przemope Napisano 3 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2009 odpowiedź dla thor65 - posiadam te zdjęcia w większej rozdzielczości. Niestety nie były skanowane tylko pstryknięte aparatem cyfrowym w trybie makroodpowiedź dla JULJAN123 - rzeczywiście ale ze mnie gapa. Rzeczywiście na tym zdjęciu jest moment uroczystego wręczenia broni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 3 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2009 Podporucznik Franciszek Kolbertowicz był pradziadkiem mojego kolegi. Do końca swojego życia był człowiekiem niezwykle prawym i honorowym. Taką postawę przekazywał swoim wnukom. Ciekawą rzeczą jest to, iż zabrał na ten lepszy świat tajemnicę zakopania sztandaru 61 Pułku Piechoty. Z opowiadań kolegi dowiedziałem się, że ów sztandar został przez jego pradziadka zabezpieczony w mosiężnej tulei i zakopany podczas okupacji gdzieś w Puszczy Bydgoskiej, w strefie obfitującej w starodrzewia. Z kolei kopię sztandaru można oglądać w Pomorskim Muzeum Wojskowym w Bydgoszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor65 Napisano 3 Kwiecień 2009 Share Napisano 3 Kwiecień 2009 Witam.Według książki Kazimierza Satory ,,Opowieści wrześniowych sztandarów,,Sztandar 61pp miano odesłać wraz z nadwyżkami żołnierzy do OZ 15 DPWielkopolskiej w Sandomierzu. Wyruszono 03.09.1939r.o godz.4:00.Sztandar miano zakopać w miejscowości Bołtuny przed przekroczeniemRzeki Bug. Zakopać mieli por. Ludwik Diehl ppor. Jan Rejman w obecności st.sierż. Szczepana Stachowiaka i jednego z plutonowych. 14 lipca 1970r.por. Ludwik Diehl w oświadczeniu podał : ,,Osobiście rozkręciłem drzewce chorągwi , powyjmowałem gwoździe, zdjąłem godło państwowe i odłączoną materię chorągwi zabezpieczyłem’’. To tyle na temat sztandaru 61pp , więcej w w/wksiążce.Pozdrawiam Thor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JULJAN123 Napisano 3 Kwiecień 2009 Share Napisano 3 Kwiecień 2009 61 PP posiadał - jak wiele innych jednostek - kilka sztandarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor65 Napisano 3 Kwiecień 2009 Share Napisano 3 Kwiecień 2009 Witam.A to ciekawe. Czy może kolega rozwinąć temat ,, kilku sztandarów,,.Początkowo jako 7 Pułk Strzelców Wielkopolskich, 7 stycznia 1920r.przemianowany na 61pp.Nadanie sztandaru i zatwierdzenie jego wzoru zostało ujęte w Dzienniku Rozkazów MSWojsk.z 1924r.,nr29, poz. 435. Sztandar ,ufundowany przez społeczeństwo ziemi chodzieskiej, pułkowi wręczył prezydent RP S. Wojciechowski w Bydgoszczy 4 sierpnia 1924r.Pozdrawiam Thor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 3 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2009 Dla mnie temat zakopania sztandaru też na obecną chwilę stanowi zagadkę. Tym bardziej po tym co usłyszałem z ust mojego kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 3 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2009 Podpisałem błędznie zdjęcie dotyczące rzekomego Wierzchowa. W rzeczywistości jest to Mirachowo na Kaszubach, bo taki jest właśnie podpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JULJAN123 Napisano 3 Kwiecień 2009 Share Napisano 3 Kwiecień 2009 Chodziło mi o sztandary i proporce, które pułki posiadały jeszcze z pierwszych lat istnienia. Po wprowadzeniu ujednoliconego wzoru sztandaru pułkowego te tradycyjne i starsze choragwie często były eksponowane w izbach pamięci jednostki. W pułku mogły się także znajdowac np. proporce nagrodowe, płomienie do fanfar, fartuchy bębnów i to własnie one w czasie ukrywania mogły zostac pomylone ze sztandarem pułkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 4 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2009 Odpowiedź dla JULIAN123 - też tak myślę. To pewnie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 17 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2009 Zdjęcie z Allegro. Ćwiczenia 61 Pułku Piechoty - postój w czasie przemarszu do rejonu Kartuz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 24 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2009 Przekazanie broni, dla wojska na ręce marszałka Edwarda Rydza-Śmigłego, ufundowanej przez ludność powiatu wyrzyskiego.Marszałek Edward Rydz-Śmigły przechodzi przed frontem kompanii honorowej 61 Pułku Piechoty Wielkopolskiej. Poczet sztandarowy salutuje sztandarem przed marszałkiem, któremu towarzyszą generałowie: Tadeusz Kasprzycki (z prawej za Rydzem), Władysław Bortnowski (z lewej za Rydzem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 23 Październik 2009 Share Napisano 23 Październik 2009 Wracając do tematu sztandaru - te historyczne znaki pułków wielkopolskich z lat 1919-1920 przekazywane były do Muzeum Wojskowego w Poznaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 24 Marzec 2010 Autor Share Napisano 24 Marzec 2010 Zdjęcie z Allegro. Pułkowa uroczystość w koszarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qguares Napisano 3 Lipiec 2010 Share Napisano 3 Lipiec 2010 Witam serdecznie ….Ucieszyłem się że znalazłem w internecie wątek poświęcony 61 Pułkowi Piechoty z Bydgoszczy.Od jakiegoś czasu poszukuję informacji na temat tego pułku.Opracowuję drzewo genealogiczne mojej rodziny i szukam informacji na temat oficera tego pułku. Był dowódca plutonu w 1 kompanii I baonu – ppor. MILWID Władysław Zbigniew. Żoną jego była Maria Czerkawska ur. u 1882 roku. Wdzięczny będę za wszelkie dane na temat historii tego oficera lub jego rodziny na adres qguares@wp.pl.Pozdrawiam … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maruś Napisano 4 Lipiec 2010 Share Napisano 4 Lipiec 2010 Witam: Interesuje mnie historia 61PP. Wlatach 1934-1935 mój dziadek odbywał tam zasadniczą służbę wojskową rocznik 1912. Pobór w dn. 11-17.04.1934r.1 kompania c.k.m.Pozdrawiam wszystkich, którzy interesują się 61PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bravo61 Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Pozwolę sobie dodać ciekawostkę, w zeszłym roku na aukcji w krakowskiej Desie został sprzedany pamiątkowy ryngraf, ofiarowany marszałkowi Rydzowi-Śmigłemu przez oficerów 15 DP z okazji urodzin. Na ryngrafie jest mn. wyryty sztandar 61 PP oraz przymocowana odznaka pułkowa. Miałem okazję trzymać w rękach to cudo ....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 nie tylko 61 pułk piechoty jest na tym ryngrafie. Na etui umieszczono odznaki jednostek wchodzących w skład dywizji. Masz może większe zdjęcia? Ciekaw jestem dedykacji.Zdjęcia z uroczystego wręczenia można obejrzeć na stronach NAC (sygnatury 1-W-574-18 i 1-W-574-19). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wnuk Napisano 19 Wrzesień 2010 Share Napisano 19 Wrzesień 2010 Na zdjęciu Pobyt na wsi" drugi od prawej z koalicyjką i w rogatywce to Franciszek Chudziński. Cieszę się z wątku o 61 PP i pozdrawiam wszystkich zainteresowanych. Co do losłw sztandaru to z opowieści dziadka, który był w poczcie sztandarowym 61 PP wiem, że został zakopany na wschodzie Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 21 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2010 Zdjęcie z Allegro podpisane jako:Bydgoszcz.Kurs 15.D.P., 61 pułk piechoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leokadia Napisano 21 Listopad 2010 Share Napisano 21 Listopad 2010 Mam pewne archiwalia dot. prawdopodobnie 61 p.p. z Bydgoszczy.Zeby jednak sie upewnic i czegos na tym znamienitym forum nie naplatac prosze znawcow tematu o pomoc.Czy gdzies sa publikowane spisy personalne oficerow, podoficerow i zolnierzy zwlaszcza z lat 1918-1920?Czy ktos wie o wizycie gen.J.Hallera w 61 p.p.?Gdzie mozna dowiedziec sie wiecej o kampanii 61 p.p.w 1920r?I ostatnie - jak te kapitalne foty zobaczyc w lepszej rozdzielczosci?Pewnie mialbym ich wiecej ale odpowiedz chocby na te bedzie rewelacja. Jesli potwierdze tozsamosc moich zdjec z 61 p.p. obiecuje dolaczyc.Pozdrawiam akreconych" 61 p.p.leokadia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zelig01 Napisano 21 Listopad 2010 Share Napisano 21 Listopad 2010 Mam spis oficerów WP z lat 1918-21. Swojego czasu był on na stronach MWP ale zniknął. Kontakt na priv albo w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2010 Świeżynka z Allegro.Fotka nr 1 - Budowa pomnika, w 1929 roku, na terenie koszar 61 Pułku Piechoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2010 Świeżynka z Allegro.Fotka nr 2 - Święto pułkowe, w 1930 rok, na terenie koszar 61 Pułku Piechoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2010 Świeżynka z Allegro.Fotka nr 3 - Zawody strzeleckie na terenie koszar 61 Pułku Piechoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 13 Grudzień 2010 Share Napisano 13 Grudzień 2010 Z Allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi