Skocz do zawartości

Artyleria 39 - część piąta

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 409
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ciężki moździerz to austrowęgierska Skoda 30,5 cm model 1916, przejęta przez Wehrmacht od Czechów. Używana we wrześniu 1939, chyba również w oblężeniu Warszawy, może Modlina?. Są zdjęcia, nawet filmowe, tego działa ostrzeliwującego Warszawę, czasem opisywane jako 1939, czasem jako Powstanie.

O samym moździerzu sporo tu (po czesku, ale z obrazkami):
http://www.fronta.cz/dotaz/30-5-cm-mozdir
Napisano
zastanawiam się nad celowością tak eksponowanych" fotografii (i to nie tylko w tym wątku), albo się je upublicznia" i czemuś to służy (dla znających się to są arytasy") albo trzymamy w zamknięciu" (wtedy mamy to tylko dla siebie i co z tego ???) ??? !!!, dla mnie to zupełnie bez sensu !!!
Napisano
Myślę, że to próba rozwiązania tego dylematu: mam ale nie dam, jednak chciałbym pochwalić się, że mam. W rezultacie wychodzą takie potworki.
Napisano
Przecież rozwiązanie tego jest bardzo proste.Większość z tych zdjęć pochodzi z aukcji i, przynajmniej ja, nie jestem właścicielem żadnego z nich.A przez tyle lat zebrała się naprawdę imponująca kolekcja.I do tego każdy może ją sobie obejrzeć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie