Skocz do zawartości
  • 0

Tabliczka ...Specialfabrik fur Militarbedarf..."

festunguben

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niewiele potrzeba by automaty do robienia papierosów zastąpić automatami do elaboracji amunicji strzeleckiej. Właściwie prawie każda taka fabryka papierosów przeszła po reformach Speera taką przemianę.
Napisano
To nie jest żadna teoria. Przez wiele lat nie brałem opowieści mojego wuja do końca na serio. Był doskonałym gawędziarzem, jego opowiadania niesamowicie barwne ze zwrotami akcji, były nieprawdopodobne.

Nagrałem go kiedyś po kryjomu na kaseciaku. Niestety kuzyn przegrał na tę kasetę Brygadę Kryzys".

Mój wuj był wywieziony na roboty do Niemiec z Warszawy w pierwszej grupie. Był nawet zadowolony, bo bliżej Francji... Francja naleje Niemcom... Miał złudzenia...

Opowiadał jak w niemieckim mieście w 1943/1944 w fabryce papierosów zaczęto tłuc amunicję. Robiono tak z dwóch powodów: po pierwsze naloty już nie dawały spokoju starym fabrykom rozpoznanym przez wroga, po drugie załogi po zmianie maszyn z taką samą zręcznością robiły amunicję.

Potwierdzenie tego faktu znalazłem w wojennych wspomnieniach Leopolda Tyrmanda, który na robotach kelnerował udając Francuza. Tyrmand wspomina w nich o takiej właśnie zamianie asortymentu produkcji w pobliskiej fabryce papierosów.
Napisano
Z reguły te same zakłady mechaniki precyzyjnej produkowały maszyny do produkcji papierosów i produkcji amunicji pistoletowej, karabinowej.

Zmieniano więc maszyny, załoga nawykła do pracy tego typu maszynach zmieniała asortyment produkcji nadal wykonując podczas szychty automatyczne ruchy. I jechali na akord.
Napisano
Zostawię te papierosy i amunicję bo nie przemawia do mnie ta teoria ...

Firmę S. Kiefer Spezialfabrik für Militärbedarf Worms znalazłem w wykazach intendentury XIII Armeekorps w latach 1897-1904 ale o co produkowała to nie wiem.
https://www2.landesarchiv-bw.de/ofs21/olf/struktur.php?bestand=5719&klassi=008.006.005&anzeigeKlassi=008.006.005.001
Napisano
W Worms zarejestrowana była firma S. Kiefer, Maschinenfabrik, działająca w latach 1919-1926, była częścią zakładów produkujących tabakę oraz papierosy. Miałem to pisać przedwczoraj, ale nie znalazłem więcej informacji, jednak skoro każde info jest ważne to proszę, może się przyda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie