Skocz do zawartości
  • 0

Cóż to za szabla?

malami

Pytanie

Napisano

Witam! Jak wszyscy w tym wątku mam prośbę do znawców o pomoc w identyfikacji tej o to szabli. Mierzy około 86 cm. rękojeść około 20cm. szerokość szabli 5 cm.przy końcu a przy rękojeści 2,3 cm. grubość szabli 3mm. waga1 kg. Na rękojeści tak jakby głowa ptaka i drugi z boku mniejszy. Na długości szabli ornament, pokażę w drugim zdjęciu. Pozdrawiam Malami

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
bawiłem się taką u kolegi i twierdził że to obecna szabla bundeswehry używana na uroczystosciach, czy ktoś może to potwierdzić?
Napisano
Link allegro. Faktycznie rękojeść identyczna, ale ornament inny. Śmieszne że gość pisze że to turecka, a Wy że to jakaś pamiątka. Dobry jest;) Ja też mam zamiar sprzedać więc będe to obserwować ;) Pozdrawiam
Napisano

Dzięki za zainteresowanie:)
Tak na początku myślałam,że może to być rekwizyt teatralny...ale ważył by 1 kg.? By była chyba za bardzo nieporęczna,żeby jej używali aktorzy.Czekam na dalsze pomysły;) Dołączam fotkę samego ostrza:)

Napisano
czesto wystepujaca na allegro, jako ozdobna,turecka lub inne cudo
http://www.allegro.pl/item571458850_szabla_turecka_od_1_zl_bez_ceny_minimalnej.html
Napisano
Ten artefakt nie ma nic wspólnego ani z Turcją, ani z krajami arabskimi- ornamentyka nie jest wschodnia, kabłąk odlewany, zdobnictwo europejskie.
Napisano

Witam! Jak wszyscy w tym wątku mam prośbę do znawców o pomoc w identyfikacji tej o to szabli. Mierzy około 86 cm. rękojeść około 20cm. szerokość szabli 5 cm.przy końcu a przy rękojeści 2,3 cm. grubość szabli 3mm. waga1 kg. Na rękojeści tak jakby głowa ptaka i drugi z boku mniejszy. Na długości szabli ornament, pokażę w drugim zdjęciu. Pozdrawiam Malami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie