artur111bartek Napisano 12 Marzec 2009 Autor Share Napisano 12 Marzec 2009 Szukam informacji i -na co niestety nie ma chyba widoków- zdjęć panzera III wersje od E do M walczących z Polakami.Ciężko coś znależć z walk we Francji (mi się nie udało).Ciężko też jeżeli chodzi o walki w Afryce (nie mogę rozgryżć czy naprzeciwko pasa działania naszych w Tobruku stacjonowały Pz.Kpfw.III, nasi nie używali w Tobruku czołgów więc wychodzi ,że nie -panzer III na bank stacjonował naprzeciw czołgów z Tobruku).Włochy to chyba nie ma szans (już długo szukam Tygrysów z Włoch , z którymi walczyli nasi)Ciężko też jeżeli chodzi o Francję 44.Może ktoś się spotkał tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 12 Marzec 2009 Share Napisano 12 Marzec 2009 Tutaj zdobyczne i uzywane przez Polakow w Afryce:http://www.afrikakorps.org/polishcarpathianlancers.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 12 Marzec 2009 Autor Share Napisano 12 Marzec 2009 Dzięki. Wiem też o panzer IV używanych przez naszych. Niestety nie nasi zdobyli je i nie walczyły te maszyny przeciwko naszym (zresztą napisałeś to). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 12 Marzec 2009 Share Napisano 12 Marzec 2009 Napisz dokladniej o co chodzi, o jakie badz III-ki z Afryki, ktore sie zaplatac mogly w okolice dzialania Polakow? Czy jakies konkretne? No i daty, miejsca.Mam kilkanascie pozycji anglojezyczny dot walk w Afryce, w tym 4-5 magazynow wydanych w okresie wojny, to moge poszukac, tylko musze wiedziec czego.Polecam tez bys przejzal kolekcjie internetowe fotek z Imperial War Museum, i archiwum australijskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 13 Marzec 2009 Autor Share Napisano 13 Marzec 2009 Dzięki Mietek.Wszystko to przejrzałem.Nic nie znalazłem (albom ślepy). O co dokladnie chodzi....chmm... spróbuję jeszcze raz: O panzery III od wersji E , będące na wypsażeniu jednostek niemieckiej armii , z którymi to jednostkami i tymi czołgami WALCZYLI Polacy (nie dostali zdobyczne od np.Anglików )No bij nie zabij nie potrafię prościej. Jeżeli chodzi o Afrykę to z tego co sie naszukałem naprzeciw naszego odcinka linii obrony Tobruku nie stały jednostki pancerne.Może i zaplątały się tam jakieś czołgi niemieckie (własnie: może").Na marginiesie:O użyciu bojowym Pz.Kpfw. III z linku w Twoim pierwszym poście nie spotkałem żadnej informacji (wychodzi więc ,że nasi trochę pojeżdzili na nich -pewnie i nie na wszystkich, zapoznali się z nimi i ..tyle) O przypadkach szkoleń naszych na sprzęcie niemieckim trochę wiemy.Co do Francji 1940 (a więc o walkach naszych z panzer III ale i z innymi czołagami) to (przynajmniej dla mnie) wogóle czarna dziura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Istnieje polska relacja dotycząca zdobycia w sierpniu 1944 we Francji czołgu Pz.III. Z opisu wynika, że zdobyto Pz.Beob.Wagen III ( w opisie wozu informacja o drewnianej lufie). Z dużą dozą prawdopodobieństwa można przypisać ten czołg do pancernego pułku artylerii 12.SS Panzer Division. Tylko pytanie czy taki iby czołg" też jest w kręgu Twoich zainteresowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 To ja moze tez postaram sie jasniej:- strona niemiecka, przydzialy, jednostki- daty walk i miejscaWtedy bede wiedzial czego szukac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 14 Marzec 2009 Autor Share Napisano 14 Marzec 2009 Dzięki Mirosławie. Każdy Pz. III (zwłaszcza wobec skromności informacji) jest w kręgu mojego zainteresowania.Możesz podać żródło? Z gory dzieki.Chmmm...Mietek...może tak: możesz mi przypomnieć , które jednostki niemieckie (wyposażone w czołgi) walczyły we Francji 1940 r z naszymi piechurami i/lub czołgistami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 cześć przejrzałem teraz zdjęcia z książki Bohdana Tymienieckiego Na imię jej było Lily.SĄ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 sory nacisnełem nie ten klawisz -w książce są dwa zdjęcia niemieckich czołgów zdobytych przez polaków tylko nie znam modelu muszę się rozejrzeć co one zacz jednej pantery i panzerturma z linii gotów.jak je rozpoznam to się odezwę marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 podwozia mają od III ale mogą to być stugi pierwszy przód wieżyczki ma okryty brezentem a drugi pali się i w większości stanowi jedną plamę.pozd.marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 14 Marzec 2009 Autor Share Napisano 14 Marzec 2009 Dzięki!Nie mam tej książki.Może jest w niej coś o tych czołgach -wiesz , z jakich okolic , może data , jednostka itp.Pozdrawiam.P.S. Jak wieżyczka" (w sensie ,że tak powiem czołgowym) to chyba nie Stug-coś mi się tak wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 Cytat pochodzi z książki Tadeusza Wysockiego 1 Polska Dywizja Pancerna 1939-1947. Geneza i dzieje" Duże zdziwienie wywołał zdobyty niemiecki Panzer IV z drewnianą długą lufą, wyglądającą dokładnie jak armata czołgowa 75mm. Pierwszym błędnym wnioskiem było przypuszczenie, że Niemcom zabrakło uzbrojenia i udają, że mają dość czołgów na polu bitwy. Po dokładnym przyjrzeniu się stwierdzono, że jest to czołg dowodzenia. Wewnątrz wierzy było dużo miejsca, stół z mapami i radiem, wieszak na lornetkę..." Opis ten dotyczy z pewnością wozu obserwatora artylerii na podwoziu Pz.III. Czołg obserwatora na podwoziu Pz.IV miał normalne uzbrojenie, nie atrapę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 16 Marzec 2009 Share Napisano 16 Marzec 2009 cześć Artur przerzuciłem kilka rozdziałów dotyczą lata 1944 i aż do zakończenia wojny.rozdziały to pisane na bieżąco zapiski z walk na drodze do Ankony przykładowe nazwy to Chiaravalle,Crocette lipiec 1944,Metauro river,Cerasa wrzesień 1944,zdjęcia nie są po kolei tylko z z róznych miejsc od 1942 kiedy Tymieniecki był instruktorem u angoli w szkole pacernej jak jesteś z Warszawy to odezwij sie na priva pozd.marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 17 Marzec 2009 Share Napisano 17 Marzec 2009 Panzer III E walczyły we wrześniu 1939 w ramach Panzer Lehr Abteilung. Chyba 17 sztuk. Są zdjęcia, tu, na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.