Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 457
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
No a tak na serio, pomijając stan naszego muzealnictwa?
Póki co mam tylko laskę Merkurego,a chciałbym zrekonstruować cały mundur celnika z granicy polsko-gdańskiej. Dostęp do oryginału jest mi niezbędny do porównania próbek sukna.Nic więcej,bo wykroje posiadam.
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano
Według mojej wiedzy jest to odznaka jak najbardziej związana z wojskiem. A skrót OK VII oznacza Okręg Korpusu nr VII;-)

Natomiast co do samej odznaki, jest to odznaka Ochotniczej Służby Pogranicza, formacji ochrony granicy o charakterze milicyjnym, powołanej do życia w roku 1926. Zorganizowano 6 batalionów oznaczonych literami od A do F. Bataliony istniały najprawdopodobniej do końca lat 20-tych.
Napisano
oczywiście, że to jest Straż Graniczna (we fragmencie" z lewej strony na dole spod płaszcza widać część oznaki na patce kołnierza kurtki), w mojej ocenie to kurs szeregowych w Centralnej Szkole Straży Granicznej (CSSG) w Górze Kalwarii - ćwiczenia w terenie, kbk wz.1891/98/25 (we fragmencie" po prawej na dole szeregowy ładuje z łódki naboje, magazynek wystający z łoża), w górnej części fragmentu" widać lkm Bergmann wz.1915, 9 sztuk znajdowało się w wyposażeniu CSSG