Skocz do zawartości
  • 0

Licznyj znak (carski wczesny nieśmiertelnik 1910-1917)

Wyro

Pytanie

Napisano

Kolega już mnie nakierował na http://www.armiacarska.com/licznyj_zn.htm#top

Także już wiem, że to 2 Szwadron Szpital Grodnieński Pułku Husarskiego, ale nie wiem czy tak to po polsku powinno brzmieć - jak możecie to pomóżcie.

Poza tym jest tam nr żołnierza 90, ale dopiero podczas IWŚ postawiono mocniej na identyfikację żołnierzy. Myślicie, że można dotrzeć do takich danych czyj to był dokładnie nieśmiertelnik? Pisze właśnie pismo do ambasadora Rosji w sprawie dwóch medali a odwagu" z prośba o taka identyfikację (na forum, ktoś pisał, że po dwóch latach ambasada przysłała mu konkretna odpowiedź).

1. Jak brzmi poprawna nazwa z tego dowodu tożsamości"?
2. Czy istnieją rejestry nazwisk przypisanych do numerów?

Z góry dzięki za odpowiedź.
p.s.
Zdjęcie słabe, bo ze skype'a.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odznaka członkowska Czerwonego Krzyża,albo znaczek kwestarski ze zbiórki pieniędzy dla tej instytucji.
Napisano
A w tym Lazarecie carskim po prostu nie było Czerwonego Krzyża, np. na czapkach żołnierzy-lekarzy? Skąd np. znaczek kwestarski w lesie gdzie był carski poligon, śmieci prawie nie ma a na mapie jest zaznaczony właśnie Lazaret?
Napisano
Skoro tak upierasz się co do lazaretu,to może czerwony krzyż jest i z czapki,teraz trzeba tylko wyszukać czy takie godła były noszone przez carskich wojskowych medyków lub sanitariuszy na czapkach.
Napisano
Tak, będę szukał. Może uda mi się trafić. Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża otrzymał obecną nazwę w 1880 po przyjęciu jako znaku rozpoznawczego dla sanitariuszy i szpitali polowych odwrotnych barw sztandaru Szwajcarii więc może to być każda epoka. na moje laickie oko to staruch" a miejsce Lazaretu dopomaga mojej wyobraźnie, ale fakt, trzeba znaleźć najlepiej jakiś opis umundurowania, zdjęcia...

Abcd, dzięki za wszystkie posty.
Napisano
Aha, i ciekawego maila dostałem więc zamieszczę fragment:

wydaje mi się , że jest to miniaturka medalu " Czerwonego krzyża za wojnę Rosyjsko- Japońską, ale nie jestem pewny w 100% - w wolnej chwili postaram się poszukać czegoś na ten temat w literaturze."

fotka obok.
Napisano

Kolega już mnie nakierował na http://www.armiacarska.com/licznyj_zn.htm#top

Także już wiem, że to 2 Szwadron Szpital Grodnieński Pułku Husarskiego, ale nie wiem czy tak to po polsku powinno brzmieć - jak możecie to pomóżcie.

Poza tym jest tam nr żołnierza 90, ale dopiero podczas IWŚ postawiono mocniej na identyfikację żołnierzy. Myślicie, że można dotrzeć do takich danych czyj to był dokładnie nieśmiertelnik? Pisze właśnie pismo do ambasadora Rosji w sprawie dwóch medali a odwagu" z prośba o taka identyfikację (na forum, ktoś pisał, że po dwóch latach ambasada przysłała mu konkretna odpowiedź).

1. Jak brzmi poprawna nazwa z tego dowodu tożsamości"?
2. Czy istnieją rejestry nazwisk przypisanych do numerów?

Z góry dzięki za odpowiedź.
p.s.
Zdjęcie słabe, bo ze skype'a.

Napisano
Sory, pomyliłem nazwę. Powinno być: 2 Szwadron Szpital Gwardyjski Grodzieńskiego Husarskiego Pułku. Tak mi się wydaje.... Chyba.
Napisano
Po prostu Leib-Gvardii Grodnenskii Gusarskii Polk,2 eskadron(szwadron),o żadnym szpitalu tu nie ma mowy,tak samo jak nie ma mowy o identyfikacji posiadaczy,te rosyjskie żetony(litschne znaki) nie służyły do identyfikacji potencjalnych trupów tylko dla celów kwatermistrzowskich , były nadawane przejściowo i odbierane,tak więc miewały wielu posiadaczy.
Napisano
Pułk do mobilizacji 1914 stacjonował w Warszawie,koszary mieściły się w okolicach Łazienek.Tu ciekawostka: oficerem Grodzienskiego Pułku Huzarów był Aleksander Bartniejew który w 1890 r. w W-wie zastrzelił swoją kochankę aktorkę Wisnowską,była to bardzo głośna wielokrotnie opisywana afera romantyczno-kryminalna.
Napisano
abcd, dzięki za super ID! Tylko co do szpitala wyjaśnię. Raz, że jest tam na początku rosyjskie L", a to oznacza zgodnie ze spisem skrótów na http://www.armiacarska.com/licznyj_zn.htm#top lazaret", czyli szpital. Mało tego, znalazłem to w na carskim poligonie artyleryjskim pod Warszawą (15 km od stolicy) w miejscu gdzie na starej mapie jest zaznaczony właśnie Lazaret. Więc nie do końca rozumiem ten wątek szpitala...

Pytanie do abcd i innych. Co ma Grodzienski Pułk Huzarów do Lazaretu pod Warszawą?
Napisano
Л.Гв.-L.Gv.-Leib-Gvardii,pułki z W-wy zapewne jeżdziły na manewry na ów poligon,a że znalazłeś blachę przy byłym koszarowym lazarecie to czysty przypadek,na tym byłym carskim poligonie liczne znaki trafiają się czasem tu i tam, głównie gdzie stały baraki mieszkalne.
Napisano
A tak wracając do tematu skrótu na Licznym" to nie widziałem jeszcze skrótu L oznaczającego lazaret. Za to zawsze był CAHUTAPb i pochodne skróty.
Potwierdzam: tutaj L od Lejb".
Pozdrawiam.
Hubert

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie