esterendensen Napisano 28 Luty 2009 Autor Napisano 28 Luty 2009 Nie ma możliwosci zamontowania go na karabinie.Nie ma odpowiedniego wyfrezowania do montażu,nie ma też zatrzasku.Jest to jakiś kordzik raczej.
mietek Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 Dlatego napisale iz ajblizszy", a nie taki sam.Skoro to prywatne to producentow mogly byc dziesiatki, a tym samym i odmian.Za Lubbe, wiedac iz byla tez odmiana skrocona czyli 26cm, wiec i ostrze moze byc oryginalnie tej dlugosci.
01dalton Napisano 7 Marzec 2009 Napisano 7 Marzec 2009 Zgodnie z obietnicą fotka mojego noża szturmowego na bazie KS ( zatrzask to atrapa ) . W książce Lubbego na stronie jest pokazany niemal identyczny egzemplarz ( poz 217 ) tylko że to jest bagnet . W książce Viala jest ładnie pokazane jakie były typy tych bagneto noży ( pozycja ABC N59) . Pozdr.
01dalton Napisano 7 Marzec 2009 Napisano 7 Marzec 2009 A dodam że głownia jest sygnowana dwiema wiewiórami i wytwórnią Carl Eickhorn. Występuje też wersja z okładkami drewnianymi przytwierdzonymi do rękojeści 3 nitami . Pozdr.
stock84 Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 Ciekawy.Wydaje mi sie, że to jest jakiś homemade'owy mix.Nie ma zatrzasku tak jak bagnet straży pożarnej, ale bagnet straży miał zawijaski od jelca" po obu stronach(patrz link nr.1).Ostrze natomiast przypomnina to z jednego z wielu bagnetów zastępczych(link nr.2).A ogólna koncepcja jest dość podobna do egzemplarza z linku nr.3.Kolego esterendensen sprawdź czy jest może ślad po usunięciu drugiego zawijaska" na jelcu i czy ostrze przypadkiem nie było doczepiane".1. http://www.germanmilitaria.com/WaffenSS/photos/S015960.html2. http://www.bagnety.pl/niemcy/150-bagnety-zastze.html (przed ostatnie zdjęcie)3. http://www.germanmilitaria.com/Imperial/photos/G000658.htmlPs.Na pewno nie jest to żaden kordzik.pozdroPost został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 01:17 01-03-2009
obert8 Napisano 7 Marzec 2009 Napisano 7 Marzec 2009 dla mnie jest to noz okopowy w czasie wojen bylo wielu wytwórców pzdr
mietek Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 Kwestia gustu, czyli:- jest to kordzik (wyjsciowy) wzorowany na bagnecie- bagnet wyjsciowy KS, bez mozliwosci montazuSa slady po sygnowaniach?Czy ksztalto ostrza jest oryginalny?Najblizszy temu jest bagnet no 398 w ksiazce Lubbe, German sidearms and bayonets. Opisany jako bagnet w typie KS, bez mozliwosci montazu.Jelec sie zgadzaDl oryginalna 26cmRoznica to mocowanie okladzin, sa to sruby, a nie nity.Wyprofilowanie ostrza tez pasuje.Producent Solingen
stock84 Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 Ja kombinowałem po najprostszej linii oporu:)czyli na chłopski rozum.Jak duża była produkcja tego egzempalarza kol.Mietek.Jest napisane?
01dalton Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 Witam . O.k Mietek przyznaje racje napisałeś ajbliższy" -ale gwarantuje że to błędna diagnoza . Obecuję po zakończeniu aukcji napisac i pokazac coś więcej w tym temacie , na razie nie chcę psuc licytacji :)). Pozdr.
01dalton Napisano 7 Marzec 2009 Napisano 7 Marzec 2009 Możesz podac przykłady innych wytwórców którzy wytwarzali dokładnie ten typ noża ? Pozdr.
skrzydlatysowiet Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 Mnie to na kordzik nie wygląda, prędzej na skrócony bagnet ks98- porównaj z tym http://bagnety.pl/niemcy/139-bagnet-ks-98.htmlTwój to by była wersja bez piły z ebonitowymi okładzinami.Pozdrawiam.
mietek Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 Zawsze chetnie sie ucze, a szczegolnie na cudzych bledach :)
PAWEL*STRC Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 a może to jest jakiś nóż okopowy?? , to tylko takie przypuszczenia jak coś
KonVonWin Napisano 28 Luty 2009 Napisano 28 Luty 2009 to nie jest żaden nóż okopowy, to bagnet wyjściowy w stylu KS 98 po przejsciach.
Pytanie
esterendensen
Witam.Mam pytanko-co to za kosa?
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.