Skocz do zawartości
  • 0

ciekawostka - może mina?

pietia

Pytanie

Napisano
Coś takiego znalazłem - nawet kilka sztuk podczas spaceru po lesie. Ciężar ok 1 kg., do góry wystaje drut stalowy do którego przyczepiony był jakiś element. Wygląda mi to na jakąś minę - może nawet narzutową - ale nie jestem pewny.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Coś takiego znalazłem - nawet kilka sztuk podczas spaceru po lesie. Ciężar ok 1 kg., do góry wystaje drut stalowy do którego przyczepiony był jakiś element. Wygląda mi to na jakąś minę - może nawet narzutową - ale nie jestem pewny.
Napisano
Lotnicza bomba odłamkowa o ciężarze 2 kg. Korpus w kształcie kuli z małymi skrzydełkami hamującymi, przeznaczono zasadniczo do użycia przeciw żywym celom. Podczas uderzenia lub na wysokości wybuchu ustawionej kilka metrów nad ziemią rozpryskiwały się na 50 małych i 250 drobnych odłamków w zasięgu do 200 m. W samolotach ME 109 montowano uszta zrzutowe" czyli wyrzutniki dla 96 bomb odłamkowych.
Napisano
witam,trafiłem kiedyś na identyczną,z sygnaturkami,itp,podejrzewałem że to jakaś urwiłapka i poszła z powrotem do ziemi.

P.S mam identyczną saperke:P
pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie