KRUSZYNA Napisano 27 Lipiec 2009 Napisano 27 Lipiec 2009 Gratuluję,aż miło popatrzeć!pozdrawiamkruszyna
Razzzz85 Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Witam.I jak tam dalsze postępy nad pojazdem, może by tak nowe zdjęcia z odbudowy wstawić by się przydało:] było by na czym nie jedno oko zawiesić:D. Pozdrawiam i dalszych sukcesów przy odbudowie.
pni Napisano 25 Wrzesień 2009 Napisano 25 Wrzesień 2009 Od poczatku kibicuję twojej incjatywie i zazdroszczę zgromadzonych części oraz mozliwości ich składania". Jedna uwaga która od dawna mnie męczy to kolory którymi pomalowałeś już część pojazdu. Zielony kolor zasotowany przez ciebie jest zupełnie przypadkowy, wygląda tragicznie. Nie jestem w tym zakresie super ekspertem o wiele wiecej osób na tym forum lepiej zna sie na kolorach pojazdów niemieckich niz ja i niech oni sie wypowaidają ja tylko chciałem zwrócić ci uwagę na dobrane prze ciebie kolory zanim przystąpisz do ostatecznego dzieła malarskiego.
krzysio87 Napisano 28 Wrzesień 2009 Autor Napisano 28 Wrzesień 2009 Witam serdecznieOstatnimi czasy wpadło mi kilkanaście nakładek na gąski do 251. Ps. mam prośbę jeżeli ktoś ma namiary do chłopaków zajmujących się odbudową RSO
krzysio87 Napisano 28 Wrzesień 2009 Autor Napisano 28 Wrzesień 2009 Prosiłbym o jakiś kontakt do nichPozdrawiam serdecznie Krzyś
Lemeryt Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 Cześć Zadzwonię do Ciebie, ale dopiero jutro po południu.Pozdrawiam
Razzzz85 Napisano 1 Grudzień 2009 Napisano 1 Grudzień 2009 Witam:]Gratuluje wytrwałości w odbudowie, jak tam robota ci idzie:]? Dało by się jakieś fotki zarzucić z dalszych prac na pojazdem? Pozdrawiam.
krzysio87 Napisano 2 Grudzień 2009 Autor Napisano 2 Grudzień 2009 Witam serdecznie, Prace przy 251 idą po malutku do przodu, zważając naniedostateczną ilość czasu i prace jeszcze nad inymi terminowymi projektami dzisiaj wrzucam pare fotek naszego 251fotka wizjera bocznego z widocznymi oznaczeniami niemieckimi
krzysio87 Napisano 2 Grudzień 2009 Autor Napisano 2 Grudzień 2009 wizjer w całej okazałości tylko lekko przybrudzony,
krzysio87 Napisano 2 Grudzień 2009 Autor Napisano 2 Grudzień 2009 oczywiście z pomocą przyjaciół części przybywa(Wtajemniczeni wiedzą o kim mowa)
krzysio87 Napisano 2 Grudzień 2009 Autor Napisano 2 Grudzień 2009 kurcze z pośpiechu walnołem byka sorry, zwrotnica do reanimacji
krzysio87 Napisano 2 Grudzień 2009 Autor Napisano 2 Grudzień 2009 no i tylna dolna belka i to na razie byłoby na tyle Pozdrawiam serdecznie Krzysiek
ChrisFly Napisano 9 Grudzień 2009 Napisano 9 Grudzień 2009 poszukuję rysunku (najlepiej w skali) z przekrojem poprzecznym koła do SdKfz 251, a przynajmniej felgi z kompletem pierścieni: zaciskowym (był 1 czy 2?), bocznym i klinującym.Opony miały oznaczenia 190x18. Czy to klasyczne oznaczenie:190 - szerokość opony w mm mierzona między jej bocznymi ścianami, w feldze?18 - średnica osadzenia na feldze podawana w calach (średnica felgi)?Z góry dziękuję za wskazówki gdzie mógłbym znaleźć jakieś sensowne dane na ten temat.
bip3 Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 Wyjeździłem się takim. ładnie chodzi. Oryginalnie jak pamiętam max 55km/h leci. A myśmy pod 70 podeszli...
bip3 Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 Witam !!Widzę, że jest Pan mocno zainteresowany SDKfz251 więc ze względu na prowadzoną przez Pana rekonstrukcje tego pojazdu myślę, iż dobry pomysłem jest zaproszenie Pana do Muzeum w Tomaszowie Maz. w celu obejrzenia i zapoznania się z dokładnym oryginałem transportera opancerzonego omawianego w temacie w wersji dowodzenia i łączności. Dodam tylko ze transporter jest całkowicie sprawny i na chodzie w 95% oryginalny. Nawet opony są te z którymi utonął w rzecze Pilicy podobnie jak i silnik oraz cala reszta. Dokładniejsze info jak zdecyduje się Pan nas odwiedzić. (stale zajmuję się jego konserwacja i utrzymaniem w ruchu)Poniżej fotki tego wozu.
bip3 Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 Widok wnętrza po lewej siedzenie kierowcy po prawej d-cy radiotelegrafisty. (widoczny po środku obrotomierz juz jest zastąpiony oryginałem)
krzysio87 Napisano 11 Grudzień 2009 Autor Napisano 11 Grudzień 2009 Witam serdecznie jeśli chodzi o rysunki to mam coś takiego niestety bez przekroju, ale z doświadczenia własnego wiem że były dwa typy przednich opon, wariant pierwszy tak jak na skanie czyli normalna guma z dętką i fartuchem natomiast wariant drugi to opona tzw. komorowa czyli coś w stylu opony pełnej w środku lecz nie do końca bo miała w sobie grube komory gumowe w które pompowne było normalnie powierzte, w momęcie np, postrzału czy kapcia nie trzeba było gumki wulkanizować tylko jechało sie dalej do póki opona nie zwiała z felgi.Tak kolego ChrisFly to jest klasyczne oznaczenie 190/18 extragumme to opona komorowa. Jeżeli chodzi o producentów to opony produkawne były przez takie firmy jak countinental dunlop worwerk.Pozdrawiam serdecznieKrzysiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.