okop Napisano 5 Marzec 2009 Autor Napisano 5 Marzec 2009 Mam problem z elektrolizą. Wytłumaczcie mi jak to zrobić. Może jakiś rysunek tłumaczenie. pozdro.P.S.- CZY od tego mnie prąd nie kopne, porazi??
okop Napisano 5 Marzec 2009 Autor Napisano 5 Marzec 2009 a prąd nie kopnie mam dopiero 14 lat a chcę sobie jeszcze pożyć.
maciek_zagroba Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Jeżeli tak prostego opisu nie rozumiesz i masz 14 laty to na razie nie bierz się za elektrolizę... na prawdę! Nie chcę ci dokuczać z racji wieku ale na razie popróbuj innych metod.Pozdrawiam!
okop Napisano 5 Marzec 2009 Autor Napisano 5 Marzec 2009 a jakie np.ja domestosem sobie łuski popsułem zielone sie zrobiły
Swiety82 Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 okop poczytaj najpierw jakie środki i metody stosuje się do konkretnych metali, skorzystaj z wyszukiwarki. Ja też nim się nauczyłem to trochę napsułem, ale człowiek uczy się na błędach. Musisz czytać czytać i jeszcze raz czytać! Łuski to małe piwo, gorzej jak się zabierzesz za czyszczenie rzadkiej monety i ją zepsujesz. To jest dopiero ból. Więc musisz najpierw opanować teorię, później bierz sie za praktykę.Wyszukiwarka.
Cyrograf15 Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Skoro masz 14l to jako elektrolit zastosuj rozpuszczoną sól, jest bezpieczniej. Skombinuj: prostownik, żarówke 12V 21W, plastikowe naczynie, stary brzeszczot z piłki do metalu lub kawałek pręta zbrojeniowego(coś na elektrode z zwykłej stali węglowej) i jakieś przewody aby to podłączyć. Jak to zdobędziesz odezwij się. Ja lub ktoś inny krok po kroku wyjaśni ci jak to zastosować.Wojtek
Cyrograf15 Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Żarówke wpinasz w szereg. Zapobiega spaleniu/uszkodzeniu prostownika. Nawet w wypadku zwarcia elektrod nie poleci nawet bezpiecznik w prostowniku. Dodatkowo jak świeci to masz pewność że obwód jest zamknięty i wszystko działa :) Proste i bardzo wygodne rozwiązanie.Wojtek
detekta8 Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 na poczatek to kup pare butelek octu i wrzuc do niego fanty trwa troszke dluzej ale przynosi podobne efekty co elektroliza no i mozna wrzucic pare fantow na raz no i lepiej zamknij porzadnie pojemnik z octem i fantami bo zapach jest niezbyt przyjemny
maciek_zagroba Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 O tego z żarówką nie znałem;] ale dzięki za wytłumaczenie, na pewno skorzystam;]Pozdrawiam!
bruner0 Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 Do czyszczenia łusek to kup sobie w markecie budowlanym za 2,5 miedzianą szczoteczkę,a ocet daj matuli na przetwory.Co do elektrolizy to ta czasami zamiast oczyścić zniszczy przedmiot.
płomyk Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 bruner0 kolego święte słowa ale jak odwrotnie sie kabelki podłaczy to tak będzie , 2 lata robie elektrolize i ani ja ani mój znajomy z takim tekstem nie wyskoczył , sorry ale musiałeś coś pomylić przy robieniu elektro . pozdro
bruner0 Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 Płomyk czasami fant przed elektrolizą trzyma się mocno,a po niej się rozpada bo rdza trzymała go w kupie"(nie mylić z zawartością sedesu):p a co można pomylić przy robieniu elektrolizy???
płomyk Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 sorry bruner pod tym względem zgadzam sie w 1000 % , zapomniałem o tych przypadkach fant sie rozlatuje z takimi sam nie wiem co robić wiec oddaje komuś . pozdro
..::pushek::.. Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 najlepiej zrób sobie maszynkę do elektrolizy z ładowarki do fona, a oto mu design :D
..::pushek::.. Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 i dyndadełko" :D przyczepiam monetke i zawieszam na kabelku, który jest spięty spinaczami
..::pushek::.. Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 p.s. zamiast soli lepiej jest używać sody oczyszczonej, 5 min w wodzie i pastą lekko ścierną przetrzeć i ma być czyste.
Cyrograf15 Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 Taka ładowarka nada się monet i niczego większego. Do powiedzmy bagnetu musi już być prostownik samochodowy. Ten zestaw z fotek do monet trzaeba przyznać jest zajebisty w swej prostocie. Gratuluje pomysłu i wykonania.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.