Skocz do zawartości
  • 0

wojacy - kozacy

LEWY

Pytanie

Napisano

Witam, co za to żołnierze na zdjęciu? Czarne mundury wiszą na niektórych jak na wieszakach, dośc duża różnica wieku między niektórymi, marzną w ręce, bo każda w grubej, ciepłej rękawiczce:) Podobno to członkowie Volkssturmu na cwiczeniach strzeleckich pod koniec 1944 r, ale z tego co wiem, to volkssturmiści nie mieli mundurów, tylko stosowne opaski na rękawach prywatnych cywilnych ubrań. Kilku z tych cwaniaczków" nie ma nawet gapy" na mundurze. Pomoże mi ktoś rozjaśnic tą zagadkę:)?

LEWY

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wszelkiego rodzaju karne bataliony nie nosiły insygniów w postaci adlerów...bo popatrz panowie Ci nie mają też naramienników, więć być może jest to jakiś z karnych batalionów...
Napisano
Jakie oni mają buty? No i te twarze jakieś takie współczesne", wtedy ludzie mieli raczej sczupłe facjaty. Może to zdjęcie powiedzmy sprzed 20-30 lat tylko ucharakteryzowane na stare?
Napisano
Butch, nie przesadzaj:) Zdjęcie pochodzi z albumu niemieckiego i jest wyjęte spośród wielu innych, które na bank nie są sprzed 20-30 lat jak sugerujesz:) Dziwią Cię buty, tak samo jak mnie mundury, ich rozmiar, kolor, brak wron" u kilku osobników, itd. Raczej na pewno nie są to regularni żołnierze, szybciej już skłaniam się ku wersji ze strażakami, obroną cywilną, przeciwlotniczą, policjanci, czy cholera wie kto jeszcze. Odpowiedz na to pytanie jest właśnie przyczyną powstania tego wątku:)

LEWY

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie