Skocz do zawartości
  • 0

Bardzo ciekawy orzel.Jaki ??

jfkl

Pytanie

Napisano

Przedstawiam Kolegom popielniczke,(tzw.sztuke okopowa),ktora kupilem w Niemczech.Dla informacji - zaplacilem 73 EURO - mysle ze to tanio.
Wykonana jest ze spodu polskiej luski ( oznaczenia na spodzie:orzelek,100 hb. wz. 14-19 P , z 6P 30D i w centrum,na splonce : 11 30 ).
Nabylem ja dla trzech naszych orzelkow,ktore sa do niej przylutowane i ktore zamierzam z niej zdjac....wiem,wiem...
Dwa z nich sa oczywiste,zdjete zapewne z rogatywek ale ten trzeci jest jakis inny,jakby starszy,zastanawiam sie ;zdobyty z jakas czapka we wrzesniu,czy tez zdjety w jakims muzeum czy izbie pamieci z czapki historycznej znacznie starszej.
Tloczony jest z blachy mosieznej,z kontra (lutowanie nie trzyma na 100% - mozna minimalnie go odchylic i dojrzec kontre).Wymiary orzelka : 55mm x 45mm.Mosiadz z jakiego jest wykonany nie sciemnial jak cala luska (widac ze nie byl czyszczony a jednak nie pokryl sie patyna i zachowal piekny zloty kolor.
Pytanie dotyczy tego wlasnie orla.Co to za orzel - jak Panstwo sadzicie ?
Prosze tez o rade jak najlepiej zabrac sie do zdejmowania orzelkow.
Pozdrawiam i bardzo dziekuje za dotychczasowa pomoc,Jan.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

O rozgryzienie tego orzelka poprosilem znanego chyba wszystkim kolekcjonerom orlow Pana Tomasza Zawistowskiego i Pan Tomasz sprawe wyjasnil :
Okazalo sie ze orzel zostal wyciety z jednej z odznak Panstwowej Strazy Lasowej lwowskiego grawera nazwiskiem Berlinski z lat dwudziestych XX w.Byla ich cala seria.
Pan Tomasz przeslal mi zdjecie jednej z nich .Zapozyczyl je z ksiazki Pana Witolda Sikorskiego W sluzbie Sylwana i Diany".
Bardzo dziekuje Panu Tomaszowi oraz wszystkim Kolegom z forum za pomoc w wyjasnieniu tej sprawy.
Posdrawiam , Jan.

Napisano
Bardzo ładna rzecz. Korpusówka, tulejka na pióro od czapki garnizonowej, orzeł wz19. Ten drugi orzełek to po prostu artystyczne uzupełnienie.
Napisano
to teraz zupełnie całość nie tworzy jakieś sensownej jedności...Być może to rzeczywiście jakiś jeniecki fant, a ten orzeł posłużył od tak z braku laku...
Napisano
Mozliwosci jest wiele,prawdy juz raczej nie poznamy ale...orly zostaly rozpracowane,nasza wiedza poglebiona i oto chyba chodzilo. Pzdr.Jan
Napisano
Biorąc pod uwagę pasujący stylistycznie uchwyt na zapałki można się zastanawiać czy wkręcany orzeł nie jest dodany wtórnie? Dobrano pasujący gwintem element od czegoś innego.
Napisano
Serdecznie dziekuje za informacje.
Sadzilem ze to niemieckie korpusowki i calosc jest wytworem zwyciezcy".
Wiadomosc ze to asze" bardzo mnie ucieszyla i zmienia postac rzeczy.
Oczywiscie,jak Koledzy radzicie,nic przy niej nie bede ruszal.
Pozdrawiam , Jan.
Napisano
Jeszcze raz ja".
Z kupnem popielniczki wiaze sie dosyc ciekawa sprawa.
Kupilem ja na eBay z Niemiec i wygladala nieco inaczej.
Na zdjeciu do aukcji nie bylo tego mocowania na zapalki a w jego miejscu byl wkrecony orzel lub sokol.
Prosze sobie wyobrazic moje zdziwienie gdy po otrzymaniu przesylki znalazlem w niej dodatkowo ten wkrecany dodatek na zapalki.
Sprzedajacy zapewne tez myslal ze to niemieckie swastyki i nie pokazal ich (mysle ze ze wzgledu na niemieckie prawo)
Zrobie zdjecia jak popielniczka wygladala na aukcji(jaka myslalem ze kupuje)i dla ciekawosci zamieszcze na forum.
Pozdrawiam , Jan.
Napisano

Oto zdjecia popielniczki ktora myslalem" ze kupuje.
Orzel(lub sokol) to stary odlew,chyba z brazu ale niestety ktos" go wyczyscil...
Czy ten orzel jest asz" ?

Napisano
Jesli ktos zalozy watek URATOWANE DZIEKI FORUM ODKRYWCY",
to ta popielniczka idealnie tam pasuje ! Jan
Napisano
Moim zdaniem orzeł pochodzi ze zwieńczenia korony zegara i jego polskość" poza tym, że jest orłem (o ile jest :P) jest żadna, aczkolwiek po prostu pasuje do konwencji.
W każdym razie piękna rzecz, piękna ozdoba.
Napisano
Pytanie wciaz aktualne - czy ten stary orzel przylutawany do luski ma jakis historyczny zwiazek z pulkami podhalanskimi i co to za orzel ? Dziekuje , Jan
Napisano
Nieco podobne orły wz.25 były noszone na haubach policyjnych,ale ten exemplarz to chyba inwencja producenta popielniczki ,poza tym inne wymiary.
Napisano
Do Pana abcd.Bardzo dziekuje za opinie ale...
Orzel jest tloczony ,nie mysle wiec ze jest inwencja tworcy popielniczki. Pozdrawiam Jan.
Napisano

Przedstawiam Kolegom popielniczke,(tzw.sztuke okopowa),ktora kupilem w Niemczech.Dla informacji - zaplacilem 73 EURO - mysle ze to tanio.
Wykonana jest ze spodu polskiej luski ( oznaczenia na spodzie:orzelek,100 hb. wz. 14-19 P , z 6P 30D i w centrum,na splonce : 11 30 ).
Nabylem ja dla trzech naszych orzelkow,ktore sa do niej przylutowane i ktore zamierzam z niej zdjac....wiem,wiem...
Dwa z nich sa oczywiste,zdjete zapewne z rogatywek ale ten trzeci jest jakis inny,jakby starszy,zastanawiam sie ;zdobyty z jakas czapka we wrzesniu,czy tez zdjety w jakims muzeum czy izbie pamieci z czapki historycznej znacznie starszej.
Tloczony jest z blachy mosieznej,z kontra (lutowanie nie trzyma na 100% - mozna minimalnie go odchylic i dojrzec kontre).Wymiary orzelka : 55mm x 45mm.Mosiadz z jakiego jest wykonany nie sciemnial jak cala luska (widac ze nie byl czyszczony a jednak nie pokryl sie patyna i zachowal piekny zloty kolor.
Pytanie dotyczy tego wlasnie orla.Co to za orzel - jak Panstwo sadzicie ?
Prosze tez o rade jak najlepiej zabrac sie do zdejmowania orzelkow.
Pozdrawiam i bardzo dziekuje za dotychczasowa pomoc,Jan.

Napisano
Ze zdejmowaniem orzełków bym się wstrzymał. Ta swastyka z tymi liśćmi kojarzy mi się jakoś z pułkami podhalańskimi, więc może całość jest oryginałem z epoki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie