honker Napisano 16 Luty 2009 Autor Napisano 16 Luty 2009 Dostałem od znajomego trzy monety.Ze 100 procentową pewnością można powiedzieć,że to Chiny.Ale co dalej?Czy współczesne,czy starsze?Pytań nasuwa się masa.Za każde info z góry dziękuje.*
honker Napisano 16 Luty 2009 Autor Napisano 16 Luty 2009 Jeszcze tylko dodam: śr.24mm, grubość 1.9mm, otwór 5x5mm.*
meteor1 Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 Nie jestem znawcą chińskich monet, ale chcę tylko powiedzieć że widywałem takie monety" na straganach w miejscowościach turystycznych, pakowane właśnie po kilka sztuk.
bandolero Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 To współczesne monety do wróżenia I Ching. Na pierwszej z lewej jest co prawda nominał WU JIN (pięć moniaków, albo cash, jak piszą Anglosasi), ale to ściema. Na pierwszej z prawej jest z kolei znak CHONG (środek), który na klasycznych monetach nie występuje w tej konfiguracji.
bandolero Napisano 22 Luty 2009 Napisano 22 Luty 2009 Jeśli Cię to zainteresuje, to możesz sobie powróżyć, skoro masz komplecik tych monet. Poszukaj w necie jakiejś dobrej stronki o I Ching, to naprawdę ciekawa księga, w sieci jest polskie tłumaczenie i opis technik wróżenia. Rzuca się takimi trzema monetami i wyniki zapisuje się jako trygramy. Trygramy tworzą heksagramy i na podstawie sekwencji zmiennych dokonuje się wróżby opartej na teorii I Ching. Sprawdza się zawsze, bez ściemy!!!
bandolero Napisano 23 Luty 2009 Napisano 23 Luty 2009 Nie wiem, czy se wróżyli, ale przywozili z Chin jako pamiątkę. Niemcy mieli w Chinach obszary koncesyjne i brali udział w tłumieniu powstania bokserów, zresztą w kilku innych kampaniach również.
honker Napisano 23 Luty 2009 Autor Napisano 23 Luty 2009 Dzięki.Chyba skorzystam i powróżę,bo ostatnio z fusami mi nie wychodzi. ;o) Pozdro.*
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.