festunguben Napisano 29 Marzec 2009 Autor Napisano 29 Marzec 2009 http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum23/tablica_copy3.jpgS.KieferSpecialfabrikfur MilitarbedarfWorms a.k.h.
grba Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 Niewiele potrzeba by automaty do robienia papierosów zastąpić automatami do elaboracji amunicji strzeleckiej. Właściwie prawie każda taka fabryka papierosów przeszła po reformach Speera taką przemianę.
grba Napisano 1 Kwiecień 2009 Napisano 1 Kwiecień 2009 To nie jest żadna teoria. Przez wiele lat nie brałem opowieści mojego wuja do końca na serio. Był doskonałym gawędziarzem, jego opowiadania niesamowicie barwne ze zwrotami akcji, były nieprawdopodobne.Nagrałem go kiedyś po kryjomu na kaseciaku. Niestety kuzyn przegrał na tę kasetę Brygadę Kryzys".Mój wuj był wywieziony na roboty do Niemiec z Warszawy w pierwszej grupie. Był nawet zadowolony, bo bliżej Francji... Francja naleje Niemcom... Miał złudzenia...Opowiadał jak w niemieckim mieście w 1943/1944 w fabryce papierosów zaczęto tłuc amunicję. Robiono tak z dwóch powodów: po pierwsze naloty już nie dawały spokoju starym fabrykom rozpoznanym przez wroga, po drugie załogi po zmianie maszyn z taką samą zręcznością robiły amunicję.Potwierdzenie tego faktu znalazłem w wojennych wspomnieniach Leopolda Tyrmanda, który na robotach kelnerował udając Francuza. Tyrmand wspomina w nich o takiej właśnie zamianie asortymentu produkcji w pobliskiej fabryce papierosów.
Luftlander Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 Fabrykę papierosów na fabrykę amunicji ?????????
grba Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 Z reguły te same zakłady mechaniki precyzyjnej produkowały maszyny do produkcji papierosów i produkcji amunicji pistoletowej, karabinowej. Zmieniano więc maszyny, załoga nawykła do pracy tego typu maszynach zmieniała asortyment produkcji nadal wykonując podczas szychty automatyczne ruchy. I jechali na akord.
Luftlander Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 Zostawię te papierosy i amunicję bo nie przemawia do mnie ta teoria ...Firmę S. Kiefer Spezialfabrik für Militärbedarf Worms znalazłem w wykazach intendentury XIII Armeekorps w latach 1897-1904 ale o co produkowała to nie wiem.https://www2.landesarchiv-bw.de/ofs21/olf/struktur.php?bestand=5719&klassi=008.006.005&anzeigeKlassi=008.006.005.001
Luftlander Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 https://www2.landesarchiv-bw.de/ofs21/olf/struktur.php?bestand=5719&klassi=008.006.005&anzeigeKlassi=008.006.005.001
festunguben Napisano 30 Marzec 2009 Autor Napisano 30 Marzec 2009 Link się nie ładuje. ok 8 / 4cm. Od czego może pochodzić? Jakaś maszyna? Specjalna fabryka dla zapotrzebowań wojskowych" Robaki a.k.h"
MK Napisano 30 Marzec 2009 Napisano 30 Marzec 2009 W Worms zarejestrowana była firma S. Kiefer, Maschinenfabrik, działająca w latach 1919-1926, była częścią zakładów produkujących tabakę oraz papierosy. Miałem to pisać przedwczoraj, ale nie znalazłem więcej informacji, jednak skoro każde info jest ważne to proszę, może się przyda.
Pytanie
festunguben
/tablica_copy3.jpg
S.Kiefer
Specialfabrik
fur Militarbedarf
Worms a.k.h.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.