Skocz do zawartości

Chińskie monety

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dostałem od znajomego trzy monety.Ze 100 procentową pewnością można powiedzieć,że to Chiny.Ale co dalej?Czy współczesne,czy starsze?Pytań nasuwa się masa.Za każde info z góry dziękuje.*

Napisano
Nie jestem znawcą chińskich monet, ale chcę tylko powiedzieć że widywałem takie monety" na straganach w miejscowościach turystycznych, pakowane właśnie po kilka sztuk.
Napisano
To współczesne monety do wróżenia I Ching. Na pierwszej z lewej jest co prawda nominał WU JIN (pięć moniaków, albo cash, jak piszą Anglosasi), ale to ściema. Na pierwszej z prawej jest z kolei znak CHONG (środek), który na klasycznych monetach nie występuje w tej konfiguracji.
Napisano
Jeśli Cię to zainteresuje, to możesz sobie powróżyć, skoro masz komplecik tych monet. Poszukaj w necie jakiejś dobrej stronki o I Ching, to naprawdę ciekawa księga, w sieci jest polskie tłumaczenie i opis technik wróżenia. Rzuca się takimi trzema monetami i wyniki zapisuje się jako trygramy. Trygramy tworzą heksagramy i na podstawie sekwencji zmiennych dokonuje się wróżby opartej na teorii I Ching. Sprawdza się zawsze, bez ściemy!!!
Napisano
Nie wiem, czy se wróżyli, ale przywozili z Chin jako pamiątkę. Niemcy mieli w Chinach obszary koncesyjne i brali udział w tłumieniu powstania bokserów, zresztą w kilku innych kampaniach również.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie