brodaamor Napisano 8 Marzec 2009 Share Napisano 8 Marzec 2009 Żołnierskie wspomnienia w tym numerze to część 2. 1 część była w numerze 4/93. Mam oba numery. Pisz na priva. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 8 Marzec 2009 Share Napisano 8 Marzec 2009 Dzieki wielkie, już pisze.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Skoro Centralne Archiwum Państwowe", to może poszukaj w tym właśnie archiwum... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 13 Marzec 2009 Autor Share Napisano 13 Marzec 2009 Sprecyzuj jakie to archiwum. Takiego jak napisałeś to nie ma. Po sygnaturze też mi nic nie przychodzi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Po sygnaturze" też mi nic nie przychodzi do głowy. Za to po autorze" i po tytule" tak... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 W ostatecznym rozrachunku okazuje się, że problemem jest nie tylko kwestia: Gdzie szukać", ale i Czego szukać?"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 13 Marzec 2009 Autor Share Napisano 13 Marzec 2009 Relacja Zieleniewskiego. Najprawdopodobniej jest to stara sygnatura WIH i relacja ta jest obecnie w WBBH. W poniedziałek potwierdzę lub zaprzeczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 No, jest wreszcie postęp! A więc RELACJA, a nie PUBLIKACJA! Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie jest to różnica kolosalna (nawiasem mówiąc dla ludzi mających coś odnaleźć w jakimś archiwum, czy bibliotece również).WIH? WBBH? A może po prostu CAW? Pozdro!PS. Aha, byłbym zapomniał. Rozwinięcie skrótu to: CENTRALNE ARCHIWUM WOJSKOWE. Wbrew (mylącej?) nazwie są tam również relacje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 14 Marzec 2009 Autor Share Napisano 14 Marzec 2009 CAW ma inne sygnatury. Obstaję przy WIH/WBBH, bo pod 3 są relacje. Następne cyfra to numer konkretnej relacji. Być może brakuje z przodu zymskiej" dwójki, że to relacja polska. W/g mnie to wygląda tak: II/3/4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 14 Marzec 2009 Autor Share Napisano 14 Marzec 2009 Wspomnienia Zieleniewskiego były publikowane w Wojskowym Przeglądzie Historycznym nr 3-4/1969 i 1/1971.Jest jeszcze opracowanie o Zieleniewskim autorstwa Jerzego Mazurka w książce Ostatnie walki Wojny Obronnej 1939 roku na południowej Lubelszczyźnie" Warszawa 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 16 Marzec 2009 Share Napisano 16 Marzec 2009 Dzieki WielkieBrodaamor specjalne podziekowana za ksero żołnirskich wspomnień Henryka Krzyczkowskiego. List dotatł . Dzieki !Cóż bardziej sprecyzować czego szukam, nie potrafię są ta wypisy z pewnego opracowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 16 Marzec 2009 Share Napisano 16 Marzec 2009 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 16 Marzec 2009 Share Napisano 16 Marzec 2009 Za wszelkie informacje i sugestie czy tropy - Wiekie Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 16 Marzec 2009 Autor Share Napisano 16 Marzec 2009 Zwróć uwagę, że moje sugestie co do sygnatury były trafne. Jest to sygnatura WIH/WBBH.Jeżeli Polska Walcząca" jest mniejsza od formatu A3 to jutro Ci załatwię Sosabowskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seroczyn Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 Witam, żeby nie tworzyć nowego tematu więc się podpinam.Poszukuję artykułu: Józefa Drężeka - W sprawie walk Mazowieckiej BK we wrześniu 1939 r. Zamieszczonego w WPH nr 1/1978 Z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 14 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2010 Podaj maila to Ci wyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seroczyn Napisano 14 Styczeń 2010 Share Napisano 14 Styczeń 2010 bajan22(at)wp.pl Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 10 Maj 2010 Share Napisano 10 Maj 2010 Witam, poszukuję artykułu z Wojskowego Przeglądu Historycznego, Tom 18, Wydanie 1-2. Na books.google znalazłem interesujący mnie fragment. Jeżeli ktoś posiada całość artykułu i nie stanowi problemu to proszę o podesłanie. t. 18, nr 1-2 - 1973 fragment na stronie 240 interesuje mnie cały artykuł. Z góry dziękuję za pomoc.D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 11 Maj 2010 Autor Share Napisano 11 Maj 2010 Podaj tytuł, autora, lub czego dotyczy artykuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 11 Maj 2010 Share Napisano 11 Maj 2010 Tak jak wspomniałem autora nie znam. Znalazłem tylko króciutki fragmencik wspomnień z września 1939 roku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
njorl Napisano 12 Maj 2010 Share Napisano 12 Maj 2010 Na 240. stronie WPH nr 1 z 1973 (rok XVIII) to możesz poczytać o działalności PPR, GL i AL w powiecie łęczyckim...Może chodzi Ci o materiał autorstwa mjra w st. sp. Mariana Skierczyńskiego pt. 'Organizacja przepraw GO Śląsk" przez Wisłę pod Baranowem we wrześniu 1939'? O ile mię pamięć nie myli autor był dowódcą 23 górnośląskiego bsap, który tę przeprawę organizował (za co dostał VM 5. klasy).W tym samym numerze jest też artykuł płka dypl. w st. sp. Mariana Porwita o działaniach SGO Narew" i GO gen. Kowalskiego, plus jeszcze jakieś listy do redakcji, więc musisz sprecyzować o co Ci dokładnie chodzi.Pozdr.,MJU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 12 Maj 2010 Share Napisano 12 Maj 2010 Dziękuję za zainteresowanie. Prawdopodobnie jest to tekst autorstwa Porwita lub W. Kowalskiego. Poniżej fragment nie znanej mi relacji z tego numeru:(...) Cofnęliśmy się samochodem do tyłu i pojechaliśmy, już w rozpoczynającym się brzasku, drogą na Cegłów-Latowicz-Seroczyn.Przejeżdżając przez lasy w rej. Latowicz, widziałem mnóstwo porzuconego sprzętu motorowego, samochodów ciężarowych, pontonów, przyczep itp.Pod SEROCZYNEM spotkałem rozwinięty w tyralierę pododdział 7 p. uł. (...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 Witam, tym razem poszukuję takich oto opisów. Dziękuje za okazaną pomoc.DamianNr.2/73 - Mgr.Włodzimierz Kozłowski - Na marginesie wspomnień dowódcy 33 DP rez. z września 1939 r nr.1/1970 - mjr.w st.sp. Stefan Jellenta - Wrzesień 1 Dywizji Piechoty Legionów w oczach dowódcy baterii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozets Napisano 30 Lipiec 2010 Share Napisano 30 Lipiec 2010 Stare roczniki z lat PRLU byc może są jeszcze gdzieś w starych rupieciarniach jednostek. Ciekawszy był Wojskowy Przegląd Zagraniczny ( był merytoryczny). A PWL był dalszą kontynuacją politrukowskiej propagandy. Na WPZ pisało na okładce - Tylko dla oficerów Sił Zbrojnych PRL". Miałem tego tony - ale wypieprzyłem na śmietnik jak zmieniałem garnizon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 Mam pytanie czy w poniższym numerze znajduje się relacja B.Wasilewskiego- jak podaje books.google? Wojskowy przegląd historyczny, Tom 37,Wydania 3-41992 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.