OloOcki Napisano 5 Kwiecień 2009 Autor Napisano 5 Kwiecień 2009 Jak oczyścić rurę od panzerfausta z rdzy? Jest jakiś skuteczny sposób? tu link do zdjęć ury" :http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=650584#821286
Thomson. Napisano 5 Kwiecień 2009 Napisano 5 Kwiecień 2009 Zdecydowanie elektroliza. Jeżeli nie wiesz jak ją zrobić poczytaj w innych wątkach.Pzdr
OloOcki Napisano 5 Kwiecień 2009 Autor Napisano 5 Kwiecień 2009 a można jakimś innym sposobem próbować? Czy elektroliza najlepsza?
Thomson. Napisano 5 Kwiecień 2009 Napisano 5 Kwiecień 2009 Pewnie,ze można, ale będzie to bardziej pracochłonne i może nie przynieść zamieżonego efektu. Myślę,że najlepiej będzie zastosować elektrolize.
OloOcki Napisano 6 Kwiecień 2009 Autor Napisano 6 Kwiecień 2009 czytałem o elektrolizie trochę na forum. Trafiłem na post w którym ktoś mówi, że elektroliza może też zniszczyć przedmiot- dza trzyma go w kupie". Może się tak stać?
sławek1989 Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 :)no jezeli przedmiot jest tylko kawałkiem utlenionej stali to zniszczyć moze go nawet wziecie do reki. Elektroliza jest dość bezpieczna z tym ze np jezeli sie zastosuje sol jako elektrolit to pożniej sie ona osadza na fancie.
Thomson. Napisano 6 Kwiecień 2009 Napisano 6 Kwiecień 2009 Elektroliza prawdę Ci powie" Jezeli przedmiot jest tylko rdzą, to nic z niego nie będzie, ale nie przejmuj się z panzerfausta napewno pozostanie cały korpus.
der_bartosz Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 Nie słuchaj Thomsona, po pierwsze primo rura nie jest w najlepszym stanie po drugie primo trochę to by zajęło po trzecie primo ultimo najszybciej to wyczyścisz miedzianą szczotą na wiertarce. Pozdrawiam
OloOcki Napisano 7 Kwiecień 2009 Autor Napisano 7 Kwiecień 2009 dzięki der_bartosz. Właśnie się zastanawiałem nad drucianą szczotką, ale zrobię to ręcznie zresztą mam czas :) dzięki wszystkim w ogóle za wypowiedź/dzi
Thomson. Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 Co ty wymyślasz der-bartosz? Jak tak chcesz to se czyść miedzianą szczotą, a zobaczysz, ze rdza zostanie w grudkach i większych bomblach ;p Już troche takich wyrzutni wyczyściłem więc wiem.
Thomson. Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 Tak wygląda moja po elektrolizie.Nie wiem czy szczotą osiągniesz taki efekt?
der_bartosz Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 Thomson śledzę karierę twoją na tym forum i większość wypowiedzi nie powala na nogi, tak się składa, że czyściłem kilka rur szczotą i wiem jak wyglądają, a elektroliza jest metodą powolną. Jeśli zdecydujesz się na szczotę to polecam to robić na zewnątrz i zaopatrzyć się w maseczkę
Thomson. Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 Tak tylko ja dzięki swojej wiedzy pomogłem już wielu osobą i nikt nie narzekał. A elektroliza nie jest taka wcale czasochłonna. Mi czyszczenie wyrzutni od fausta zajmuje do 5 godzin przy 4A.Co do twojejej metody to może i jest szybsza,ale nie dokładna. Na przedmiocie zostanie wiele pęchęrzy z rdzą itp.Kolego OlOcki rób jak uważasz.Pozdro...
der_bartosz Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 Kłócić się z tobą nie będę ty masz swoje zdanie (...) ja mam swoje zdania.P.S. Twierdzisz, że ja nikomu nie pomogłem na tym forum?
Thomson. Napisano 7 Kwiecień 2009 Napisano 7 Kwiecień 2009 Nie nic z tych rzeczy. Uznałem twoją wcześniejszą wypowiedź,że to właśnie ja nikomu nie pomogłem.Pozdrawiam.
OloOcki Napisano 8 Kwiecień 2009 Autor Napisano 8 Kwiecień 2009 Jestem zmuszony (ale bez obrazy Der_Bartosz) czyścić szczotą, bo nie za bardzo mam jak elektrolizę wykonać.Ale dzięki Wam :)
Sensej1985 Napisano 8 Kwiecień 2009 Napisano 8 Kwiecień 2009 Ja bym z grubsza oczyścił szczoteczką a potem elektroliza.Pozdrawiam Sensej.
OloOcki Napisano 8 Kwiecień 2009 Autor Napisano 8 Kwiecień 2009 ja już zabrałem się za czyszczenie szczotą, ale ręcznie i szpachelką.Trochę się namęczyłem, ale już prawie skończyłem jutro tylko resztki zrobie, później wezmę papierem ściernym 120 albo 140 też recznie i będzie dobrze :)pozdro
Cyrograf15 Napisano 8 Kwiecień 2009 Napisano 8 Kwiecień 2009 Nie będzie dobrze bo rdza w wżerach zostanie. Dodatkowo papierem porysujesz fanta.Wojtek
OloOcki Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 to spróbuje może jakoś inaczej...A jak można po oczyszczeniu tego fanta zabezpieczyć go? Jaki najlepszy środek do tego? Jestem dopiero początkujący i jeszcze muszę się wiele nauczyć :)
vis1939 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Czego byś nie spróbował to jedyną korzyść jaką z tego będziesz miał to to ze nabierzesz doświadczenia w konserwacji bo fant w stanie tragicznym i częste znalezisko,ja osobiście bym to zakopał z powrotem dla potomnych.
OloOcki Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 zakopywać dla potomnych? Przecież to chyba asza misja", żeby uchronić wszystko co się da jeszcze uratować, a zresztą fant to fant niedługo wrzucę tu foty wyczyszczonej ury".Pozdrawiam!
vis1939 Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Kolego w miarę rozwoju twojej pasji sam stwierdzisz że dwudziesta znaleziona taka rura w agonalnym stanie przekroczy możliwości aszej misji"
OloOcki Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 Pewnie masz rację, bo to moje pierwsze znalezisko wykrywaczem i jak już mówiłem jestem początkującym i to było tylko moje skromne zdanie.Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.