pozdrawiam i nie stresuj nas więcej :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie