Skocz do zawartości
  • 0

klamra Pruska ?

huk 100

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam ja również jestem właścicielem identycznej klamry z orłem kaisera, moje oczko ma 45mm jest przytwierdzone(myślę?) oryginalnie do pudełka a na pewno nie jest sklepane nawet odstaje ok 2-3mm od środka.Oczywiście nie będę zaprzeczał eorii" lampy bo sam ją zakupiłem jakieś dwa lata temu .Z tego co widzę u huka 100,widać okrągły ślad braku patyny pasujący do OCZKA co może czynić to kompletem .Wersja z oczkiem nałożonym od góry na brynner nie pasuje mi tam wychodzi knot i płomień .Oczywiście będę wdzięczny za wszystkie sugestie poz.
Napisano
moja nakładka ma równe 45mm jeszcze sie łudzę hehhe że to nie od lampy -masz tu brener -twoim zdaniem gdzie ta nakładka miała by być zamontowana i jaką funkcję miała by pełnić -pozdro http://allegro.pl/item532502890_stary_brener_od_lampy_zobacz.html
Napisano
to nie jest orzeł brandenburski.
jet to orzeł landu Prusy, a czy klamra oryginalna - ciężko stwierdzić..
urzednicy państwowi czasem nie nosili tego typu klamer ?
pozdro!
Napisano
Jacek.Ant. mam racje chylę czoło -znalazłem ,zobaczyłem uwierzyłem ! -daliśmy się wprowadzić w maliny hehehehe http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=4779&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=a8dbc9b258f1cdf871b7bed1622081be
Napisano

klamra i na nakładka na 100% oryginał -choć składak -nie może tylko ustalić co to za lub od czego nakładka :):) skłaniałbym sie co do urzędniczej -pozdro

Napisano
a teraz samokrytyka ,myślałem że mam rzadką klamrę ,przynajmniej warto sobie zostawić jako ciekawostkę(ciekawy przykład polak potrafi),leżała dwa to może poleżeć w gablocie dalej i ja również chylę czoło poz.
Napisano
Witam, kolega trafił taki sam krążek na I-wojennych pozycjach, z tyłu był ślad po słupku z gwintem, jak dotąd uważał to za element od lampy naftowej. Jeżeli zostały mi gdzieś fotki z tamtej wyprawy, to wieczorem wstawię.
Napisano
ale na mojej nie było żadnych śladów od słupka oraz to że jest bardzo cienka ,delikatna , tłoczona i elastyczna i podatna na wyginanie -raczej nie mogła pełnić takiej funkcji i ten rozmiar ? 45mm
Napisano
no właśnie nie wiem co to jest - a co do moich znajdków to właśnie 90% to znajdki hehehe a 10 to kupione do powiększenia kolekcji - a co miało to wogule wspólnego z identyfikacją tej klamry ? ekspercie ? za dychę tam na allegro nie pisze co to za klamra i ja też nie wiem -czy coś do mnie masz ? chciałeś pomóc czy tylko przysrać ?
Napisano

Rzeczywiście to nie był fragment od brennera,widocznie kumpel który mi to mówił sam nie zna się na lampach.Mój orzeł pochodzi z elementu jak na fotce,wydaje mi się że to pokrywa na klosz od lampy,ale niech wypowiedzą się fachowcy.Co prawda przedstawiony na poprzedniej fotce orzeł nie posiada tego perforowanego kołnierza,ale zapewniam cię że bezpośrednio po wykopaniu go miał,niestety był mocno pogięty i przy próbie prostowania odpadł.Niestety jest to chyba częsc od lampy,chociaż sam bym wolał miec emblemat od klamry niż ten złom.

Napisano
..::pushek::. ten znak zapytania -to drwina ze mnie hehehehe jak byś dobrze siedział na forum to byś wiedział że nie siedzę w klamrach Niemieckich -to klamra Pruska każdy idiota to wie -ale czy landowa czy urzędnicza a jeżeli już to jakie lata -ty to wiesz mniemam dla ciebie to bułka z masłem dla mnie nie -więc nas oświeć to co to za klamra !!!
Napisano

Ten element przedstawiony na ostatniej fotce ma sygnaturę z Berlina,widocznie niektóre były sygnowane herbem cesarskim,byc może oznaczało to wyrób na zamówienie państwowe dla wojska.Tak że najprawdopodobniej sprzedawca bezczelnie cię naciągnął,no chyba że ktoś emblemat z klamry użył wtórnie jako częśc do lampy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie