Manierkarz Napisano 1 Marzec 2009 Autor Napisano 1 Marzec 2009 Witam. czy współczesna czekolada scho ka kola nadaje się do rekonstrukcji. Bo właśnie wróciłem z Niemiec i kupiłem ty puszeczki ;) Jest super :DPozdrawiam
Bergfuhrer Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 Zawartość nadaje sie jak najbardziej, puszki...cóż wojenne byly zupełnie inne (ale z braku laku, mozna jesc ze wspolczesnej), poszukaj w internecie zdjęć.
Kurt Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 jeżeli mowa o puchach na ebay.de można na osłodę kupić sobie naklejeczki i wtedy już masz wypasik
Hindus Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 ...na ebay.de można na osłodę kupić sobie naklejeczki i wtedy już masz wypasik..."no chyba jednak tak nie do końca, bo puszki z epoki nieco różnią się wykończeniem od współczesnych...PozdroHindusP.S. ale czekolada całkiem niezła ;)
Klaus BOLS Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 No i chyba nie miały naklejek tylko były malowane :P
okejos Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 i uwazaj jak na ciebie działa kofeina to jak zjesz pól puszeczki to masz noc z głowy... to jest czekolada wysokoenergetyczna" :D
mietek Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Nie wiem jak w przypadku puszek niemieckich, ale angielskie byly w 2-3 standardach, i podejzewam okres wojenny, gdy to odzyskiwano puszki poprzez naklejanie papierowych etykiet na puszki innego producenta, lub tez marki produktu.Warto poszperac czy Niemcy tez tak robili.
Hindus Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Żeby nie było wątpliwości, czy coś się da okleić czy nie – oryginalne przed- / wojenne puszki były metalowe z namalowanym opisem zawartości. Powojenne również są, ale inaczej.Przedwojenne opakowanie tej czekolady.
Hindus Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Limitowana seria (jakbyśmy to obecnie określili ;) tylko dla armii.
Hindus Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Obecnie stosowane opakowanie - które jak widać wyglądem tylko luźno nawiązuje do swojego pierwowzoru...PozdroHindus
mietek Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 z ciekawosci, a czy byl odzysk puszek, jak w UK?Uzywano ich ponownie?
wino39 Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 http://steinero.hp.infoseek.co.jp/003/003-38.jpga to białe pudełeczko???
Hindus Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 ...a to białe pudełeczko???..."to jest tylna strona opakowaniaPozdroHindus
Manierkarz Napisano 2 Marzec 2009 Autor Napisano 2 Marzec 2009 iestety mam już tylko 3 puszeczki bez zawartości ( strasznie dobra ;)Pozdrawiam
Kurt Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 mnie cieszy fakt że jeszcze mam dwie pełne a i jak się skończą to nie ma problemu bo zaraz ktoś przywiezie i bynajmniej nie za 22,50 :D a o wiele wiele wiele taniej.Jeżeli ktoś potrzebuje puche to chętnie odstąpię Gratis !!!!
radek98k Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 wystarczy miec matrycę, i można wytapiac w nieskończonośc czekolade do form. Czekolade tradycyjną można kupic za ok 2-3 zł. Dzis istnieją różne typy i trzeba się na tym znac.
kiler p Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Taka ciekawostka - od 1944 w ramach oszczędności czekoladę lotniczą" pakowano w pudełka papierowe - podobno gdzieś w Holandii jest muzeum z nietkniętą paką z 50 pudełkami ...
steffanos Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 radek98k napisał/a: wystarczy miec matrycę, i można wytapiac w nieskończonośc czekolade do form. Czekolade tradycyjną można kupic za ok 2-3 zł. Dzis istnieją różne typy i trzeba się na tym znac."Matko!!! Człowieku ta puszeczka kosztuje z 5,-€!!! a nie pięćset!!!Swoją drogą, jak ja lubię czytać opowieści, że 'coś' można uszyć, po co przepłacać, pojazd samemu 'wyspawać' itd.. a teraz się dowiedziałem, że czekoladę można samemu wytapiać!:-))))))pozdrawiam!Damian
Hindus Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Jak byłem mały, a w sklepach, o ile w ogóle były, to tylko wyroby czekoladopodobne, mama robiła nam blok czekoladowy, albo takie fajne czekoladki z płatkami owsianymi – może to o to chodzi? ;)PozdroHindus
rjp71 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Taki mały offtop.Czytałem gdzieś jak nasi w Afryce Pn. zdobyli niemieckie magazyny ,a w nich,czekoladę Piaseckiego z Krakowa.Była w oryginalnych,polskich opakowaniach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.