Hildebrand Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Co oznacza zwrot względy ideologiczno-edukacyjne" ? Bo hobby tatusia" rozumiem, wydźwięk takiego zwrotu również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubelek86 Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Hobby tatusia" użyłem trochę nad wyraz, przepraszam. Po prostu uważam że do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć, poczytać trochę cięższej literatury, posmakować trochę życia, przeżyć kilka bolesnych spotkań z rzeczywistością i ludzką tragedią,by móc w pełni świadomie zdecydować że ekonstrukcja to hobby dla mnie", i nie jest to tylko fajna zabawa w wojne"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hildebrand Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Przecież zawsze młody człowiek może zrezygnować, znudzić się, zając czymś innym. Można by tu zastosować pewną analogię do Kolegi rozważań, np. sprawa religii. Czy człowiek powinien przystępować do sakramentu eucharystii dorosły i świadomy, gdy już nieco przeżył, czy tez może właśnie , gdy już pożył, odczuł, przemyślał może dokonać aktu apostazji? Nie sądzę, by można tu wypracować złotą regułę dla ogółu ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Dzieci rekonstruktorów w inscenizacjach juz były przedmiotem dyskusji na tym forum - jest to sprawa sumienia, mozliwości i decyzji zainteresowanych rodziców, proszę nie dorabiac do tego ideologii i nie powtarzac opinii juz wygłoszonych. ucinam tę dyskusję w tym miejscu pod groźbą kartek. Przypominam, że tematem tego wątku jest inscenizacja walk o Kołobrzeg sensu stricto, a nie uczestniczący w niej aktorzy. Skądinąd wiem, że dziewczynka była bardzo zaangazowana aktorsko i podbiła serca rekonstruktorów, bezwględnie uatrakcyjniła swym udzialem całe przedsięwzięcie. W obu ubiegłorocznych inscenizacjach Powstania Warszawskiego brały udział dzieci, nawet całkiem małe, nawet w najbardziej dramatycznych scenach i ich bezpieczenstwu nic nie zagrazało, idę o zaklad, że każdy dorosły uczestnik inscenizacji wolałby sam ulec kontuzji niż narazic małych jej aktorów. Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 20:26 26-03-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hildebrand Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Właśnie o takie spojrzenie mi chodziło. Inscenizacje wiele zyskują na pobocznych wątkach fabularnych, drobnych akcjach, ze zróżnicowanym umundurowaniem nie tylko formacji wojskowych, ale również młodzieżowych i paramilitarnych tamtych czasów. Rekonstrukcja staje się pełniejsza, niż tylko dobrzy gonią złych". Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tradytor Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Spodnie buty i pukawka chyba roche" nie pasują :) PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Zapomniał Pan, Panie Tradytor dodać, że jeszcze nie pasują szelki i ładownica do Kałacha, bądźmy precyzyjni; Tylko co z tego?Przecież widać, że to żołnierz współczesnego WP wystepujący w roli Nosiciela Kałacha i Wykonawcy Pozoracji Ostrzału z Broni Maszynowej".Czy naprawdę aż tak bardzo to przeszkadza?Rozumiem, że Pańska sugestia, to żarcik niewinny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tradytor Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Ależ panie Steiner7 oczywiście że nie przeszkadza jak dla mnie to mogły ich wspierać z powietrza nawet nasze F16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilińszczak Napisano 29 Marzec 2009 Share Napisano 29 Marzec 2009 Witam. Chcę nawiązać trochę do historii tej Rekonstrukcji Inscenizacji" historycznej w Kołobrzegu. Na początku wracam do postu użytkownika kubelek86 dotyczącej udziału dzieci w tej inscenizacji. Według faktów historycznych w Kołobrzegu w walkach ulicznych brały udział dość licznie oddziały Volkssturmu, HJ i BDM. Po stronie polskiej również są wymienione dzieci. Przykład zamieszczone zdjęcia wraz z opisem. Chcę podkreślić że i tym razem strona polska miała syna pułku w wieku około 13 lat zgodnie z pierwowzorem z marca 1945 roku. Udział dzieci i młodzieży w takich inscenizacjach jak najbardziej popieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilińszczak Napisano 29 Marzec 2009 Share Napisano 29 Marzec 2009 Przeglądając galerie i filmiki dotyczące tej inscenizacji w Kołobrzegu zamieszczone na Youtube w necie a i szczególnie przez gazety lokalne tj. GK24 mam wrażenie że w Kołobrzegu głównie walczyli sami Niemcy tylko nie bardzo wiadomo z kim. Polacy chyba są zbyt oklepani i mało atrakcyjni w obiektywie kamery:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 29 Marzec 2009 Share Napisano 29 Marzec 2009 Nieco po niewczasie, ale chciałem w imieniu GRH Festung Breslau serdecznie podziękować organizatorom tej imprezy za możliwość wzięcia w niej udziału. Wszyscy mamy nadzieję, że za rok impreza odbędzie się ponownie.Fotki naszej grupy z Kołobrzegu:http://www.festungbreslau.wroclaw.pl/main.php?target=kolobrzeg_2009http://www.festungbreslau.wroclaw.pl/rkka/main.php?target=kolobrzeg_2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilińszczak Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Jako że moją pasją jest historia i historia ożywiona postanowiłem podjąć próbę porównania własnych zdjęć z Inscenizacji w Kołobrzegu - Marzec 2009 do autentycznych fotografii wydarzeń z marca 1945 i zachęcam was do podjęcia podobnych prób być może lepszych w ujęciach:) 1. Barykady - Marzec 1945Teren koszar na dolnej fotografii jest obecnie taki sam jak w 1945 roku:) brak tylko barykady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilińszczak Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Barykada - marzec 2009ul: Towarowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilińszczak Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 2. Walki uliczne - marzec 1945 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilińszczak Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Zgrupowanie oddziału przed walką uliczną o barykadę - marzec 2009Sorry, ale jakiś Pirat wszedł mi w kadr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilińszczak Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 3.Port - ewakuacja wojsk niemieckich i cywilnej ludności - marzec 1945 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilińszczak Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Port - ewakuacja wojsk niemieckich - marzec 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilińszczak Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Port - ostatnia obrona - marzec 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilińszczak Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Port - nabrzeże spacerowe - ostatni niemieccy uciekinierzy z Prus wschodnich i Pomorza oczekują na transport - marzec 1945 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilińszczak Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Port - marzec 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kilińszczak Napisano 30 Marzec 2009 Share Napisano 30 Marzec 2009 Port w Kołobrzegu po krwawym ciężkim boju, trudzie walki i przeważającej sile wroga został triumfalnie zdobyty przez Pierwszą Armię Wojska Polskiego i braterską Czerwoną Armię na nabrzeżu stoją jeszcze zaciekawieni i przerażeni cywile - uciekinierzy" a wielu jest wśród nich mówiących w języku znanym z 1945 roku. Polscy żołnierze tym razem wielkim sprytem niebywałą odwagą i walecznością pokonali przeważające siły hitlerowskich esesowców. Na prastarej Piastowskiej ziemi polski żołnierz jak Woj Krzywoustego stanął u bram Polskiego Bałtyku.Przepraszam ale poniosło mnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 10 Kwiecień 2009 Share Napisano 10 Kwiecień 2009 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.