Skocz do zawartości
  • 0

Puszka / pojemnik do ID

topik_2006

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ad sebol
cytpamiętam w wojsku w latach 70tych używano świecy dumnej podobnej do twojej (nie pamiętam nazwy)"

jesli zapamiętałes świece dymną o podobnym kształcie to dlaczego nie pamiętasz jednorazowego pochłaniacza maski p.gaz uzywanej w czołgach wytwarzającego tlen - sorry w latach siedemdzisiątych juz były kwadratowe ale takie z lat sześdziesiatych także sie jeszcze trafiały gdzieniegdzie
Napisano
Panowie topik i sebol gratuluje świetnego rozeznania w temacie...
Jest to pochłaniacz bądz jak kto woli filtr od maski gazowej typu SŁOŃ" sam wykopałem kilka takich w miejscach gdzie stacjonowały wojska chemiczne" w środku powinien znajdować się różnej gradacji granutat węgla aktywnego.
pozdrawiam
Napisano
o widzisz w tej puszce jest tylko jeden gwint w tym miejscu co wkłada się ten filterek :)

Ja tam w wojsku nie byłem nie chcieli mnie bo bym im wszystko z epoki wyniósł jak bym trafił na koszary poniemieckie :)))

Taki żart :)))
Napisano
A ja twierdze że jest to świeca dymna.
A to dlatego że posiada 3 otwory 2-dymowe 1 do zapału.
pamiętam w wojsku w latach 70tych używano świecy dumnej podobnej do twojej (nie pamiętam nazwy)miała ona zapalnik chemiczny ,gumową torebkę z kwasem uruchamianą specjalną dźwignią.
Ta twoja świeca miała zapał tam gdzie masz 2 otwory.

Ale nie wiem co to za model :(
Na pewno nie jest to pochłaniacz!!!

Pozdrawiam
Sebol
Napisano

Wybacz, ale według zdjęć zamieszczonych, w miejscach zaznaczonych ja widzę gwint na wąż. Daj lepsze fotki tego miejsca. Pozdrawiam

Napisano
Nie na wszystkim trzeba się znać odrazy :)
Ale dziękuje
Może masz jakieś opisy tego?
czy to polskie, niemieckie a może rosyjskie z 2 wojny czy współczesne itd....

Masz może namiary na stronkę z opisem tego przedmiotu ?
Napisano
...o ile przedmiot zaznaczony powyżej jest taki sam jaki wystawiłem kiedyś do ID ;)

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=640777#702060

(Znaleziony na pozycjach z '45)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie