Skocz do zawartości

Wojskowy Przeglad Historyczny i nie tylko - poszukuje publikacji.

brodaamor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Relacja Zieleniewskiego. Najprawdopodobniej jest to stara sygnatura WIH i relacja ta jest obecnie w WBBH. W poniedziałek potwierdzę lub zaprzeczę.
Napisano
No, jest wreszcie postęp! A więc RELACJA, a nie PUBLIKACJA! Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie jest to różnica kolosalna (nawiasem mówiąc dla ludzi mających coś odnaleźć w jakimś archiwum, czy bibliotece również).
WIH? WBBH? A może po prostu CAW?
Pozdro!
PS. Aha, byłbym zapomniał. Rozwinięcie skrótu to: CENTRALNE ARCHIWUM WOJSKOWE. Wbrew (mylącej?) nazwie są tam również relacje...
Napisano
CAW ma inne sygnatury. Obstaję przy WIH/WBBH, bo pod 3 są relacje. Następne cyfra to numer konkretnej relacji. Być może brakuje z przodu zymskiej" dwójki, że to relacja polska. W/g mnie to wygląda tak: II/3/4
Napisano
Wspomnienia Zieleniewskiego były publikowane w Wojskowym Przeglądzie Historycznym nr 3-4/1969 i 1/1971.
Jest jeszcze opracowanie o Zieleniewskim autorstwa Jerzego Mazurka w książce Ostatnie walki Wojny Obronnej 1939 roku na południowej Lubelszczyźnie" Warszawa 2006
Napisano

Dzieki Wielkie

Brodaamor specjalne podziekowana za ksero żołnirskich wspomnień Henryka Krzyczkowskiego. List dotatł . Dzieki !

Cóż bardziej sprecyzować czego szukam, nie potrafię
są ta wypisy z pewnego opracowania

Napisano
Zwróć uwagę, że moje sugestie co do sygnatury były trafne. Jest to sygnatura WIH/WBBH.
Jeżeli Polska Walcząca" jest mniejsza od formatu A3 to jutro Ci załatwię Sosabowskiego.
  • 9 months later...
Napisano
Witam, żeby nie tworzyć nowego tematu więc się podpinam.

Poszukuję artykułu: Józefa Drężeka - W sprawie walk Mazowieckiej BK we wrześniu 1939 r.
Zamieszczonego w WPH nr 1/1978

Z góry dziękuje za pomoc.
  • 3 months later...
Napisano
Witam,
poszukuję artykułu z Wojskowego Przeglądu Historycznego, Tom 18, Wydanie 1-2. Na books.google znalazłem interesujący mnie fragment. Jeżeli ktoś posiada całość artykułu i nie stanowi problemu to proszę o podesłanie. t. 18, nr 1-2 - 1973 fragment na stronie 240 interesuje mnie cały artykuł. Z góry dziękuję za pomoc.
D.
Napisano
Na 240. stronie WPH nr 1 z 1973 (rok XVIII) to możesz poczytać o działalności PPR, GL i AL w powiecie łęczyckim...

Może chodzi Ci o materiał autorstwa mjra w st. sp. Mariana Skierczyńskiego pt. 'Organizacja przepraw GO Śląsk" przez Wisłę pod Baranowem we wrześniu 1939'? O ile mię pamięć nie myli autor był dowódcą 23 górnośląskiego bsap, który tę przeprawę organizował (za co dostał VM 5. klasy).

W tym samym numerze jest też artykuł płka dypl. w st. sp. Mariana Porwita o działaniach SGO Narew" i GO gen. Kowalskiego, plus jeszcze jakieś listy do redakcji, więc musisz sprecyzować o co Ci dokładnie chodzi.

Pozdr.,
MJU
Napisano
Dziękuję za zainteresowanie. Prawdopodobnie jest to tekst autorstwa Porwita lub W. Kowalskiego.

Poniżej fragment nie znanej mi relacji z tego numeru:
(...) Cofnęliśmy się samochodem do tyłu i pojechaliśmy, już w rozpoczynającym się brzasku, drogą na Cegłów-Latowicz-Seroczyn.
Przejeżdżając przez lasy w rej. Latowicz, widziałem mnóstwo porzuconego sprzętu motorowego, samochodów ciężarowych, pontonów, przyczep itp.
Pod SEROCZYNEM spotkałem rozwinięty w tyralierę pododdział 7 p. uł. (...)
  • 2 months later...
Napisano
Witam, tym razem poszukuję takich oto opisów. Dziękuje za okazaną pomoc.
Damian

Nr.2/73 - Mgr.Włodzimierz Kozłowski - Na marginesie wspomnień dowódcy 33 DP rez. z września 1939 r

nr.1/1970 - mjr.w st.sp. Stefan Jellenta - Wrzesień 1 Dywizji Piechoty Legionów w oczach dowódcy baterii
  • 3 weeks later...
Napisano
Stare roczniki z lat PRLU byc może są jeszcze gdzieś w starych rupieciarniach jednostek. Ciekawszy był Wojskowy Przegląd Zagraniczny ( był merytoryczny). A PWL był dalszą kontynuacją politrukowskiej propagandy. Na WPZ pisało na okładce - Tylko dla oficerów Sił Zbrojnych PRL". Miałem tego tony - ale wypieprzyłem na śmietnik jak zmieniałem garnizon.
  • 3 months later...
Napisano
Mam pytanie czy w poniższym numerze znajduje się relacja B.Wasilewskiego- jak podaje books.google?
Wojskowy przegląd historyczny
, Tom 37,Wydania 3-4
1992

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie