Skocz do zawartości

Pz.Kpfw. III ale wersje E-M kontra Polacy.

artur111bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam informacji i -na co niestety nie ma chyba widoków- zdjęć panzera III wersje od E do M walczących z Polakami.
Ciężko coś znależć z walk we Francji (mi się nie udało).
Ciężko też jeżeli chodzi o walki w Afryce (nie mogę rozgryżć czy naprzeciwko pasa działania naszych w Tobruku stacjonowały Pz.Kpfw.III, nasi nie używali w Tobruku czołgów więc wychodzi ,że nie -panzer III na bank stacjonował naprzeciw czołgów z Tobruku).
Włochy to chyba nie ma szans (już długo szukam Tygrysów z Włoch , z którymi walczyli nasi)
Ciężko też jeżeli chodzi o Francję 44.
Może ktoś się spotkał tym?
Napisano
Napisz dokladniej o co chodzi, o jakie badz III-ki z Afryki, ktore sie zaplatac mogly w okolice dzialania Polakow? Czy jakies konkretne? No i daty, miejsca.
Mam kilkanascie pozycji anglojezyczny dot walk w Afryce, w tym 4-5 magazynow wydanych w okresie wojny, to moge poszukac, tylko musze wiedziec czego.
Polecam tez bys przejzal kolekcjie internetowe fotek z Imperial War Museum, i archiwum australijskiego.
Napisano
Dzięki Mietek.Wszystko to przejrzałem.Nic nie znalazłem (albom ślepy).
O co dokladnie chodzi....chmm... spróbuję jeszcze raz:
O panzery III od wersji E , będące na wypsażeniu jednostek niemieckiej armii , z którymi to jednostkami i tymi czołgami WALCZYLI Polacy (nie dostali zdobyczne od np.Anglików )
No bij nie zabij nie potrafię prościej.
Jeżeli chodzi o Afrykę to z tego co sie naszukałem naprzeciw naszego odcinka linii obrony Tobruku nie stały jednostki pancerne.Może i zaplątały się tam jakieś czołgi niemieckie (własnie: może").

Na marginiesie:
O użyciu bojowym Pz.Kpfw. III z linku w Twoim pierwszym poście nie spotkałem żadnej informacji (wychodzi więc ,że nasi trochę pojeżdzili na nich -pewnie i nie na wszystkich, zapoznali się z nimi i ..tyle)
O przypadkach szkoleń naszych na sprzęcie niemieckim trochę wiemy.

Co do Francji 1940 (a więc o walkach naszych z panzer III ale i z innymi czołagami) to (przynajmniej dla mnie) wogóle czarna dziura.
Napisano
Istnieje polska relacja dotycząca zdobycia w sierpniu 1944 we Francji czołgu Pz.III. Z opisu wynika, że zdobyto Pz.Beob.Wagen III ( w opisie wozu informacja o drewnianej lufie). Z dużą dozą prawdopodobieństwa można przypisać ten czołg do pancernego pułku artylerii 12.SS Panzer Division. Tylko pytanie czy taki iby czołg" też jest w kręgu Twoich zainteresowań.
Napisano
To ja moze tez postaram sie jasniej:
- strona niemiecka, przydzialy, jednostki
- daty walk i miejsca
Wtedy bede wiedzial czego szukac.
Napisano
Dzięki Mirosławie. Każdy Pz. III (zwłaszcza wobec skromności informacji) jest w kręgu mojego zainteresowania.Możesz podać żródło? Z gory dzieki.
Chmmm...Mietek...może tak: możesz mi przypomnieć , które jednostki niemieckie (wyposażone w czołgi) walczyły we Francji 1940 r z naszymi piechurami i/lub czołgistami?
Napisano
sory nacisnełem nie ten klawisz -w książce są dwa zdjęcia niemieckich czołgów zdobytych przez polaków tylko nie znam modelu muszę się rozejrzeć co one zacz jednej pantery i panzerturma z linii gotów.jak je rozpoznam to się odezwę marek
Napisano
podwozia mają od III ale mogą to być stugi pierwszy przód wieżyczki ma okryty brezentem a drugi pali się i w większości stanowi jedną plamę.pozd.marek
Napisano
Dzięki!Nie mam tej książki.Może jest w niej coś o tych czołgach -wiesz , z jakich okolic , może data , jednostka itp.
Pozdrawiam.
P.S. Jak wieżyczka" (w sensie ,że tak powiem czołgowym) to chyba nie Stug-coś mi się tak wydaje.
Napisano
Cytat pochodzi z książki Tadeusza Wysockiego 1 Polska Dywizja Pancerna 1939-1947. Geneza i dzieje"
Duże zdziwienie wywołał zdobyty niemiecki Panzer IV z drewnianą długą lufą, wyglądającą dokładnie jak armata czołgowa 75mm. Pierwszym błędnym wnioskiem było przypuszczenie, że Niemcom zabrakło uzbrojenia i udają, że mają dość czołgów na polu bitwy. Po dokładnym przyjrzeniu się stwierdzono, że jest to czołg dowodzenia. Wewnątrz wierzy było dużo miejsca, stół z mapami i radiem, wieszak na lornetkę..."
Opis ten dotyczy z pewnością wozu obserwatora artylerii na podwoziu Pz.III. Czołg obserwatora na podwoziu Pz.IV miał normalne uzbrojenie, nie atrapę.
Napisano
cześć Artur przerzuciłem kilka rozdziałów dotyczą lata 1944 i aż do zakończenia wojny.rozdziały to pisane na bieżąco zapiski z walk na drodze do Ankony przykładowe nazwy to Chiaravalle,Crocette lipiec 1944,Metauro river,Cerasa wrzesień 1944,zdjęcia nie są po kolei tylko z z róznych miejsc od 1942 kiedy Tymieniecki był instruktorem u angoli w szkole pacernej jak jesteś z Warszawy to odezwij sie na priva pozd.marek
Napisano
Panzer III E walczyły we wrześniu 1939 w ramach Panzer Lehr Abteilung. Chyba 17 sztuk. Są zdjęcia, tu, na forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie