Jump to content
  • 0

carska odznaka strzelecka za otlicznuju strielbu"

Arseon

Question

Posted

Witam wczoraj wyszła ta odznaka ,trochę wiem na jej temat, wiem że jest popularna i była nadawana za wyniki w zawodach strzeleckich w armii carskiej razem z pamiątkowymi zegarkami w komplecie a także w różnych odmianach w zależności od zajętego miejsca.Jednak jest często spotykana o wiele częściej zapewne od owych zegarków więc podejrzewam że była także nadawana sama bez kompletu i w innych okolicznościach czy ktoś mógłby odnieść się do tej hipotezy i przybliżyć bardziej historię tej odznaki ?
Mój kolega trafił trochę wcześniej kopertę od tego zegarka w niedalekiej okolicy może to od kompletu ?

11 answers to this question

Recommended Posts

Posted

Witam wczoraj wyszła ta odznaka ,trochę wiem na jej temat, wiem że jest popularna i była nadawana za wyniki w zawodach strzeleckich w armii carskiej razem z pamiątkowymi zegarkami w komplecie a także w różnych odmianach w zależności od zajętego miejsca.Jednak jest często spotykana o wiele częściej zapewne od owych zegarków więc podejrzewam że była także nadawana sama bez kompletu i w innych okolicznościach czy ktoś mógłby odnieść się do tej hipotezy i przybliżyć bardziej historię tej odznaki ?
Mój kolega trafił trochę wcześniej kopertę od tego zegarka w niedalekiej okolicy może to od kompletu ?

Posted

zachowała się wraz z końcówkami luf i kolbami tyle że podwinięte słyszałem że często wychodzi z odłamanymi

Posted
podobno była nadawana większości żołnierzy o wysokich umiejętnościach strzeleckich stąd pewnie jej częste występowanie
Posted
rosyjskie strony - grafika
http://images.google.ru/images?q=%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D1%83%D1%8E+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%B1%D1%83&hl=pl&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi&gbv=1&ei=40OsSfzYO9OR_gbktIjmDw
Posted

Witam,
Czy ktoś spotkał się z taką formą odznaki strzeleckiej?
Całość wykonana ze srebra z licznymi próbami, waga 74g, na odwrocie grawer po rosyjsku. Może ktoś podpowie mi czy to oryginał.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information