kaz41 Napisano 5 Marzec 2009 Autor Napisano 5 Marzec 2009 To jest mojej żony stryj. Podobno był w szkole podchorążych, w 1939r był wzięty do niewoli. ur.1920r. Gdzie mógł służyć? Podobno przeżył i był w Angli.
dudzin Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Zdjęcie z niewoli niemieckiej. Kurtka mundurowa wz. 36 bez oznak stopni, spodnie bryczesy i wysokie buty wskazują prawdopodobnie na formację jezdną. Z tej fotki nic więcej się nie wyciągnie.Ponieważ jednak był w niewoli proponuję kontakt z Muzeum Jeńców wojennych w Łambinowicach.
dudzin Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Choć jeżeli to zdjęcie obozowe, to na odwrocie powinna być pieczątka cenzury obozowej - wtedy byłoby wiadomo, gdzie zrobiona fotka.
Widd39 Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Dudzin, czy Muzeum Jeńców ma takie dane o jeńcach 1939 roku?????????????????????????????????Od dwóch lat próbuje znaleźć informacje o krewnych w niewoli 1939...
dudzin Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Zasób archiwalny Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych w Łambinowicach-Opolu to dokumenty dotyczące jeńców wojennych (głównie polskich), przetrzymywanych w latach II wojny światowej w obozach jenieckich na terenie III Rzeszy, a także ZSRR i w obozach dla internowanych na terytorium Litwy, Łotwy, Węgier, Rumunii, Szwecji i Szwajcarii. Razem około 10,5 tys. jednostek archiwalnych, tj. 50 metrów bieżących akt.Zasób tworzą: trzy zespoły archiwalne – Wehrmachtauskunftstelle für Kriegerverluste und Kriegsgefangene (Biuro Informacyjne Wehrmachtu ds. Strat Wojennych i Jeńców Wojennych), Deutches Rotes Kreuz. Präsidium (Niemiecki Czerwony Krzyż. Prezydium) i Środowisko Podchorążych byłych Jeńców Wojennych; cztery zbiory zamknięte – Środowisko byłych Jeńców Wojennych Obozu Dössel (Klub Dösselczyków), Zbiór Józefa Kobylańskiego, Akta Mirosława Zawodnego, Zbiór Edwarda Wolskiego oraz dwa zbiory otwarte – Materiały i Dokumenty, Relacje i Wspomnienia. Archiwum posiada ponadto mikrofilmy z dokumentacją z archiwów państwowych w Moskwie, Pradze i Freiburgu, cenną fototekę oraz wideo- i fonotekę, a także zbiór kartograficzny. Więcej na ich stronie internetowej:http://www.cmjw.pl/www/index.php
Widd39 Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 Dziadka narazie znalazłem na listach Ausschwitz, mam kartę policyjną, listy przewozowe. Namierzyłem książeczkę wojskową i rzemieślniczą w archiwum PKP i muszę jeszcze do nich napisać i ją wydobyć.Do tego PCK oraz Suchdienst nie mają danych. Okres niewoli pozostaje dla mnie niewiadomą. Dzięki za info. Już napisałem do nich.
banginghunter Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 Widd CMJW to rewelacyjna sprawa. Co prawda sporządzenie kwerendy jest odpłatne (rok temu płaciłem coś koło 30zł), ale warto. W moim wypadku znałem tylko obóz i numer jeńca. Okazało się, że trafili dane w papierach niemieckich i róznież w Czerwonym Krzyżu. W efekcie poznałem full dane - imię, nazwisko, miejsce i data urodzenia, pułk, stopień, okoliczności dostania się do niewoli i przebieg jej samej. Coś w stylu CV tamtego żołnierza.Co do zaś zdjecia Kaz41, to chyba jest oficer. Mundur wyraźnie spasowany, charakterystyczne spodnie i wysokie buty. Pewno więc Offlag jakiś.
kaz41 Napisano 6 Marzec 2009 Autor Napisano 6 Marzec 2009 cześć z tyłu jest pieczątka; stalag IIa 27 gepruft ,trochę póżniej wstawię resztę fotek .jedna z dedykacją od dziewczyny chyba..
kaz41 Napisano 6 Marzec 2009 Autor Napisano 6 Marzec 2009 takie też było chyba to ruskie bo mają PPSZ
stifz Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 Witamkaz41 możesz zdradzić imię i nazwisko osby ze zdjęcia?Jest spora liertatura zawierająca spisy osobowe kawalerii i artylerii, można w ten sposób zidentyfikować człowieka.Jak się nazywał obóz ze zdjęcia?Pozdrawiam
kaz41 Napisano 6 Marzec 2009 Autor Napisano 6 Marzec 2009 jest z tyłu na fotkach ,ale nie umiem wstawić ,pomoz
kaz41 Napisano 6 Marzec 2009 Autor Napisano 6 Marzec 2009 mam sześć fotek ,ale nie wszystkie z obozu chyba..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.