Skocz do zawartości

Hełm niemiecki, da się coś z tym zrobić?

Wojciech115

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Kurkow,hałer jest oryginalny,jeszcze nie spotkałem się z przerabianiem zwykłych hełmów na spadochrony.Chociarz kto wie,może są tacy spece.pzdr

Napisano

...choć nie zawsze,ten leżał też odwrotnie ale w suchym piachu i przy sporej sośnie a środek nawet całkiem całkiem.

Napisano
Gdzie najtańszym kosztem pozyskać farbę w kolorze feldgrau lub odpowiednik? Kiedyś był jakiś pasujący z palecie RAL, jak teraz wygląda sprawa? Te z allegro jakoś mnie nie przekonują, a i drogie jak ze złota...
Napisano
Ja tego jaagra co jest wyżej pomalowałem mieszanką swojej produkcji,wyszedł jakiś stalowo-zielono-szary.Zmieszałem ciemnozieloną z bodajrze koscią słoniową...i wyszedł właśnie taki jak widać :-) pzdr
Napisano
Delikatnie i BARDZO pomału wyprostuj od dołu, niestety ta blacha lubi pękać i łamać się. Ja miałem to samo, ale na szczęście udało mi się bez większej destrukcji... później musisz podkleić od dołu, a wszelkie dalsze ubytki i niedostatki(czyt. nie do końca odgięte blachy) uzupełnisz szpachlą z włóknem.
Napisano
Jeśli coś tam pęka, proponuję na końcu pęknięcia wywiercić małą dziurkę. Zatrzyma to dalsze niszczenie się hełmu.
Tak się robi przy talerzach do perkusji.
Napisano
cyt.Czy coś pomoże wywiercenie dziurki?"

TAK pomoże!

Kłania się wytrzymałość materiałów i zjawisko tzw.Karbu oraz spiętrzenia naprężeń (drgań w przypadku talerza od perkusji :) )
Pozdrawiam
Napisano
Jak patrzę na te dziurawe połatane hełmy to sam już nie wiem czy to replika czy oryginał. Bo więcej na nich szpachli niż blachy...
Napisano
Apropo tej farby 6006, to widzial ktos taka w sprayu w ktoryms markecie? Ja juz zlazilem wiele, i wszedzie tylko te same jaskrawe kolory, a na allegro licza sobie dwa razy drozej za taka sama puszke + jeszcze koszty wysylki... W specjalistycznych sklepach z farbami pewnie podobnie, chociaz jeszcze nie sprawdzalem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie