ilford Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 Witam ostatnio zauważyłem że moja proxima dosyć często się wzbudza idąc polem sygnalizuje coś powracam w to miejsce kilka razy przemiotę i nic niestety dosyć często to występuje mowa o trybie dynamicznym moje ustawienia to wybiórcza zdyskryminowane wszystko do +24 czułość w okolicach 30 niestety po zmianie czułości nawet do minimum problem dalej się pojawia.
dzieci3 Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Witam,najlepszym rozwiązaniem była by rozmowa z producentem.Myślę,że Ci pomoże.Pzdr.
pawcion123 Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 dyskryminowane wszystko do +24",to znaczy że kolega nie lubi srebrnych średniowiecznych monet?.polecam dyskryminację -15 i częste strojenie do gruntu,czasem jak idziemy szybko polem to dyskryminacja w jedną stronę przekłamie,lecz przemiatając częściej nad przedmiotem wszystko powraca do normy.
ilford Napisano 11 Kwiecień 2009 Autor Napisano 11 Kwiecień 2009 Dzięki za odpowiedz co do tych +24 to chyba jest optymalne srebro będzie dawać coś ok +70 jak ustawie do +15 jak kolega sugeruje to nie nadążę kopać śmieci i odłamków :-) wczoraj na polach i piaskach już nie wzbudzał się tak często lecz pod wieczór wszedłem w dosyć wilgotne łąki o boże masakra pikał jak głupi cały czas coś sygnalizował a po chwili cisza .
albertus32 Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 posiadam proxime od dłuższego czasu, mam to samo. Zauważyłem, ze przy wyzszej trawie lub w lesie gdy sonda uderza w trawe lub gałązke- proxima wzbudza sie. Chodze z kolega, który równiez posiada proximę i tez wzbudza sie.Obawiam sie ze ten detektorek juz tak ma, choc wszystkie sugestie mile widziane. Nie pomaa tu zmniejszenie czułosci. Ostatnio kabel do sondy zawinąłem tasma, o dziwo wzbudza sie o wiele razy mniej niz wczesniej. Czyzby to uderzenie w kabel wzbudzało sonde?
albertus32 Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 wzbudza sie oczywiscie proxima kolegi, choc czasami i On się wzbudza jak widzi co wykopuje ...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 A jak sądzisz, z czego zrobiony jest kabel w środku?:)
albertus32 Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 czy to było Twoje pytanie, jesli chcesz to dopisz tylko proszę...
pawcion123 Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Kol Brzęczyszczykiewicz ma rację!!Trzeba solidnie zamocować kabel, tak aby nie majtał się tworząc te właśnie ajemnicze" fałszywe sygnały.Moja Proxima nie daje takich sygnałów,a w porównaniu do np, Ace-a250 w którym to wzbudzanie było na porządku dziennym wydaje się być bardzo stabilna!!
Brzęczyszczykiewicz Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Każdy przewodzący przedmiot w polu cewki jest obiektem który wytwarza w cewce odbiorczej sygnał użyteczny. Proces kalibracji (dostrajania) powoduje, że stałe elementy cewki stają się dla wykrywacza niewidoczne (dokładniej - są ignorowane). Jeśli jednak elementy te są ruchome względem cewki, jak na przykład lekko dyndający kabel, to przy pewnej czułości dadzą w trybie dynamicznym i statycznym sygnał jak każdy inny obiekt.Na pierwszych kilku-kilkunastu centymetrach od cewki przewód musi być całkowicie unieruchomiony!
swistakbmx Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Sztywne zamocowanie kabla często rozwiązuje problem wzbudzania to fakt lecz w swojej Proximie też zauważyłem problem ze wzbudzaniem w mokrym terenie. Miałem okazje pracować na kanarku 150 i nawet przy chodzeniu w śniegu czy w bagnie problem nie występował.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Z powodu mniejszej czułości i agresywniej działających algorytmów dyskryminacji.Każdy czuły wykrywacz powinien się 'wzbudzać' w niekorzystnych warunkach, np choćby od mokrej trawy. jesli tak się nie dzieje, to znaczy że czułość maksymalna układu jest marna.
swistakbmx Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Panie Brzęczyszczykiewicz a czy problem nie powinien ustać wraz ze zmniejszeniem czułości ??
MOLA Napisano 12 Kwiecień 2009 Napisano 12 Kwiecień 2009 Czyli obwiązanie kabla i zmniejszenie czułosci( tylko o ile???) powinno zlikwidować problem lub go pomniejszyc??????
pawcion123 Napisano 12 Kwiecień 2009 Napisano 12 Kwiecień 2009 Oczywiście!!Lecz zastanówmy się czy to jest takie ważne,czy warto zmniejszać czułość tracąc przy tym drogocenny zasięg? chyba nie!!!Z tym można żyć,ja jakoś nie narzekam,nie wycinam dyskryminacji tylko -15,zasięg max i jadą wozy kolorowe.....Niema co kombinować,ponieważ można narobić więcej szkód niżeli dobrego :):)
swistakbmx Napisano 12 Kwiecień 2009 Napisano 12 Kwiecień 2009 pawcion123 dyskryminacje dajesz na -15 ok a wybiorczą jak?ja zawsze wywalam wszystko do ok +20 wtedy na moich polach najmniej śmieci idzie
pawcion123 Napisano 12 Kwiecień 2009 Napisano 12 Kwiecień 2009 Wcale nie ustawiam dyskryminacji wybiórczej!!!Poprostu ustawiam dyskryme na -15, czułość na max lub gdy warunki sa nie wskazane to na 25-29.Wolę mieć pod kontrolą wszystkie sygnały dać szansę srebrnym monetką których wy tak nie lubicie :):)Sprawdź sobie jaką fazę sygnału dają srebrne szelągi itp, czasem jest to pogranicze folii!!
swistakbmx Napisano 13 Kwiecień 2009 Napisano 13 Kwiecień 2009 To chyba masz wyjątkowo czyste pola :-) przy takich ustawianiach kopał bym co ruch sondy , fakt że użytkownik bardzo dobrze osłuchany z wykrywaczem radzi sobie z tym problemem
Brzęczyszczykiewicz Napisano 13 Kwiecień 2009 Napisano 13 Kwiecień 2009 Oczywiście że z tym można żyć, a nawet TRZEBA. Ale są użytkownicy oczekujący czystego dzwonka diń, diń, znalazłeś monetkę" oraz prążka VDI stojącego jak pal Azji, i też to należy zrozumieć. A czy coś w ten sposób pozyskają, lub raczej czego nie pozyskają, to już ich prywatny problem :)
albertus32 Napisano 13 Kwiecień 2009 Napisano 13 Kwiecień 2009 chodze z proximką pół roku, fakt wzbudza sie, chodze na czulosci na maxa. Gdy zapiszczy , cofam sie o krok , ponownie macham sonda i jesli nic nie złapie wiem, ze to falszywy sygnał. Robię to juz bez namysłu, przyzwyczailem sie do tego, to trwa kilka sekund- krok do tułu, ponowne machniecie i wrazie czego dzida do przodu, nigdy nie zmniejszam czułosci jesli pozwalaja na to warunki, wiadomo- ktos tu mógł juz byc i moze nie znalazł to co jest głębiej...pozdro
Brzęczyszczykiewicz Napisano 13 Kwiecień 2009 Napisano 13 Kwiecień 2009 I bardzo słusznie. Proxima ma czułość bardzo przeciętną gdy jest ustawiona na maksimum, więc bez poważnego powodu nie należy jej jeszcze bardziej ograniczać.
konigsberg Napisano 13 Kwiecień 2009 Napisano 13 Kwiecień 2009 Moim zdaniem,proxima nie wzbudza sie czesciej ,niz inne wykrywacze tej klasy (dotychczas chodzilem glownie z whitesem 6000),poza tym w white'sie problem ten byl nawet wiekszy!!! takze polecam ,rzeczywiscie zrobic krok w tyl i sie upewnic... A tak z ciekawosci kol.Brzeczyszczykiewicz,jezeli proxima ma czulosc przecietna ,to jaka ma np. ACE 250 zerową...??Pozdr.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 13 Kwiecień 2009 Napisano 13 Kwiecień 2009 Nie wiem, nie miałem nigdy okazji bawić się ACE.
konigsberg Napisano 13 Kwiecień 2009 Napisano 13 Kwiecień 2009 W takim razie mam rozumieć ,że przeciętna czułość oznacza,iż parametry tego detektora są zbliżone do większości wykrywaczy(powyżej 50%)?? Z Twojej ostatniej wypowiedzi wnioskuje,iż conajmniej połowe z dostępnych urządzeń ,miałeś przyjemność testować..??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.