krzychu330 Napisano 18 Marzec 2009 Autor Napisano 18 Marzec 2009 Znalazłem na polu średnica 4cm. wykonane z kamienia lub piaskowca proszę o pomoc do czego służyło i z jakiego okresu może być ?
8total4 Napisano 19 Marzec 2009 Napisano 19 Marzec 2009 równie dobrze mógł trafić na nie przypadkiem, podczas wędrówki.. wtedy to tez jest stanowisko ?pozdro!
magius28 Napisano 19 Marzec 2009 Napisano 19 Marzec 2009 Żadne pole nie jest stanowiskiem archeologicznym, w świetle prawa, tak długo jak długo nie zostanie wpisane do rejestru stanowisk, to tak dla informacji. Jednakże dla świętego spokoju przestrzegałbym przed ryciem na polach, na których wychodzą takie fanty.Co do samego przęślika nie musi koniecznie być średniowieczny. Przęśliki - krętliki gliniane stosowane były już od mezolitu (średnia epoka kamienia), a w przydomowych tkalniach występowały jeszcze na początku XX w.
krzychu330 Napisano 18 Marzec 2009 Autor Napisano 18 Marzec 2009 Znalazłem na polu średnica 4cm. wykonane z kamienia lub piaskowca proszę o pomoc do czego służyło i z jakiego okresu może być ?
magius28 Napisano 19 Marzec 2009 Napisano 19 Marzec 2009 Nie twierdzę, że jest nowy, przyglądając się zamieszczonym fotkom skłaniałbym się nawet do okresu wcześniejszego niż średniowiecze, jednakże datowanie przęślików jako pojedynczych znalezisk pozbawionych kontekstu jest praktycznie niewykonalne.
PatrX30 Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 To średniowieczny przęślik to obciążania nitek podczas tkania...pozdro
PatrX30 Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 Chce jeszcze dodać że mógł być wykonany i używany o wiele wcześniej, i jest on tykonany z gliny którą potem wypalono w piecu lub ognisku...Na tym polu co go znalazłeś może być stanowisko archeologiczne a dokładniej osada...
Pytanie
krzychu330
Znalazłem na polu średnica 4cm. wykonane z kamienia lub piaskowca proszę o pomoc do czego służyło i z jakiego okresu może być ?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.