skolcio Napisano 30 Marzec 2009 Autor Share Napisano 30 Marzec 2009 Witam!Do celów rekonstrukcyjnych nabyłem manierkę niemiecką. W środku jest nalot powstały na skutek utleniania się aluminium. Chciałbym z niej korzystać, czy ktoś mógłby mi cos poradzić jak ją odczyścić?Z góry dzięki za pomoc. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=571343#793148Osobiście odradzam picie z tego jeśli aluminium się utlenia,nałykasz się glinu a to niezbyt zdrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 30 Marzec 2009 Autor Share Napisano 30 Marzec 2009 A nie da się tego w jakiś sposób oczyścić do końca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 4 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2009 Jak oglądałem manierki na giełdach i allegro to wszystkie mają takie utlenienia. Czy można gdzieś nabyć kopię takiej manierki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 4 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2009 Co do oczyszczenia to dowiedziałem się że te utlenienia można usunąć za pomocą gorącego roztworu kwasku cytrynowego. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Myślę, żebyś był ostrożny z tym kwaskiem bo ja sobie rozpuściłem fanta nim :(( a czy to pomoże to niestety nie wiem...pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 22 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2009 Dla ludzi którzy maja ten sam problem. Kwaskiem cytrynowym da się usunąć wszystkie utlenienia. Trzeba przez parę dni wlewać tam stężony i gorący roztwór kwasku i zostawiać na noc. Następnego dnia wymieniać. Po paru dniach nalać tam płynu do mycia naczyń i mocno przeczyścić szczotką do butelek. Metoda sprawdzona. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord_Macragge Napisano 22 Kwiecień 2009 Share Napisano 22 Kwiecień 2009 A ja dodam, że tlenki glinu są jednym ze źródeł choroby Alzheimera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 22 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2009 Bo potraktowaniu kwasem tego tlenku już chyba nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 30 Kwiecień 2009 Share Napisano 30 Kwiecień 2009 w czechach robia manierki-kompletne. wiec jesli chcesz czyscic zeby z niej pic to szkoda czasu.zobacz na ebayu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 30 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2009 Ja potrzebuję samej butli. Jeśli ktoś ma jakieś linki to bardzo proszę o wstawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.