Manierkarz Napisano 1 Marzec 2009 Autor Share Napisano 1 Marzec 2009 Witam. czy współczesna czekolada scho ka kola nadaje się do rekonstrukcji. Bo właśnie wróciłem z Niemiec i kupiłem ty puszeczki ;) Jest super :DPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 1 Marzec 2009 Share Napisano 1 Marzec 2009 Zawartość nadaje sie jak najbardziej, puszki...cóż wojenne byly zupełnie inne (ale z braku laku, mozna jesc ze wspolczesnej), poszukaj w internecie zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 1 Marzec 2009 Share Napisano 1 Marzec 2009 jeżeli mowa o puchach na ebay.de można na osłodę kupić sobie naklejeczki i wtedy już masz wypasik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 1 Marzec 2009 Share Napisano 1 Marzec 2009 ...na ebay.de można na osłodę kupić sobie naklejeczki i wtedy już masz wypasik..."no chyba jednak tak nie do końca, bo puszki z epoki nieco różnią się wykończeniem od współczesnych...PozdroHindusP.S. ale czekolada całkiem niezła ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 1 Marzec 2009 Share Napisano 1 Marzec 2009 No i chyba nie miały naklejek tylko były malowane :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 i uwazaj jak na ciebie działa kofeina to jak zjesz pól puszeczki to masz noc z głowy... to jest czekolada wysokoenergetyczna" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Nie wiem jak w przypadku puszek niemieckich, ale angielskie byly w 2-3 standardach, i podejzewam okres wojenny, gdy to odzyskiwano puszki poprzez naklejanie papierowych etykiet na puszki innego producenta, lub tez marki produktu.Warto poszperac czy Niemcy tez tak robili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Żeby nie było wątpliwości, czy coś się da okleić czy nie – oryginalne przed- / wojenne puszki były metalowe z namalowanym opisem zawartości. Powojenne również są, ale inaczej.Przedwojenne opakowanie tej czekolady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Różne wzory z lat przed - / wojennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Limitowana seria (jakbyśmy to obecnie określili ;) tylko dla armii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Obecnie stosowane opakowanie - które jak widać wyglądem tylko luźno nawiązuje do swojego pierwowzoru...PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 z ciekawosci, a czy byl odzysk puszek, jak w UK?Uzywano ich ponownie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino39 Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 http://steinero.hp.infoseek.co.jp/003/003-38.jpga to białe pudełeczko??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 ...a to białe pudełeczko???..."to jest tylna strona opakowaniaPozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino39 Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 zżarło mi z którego roku (ta puszeczka)pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Scho-Ka-Kolama to coś w sobie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manierkarz Napisano 2 Marzec 2009 Autor Share Napisano 2 Marzec 2009 iestety mam już tylko 3 puszeczki bez zawartości ( strasznie dobra ;)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 mnie cieszy fakt że jeszcze mam dwie pełne a i jak się skończą to nie ma problemu bo zaraz ktoś przywiezie i bynajmniej nie za 22,50 :D a o wiele wiele wiele taniej.Jeżeli ktoś potrzebuje puche to chętnie odstąpię Gratis !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek98k Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 wystarczy miec matrycę, i można wytapiac w nieskończonośc czekolade do form. Czekolade tradycyjną można kupic za ok 2-3 zł. Dzis istnieją różne typy i trzeba się na tym znac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Taka ciekawostka - od 1944 w ramach oszczędności czekoladę lotniczą" pakowano w pudełka papierowe - podobno gdzieś w Holandii jest muzeum z nietkniętą paką z 50 pudełkami ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steffanos Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 radek98k napisał/a: wystarczy miec matrycę, i można wytapiac w nieskończonośc czekolade do form. Czekolade tradycyjną można kupic za ok 2-3 zł. Dzis istnieją różne typy i trzeba się na tym znac."Matko!!! Człowieku ta puszeczka kosztuje z 5,-€!!! a nie pięćset!!!Swoją drogą, jak ja lubię czytać opowieści, że 'coś' można uszyć, po co przepłacać, pojazd samemu 'wyspawać' itd.. a teraz się dowiedziałem, że czekoladę można samemu wytapiać!:-))))))pozdrawiam!Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 Jak byłem mały, a w sklepach, o ile w ogóle były, to tylko wyroby czekoladopodobne, mama robiła nam blok czekoladowy, albo takie fajne czekoladki z płatkami owsianymi – może to o to chodzi? ;)PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 Taki mały offtop.Czytałem gdzieś jak nasi w Afryce Pn. zdobyli niemieckie magazyny ,a w nich,czekoladę Piaseckiego z Krakowa.Była w oryginalnych,polskich opakowaniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grechu Napisano 5 Marzec 2009 Share Napisano 5 Marzec 2009 A nie kosztuje czasem około 3 ojraszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manierkarz Napisano 5 Marzec 2009 Autor Share Napisano 5 Marzec 2009 Dokładnie 2,65 ojro :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.