Skocz do zawartości

Poszukuje dokumentacji do sdkfz 251

krzysio87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widzi kolega, ja niestety nie mówie o elefancie z okolic Jędrzejowa, bo nawet ni wiem z któtrej on był dywizji!
Niedaleko mnie był jeden rozbity, i to naprawde niedaleko!
Pozdrawiam Krzyś
  • Odpowiedzi 277
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No niestety kucha drogi kolego, mówiłem że niedaleko mnie, został rozbity i pociąty na żyletki ja mam z niego śrube mocowania panceża i dekielek do koła, a wiem z pewnych żródeł że walczył w 17 z naprawde pewnych źródeł. ;)
Pozdrawiam Krzyś
Napisano

Dziś kolega Krzysztof oprowadził mnie po Swojej hali.
No panowie czułem się jak dziecko w fabryce klocków Lego:)))
Coś pięknego.

251 ładnie się prezentuję, jeszcze sporo pracy, ale to chyba sama przyjemność:)))

I jeszcze tyle się wywiedziałem że spać w nocy nie będę mógł:)))

Pozdrawiam serdecznie.

Napisano
Fakt faktem są do duże klocki, a zabawa jest naprawde przyjemna choć czasm przyznam ciężka, ale warto mieć mieć takie chobby.
Pozdrawiam wszystkich pozytywnie nakręconych.
Krzyś
Napisano
...mówiłem że niedaleko mnie, został rozbity i pociąty na żyletki..." ,a to iedaleko mnie" to gdzie konkretnie? :)
Napisano
nie nie jest to top secret dwa kilometry odemnie może 2.5 ale nic już tam nie ma, z tego co mi wiadomo od człowieka z tych okolic został rozbity, do iego stopnia że reszyko zbierali z powierzchni ok 500 metrów a potem ludzie oddawali to na jakichś skup koło morawicy zorganizowany przez wojsko, tak przynajmniej opowiadał mi brat rodzony mojej babci.Kiedyś tam byłem ale została się kupka śmieci z ferdka i kiedy tam nie pojecha łem na grzyby zawsze było poryte i pozostawiane mała kupki stalowego złomu, poźniej dowiedziałem sie od chłopaków którzy tam kopali że nie znależli nic ciekawego, oprócz 30 kg złomu który późnie trafił na skup i poszedł na nowe polsilwerki.
Pozdrawiam Krzyś
Napisano
Jestem pełen uznania choc juz wiele widziałem rekonstrukcje motocykli ,samochodów,samolotów z IIwś robionych po prywatnych warsztatach ale wóz pancerny?Do takich zapaleńców mam ogromny szacunek.Bo oprócz zapału trzeba miec głowę.Szkoda Krzysztof że nie mogę Ci pomóc w częściach bo szczerze powiem jak bym miał to bym Ci oddał za darmo i sam wysłał!!!!!!!Nie ma to jak prawdziwa pasja do zabytków techniki!Życze powodzenia i wytrwałości.Taki sam maniak jak Ty.Forel
Napisano
Dziękuję za słowa wsparcia, nawet nie wiesz drogi kolego jak takie słowa mobilizują człowieka do dalszych prac.Oby jak najszybcie się poturał o własnych siłach i cieszył oko nie tylko moje ale i reszt miłośników militarii.
Pozdrawiam serdecznie Krzyś
Napisano
Witam, odnośnie kół miałem dwa jedno zewnętrzne koło miało ok 40 procent farbki piaskowej a drugie to wewnętrzny bliźniak tam było ok 50 procent farbki na obydwu wyszły jakieś dziwne cechy tj nr 20 w trójkącie i numer c a na zewnętrznym 10 w trójkącie z literką e. koła poddane zostały czyszczeniu i wtórnemu malowaniu, a czemu kolega pyta? :)
Ps mam już firmę która zajmie się nadlaniem bandaży gumowych na koła jeżeli ktoś potrzebuje namiarów niech pisze na maila z chęcią pomogę.
Pozdrawiam Krzyś
Napisano
a pytam, bo jakiś czas temu zacząłem zbierać koła od niemieckich pojazdów. Szukam jakiegoś, najlepiej pojedynczego od 251 w oryginalnym malowaniu. Może być również od innego pojazdu, liczy się ilość farby i stan.

Mam pytanko - czy podczas piaskowania bandaże gumowe nie ulegają zniszczeniu? sygnatury na nich się nie zacierają?

mam parę kółek do piaskowania, i obawiam się o stan gum.
Napisano
Gumę kolego można osłonić i wypiaskować sam metal. jeżeli wypiaskujesz gumę to zależnie od ciśnienia i rodzaju piasku może ściągnąć" wierzchnią warstwę. Ja piaskowałem u siebie w pracy piaskiem kwarcowym i grubsza warstwa taśmy samoprzylepnej skutecznie chroniła miejsca które miały być niewypiaskowane.
Pozdrawiam
Napisano
Witam, wiem kolego ale część kół mam z gumą w idealnym stanie, a część z gumą odpażoną wtedy powiem szczerze nie robiło mi to różnicy ale te ładniejsze gumy chłopaki od piaskowania osłaniali właśnie jakimiś taśmami.
Pozdrawiam i dziękuję za rade Krzyś
Napisano
Stangret masz jeszcze jakieś fotki z czasów budowy burty?
prześlij albo wrzuć bo jak narazie mam tylko jedną.
Pozdrawiam.
Ps namierzyłeś jakąś ładną dokumentację
Napisano
Tak sie zastanawiałem co było rozpylone w mojej miejscowości ten wahacz dał mi odpowiedź. Głowica od silnika dalej u sąsiada na podwórku leży a reszta podobno w ziemi jako element instalacji odgromowej... Pełen szacunek dla tego projektu i wykonawcy;]
Napisano
Wielkie dzięki kolego, jestem jeszcze na etapie gromadzenia cęści i cząstek jeżeli miałbyś coś ciekawego do 251 napisz na maila.
Pozdrawiam Krzyś
Napisano
Na tyle specjalistą w tej dziedzinie nie jestem drobnicy to jeszcze sie poniewiera w szopce. Szkoda ze ktoś co sie zna nie obejrzał tego kilka lat wcześniej zanim złom poszedł w górę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie