Skocz do zawartości

Porozumienie organizatorów imprez 1939 roku

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie, a mógłbyś chociaż skopiować tutaj treść tego newsa ? Jak wchodzę na forum Odkrywcy" to chciałbym tu zostać a nie skikać po innych.

Walenie pustymi linkami bez słowa choćby komentarza chyba nie za bardzo się komponuje z zasadami, a ponoć mają tu regulamin ...

Na Forum zabrania się:

(...)
* Wykorzystywania forum dla promocji własnych serwisów Internetowych

W związku z nadchodzącą 70 Rocznicą wybuchu II Wojny Światowej, jako organizatorzy największych rekonstrukcji historycznych w Polsce zawiązaliśmy „ Porozumienie Organizatorów Rekonstrukcji Historycznych 70 Rocznicy kampanii 1939 roku w Polsce”.

Porozumienie nasze zostało zawiązane w celu nadania obchodom Rocznicowym, zasięgu ogólnopolskiego, zwiększenia poziomu profesjonalizmu przygotowania rekonstrukcji oraz wspólnej promocji naszych przedsięwzięć.

Do Porozumienia przystąpili organizatorzy Rekonstrukcji Obrony Wybrzeża, Obrony Linii Mławskiej, Obrony Sochaczewa, Bitwy nad Bzurą, Bitwy pod Tomaszowem Lubelskim oraz Defilada rekonstrukcyjnego Wojska Polskiego w dniu 15 sierpnia.

Nasza inicjatywa nie zamyka się tylko do tych wymienionych, pragniemy aby przyłączali się do nas również organizatorzy innych rekonstrukcji historycznych związanych z obchodami 70 Rocznicy Wybuchu II Wojny Światowej.

Pomysłodawcami i inicjatorami Porozumienia są Paweł Rozdżestwieński, Jacek Haber, Jarosław Antoszewski, Sebastian Draga oraz Jan Tarczyński.

Zespół wykonawczy porozumienia:
Paweł Rozdżestwieński – przedstawiciel porozumienia w Warszawie, tel. 510 – 161 – 510, e-mail: redakcja@dobroni.pl
Jarosław Antoszewski
Sebastian Draga
Jacek Haber

Sekretariat porozumienia:
Jarosław Antoszewski
tel.kom. 0-668 145 096
adres: Urząd Miasta
Tomaszów Lubelski
ul. Lwowska 57
22-600 Tomaszów Lubelski
telefon stacjonarny: 84 664 39 93 fax,84 664 25 70
e-mail: tomaszow39@gmail.com

Strona informacyjna:
www.dobroni.pl

No niby fajnie, ale konkretów niezbyt wiele.
Planowana jest jakaś nagonka medialna? Czy organizatorzy przyjmą więcej osób na rekonstrukcje, czy specjalnie będą przesiewać profesjonalistów od amatorów, żeby pozostali sami wierni rekonstruktorzy?

Mnie sie wydaje, że intencją tego porozumienia jest współdziałanie organizatorów różnych imprez np. chociazby po to by ograniczyć maksymalnie dublowanie się imprez w tym samym terminie...

Brzmi bardzo ładnie, tyle że przecież to szumne porozumienie organizatorów" to w większości ten sam organizator pod innymi nazwami :)

O ile dobrze kojarzę to i Bzurę, i Mławę, i Sochaczew, i słynne Defilady robi ta sama ekipa +/- dodatkowa pomoc/gmina. Do tego dorzucono Obronę Wybrzeża i Tomaszów L.

Także to porozumienie 3 organizatorów i tyle.
Ile będzie ogranizatorów w 2009 ? Z 300 ?

prosta sprawa porozumienie powinno skoordynować wszystkie działania od 1.09.1939 - 30.10.1939 na terenie całego Kraju chodzi o organizacje rekonstrukcji według kalendarza prawdziwych walk w 1939 i to będzie z pożytkiem dla wszystkich grup rekonstrukcyjnych czyli przykład 1 09 obrona poczty Gdańskiej Westerplatte Węgierska górka Wieluń Hel następny dzień dalej i tak do skutku aż do Tomaszowa Lubelskiego itp

Chyba że zmieniło się podejście do tematu rekonstrukcji, ale moim zdaniem nie i jak czytam listę organizatorów to spodziewam się balu u Honekejrrrraa:) i obławy KBW w Tłuszczu Małym" - nie bardzo rozumiem to zdanie? O co Ci w nim chodzi?

Kraju chodzi o organizacje rekonstrukcji według kalendarza prawdziwych walk w 1939 i to będzie z pożytkiem dla wszystkich grup rekonstrukcyjnych czyli przykład 1 09 obrona poczty Gdańskiej Westerplatte Węgierska górka Wieluń Hel następny dzień dalej i tak do skutku aż do Tomaszowa Lubelskiego itp".

Wszystko ładnie, tylko jak wyobrażasz sobie trzymanie się kalendarza w zwykłym tygodniu:P? Zakładamy oczywiście że większość rekonstruktorów, niezależnie od strony konfliktu w tygodniu pracuje i td. więc plan dzień po dniu" zawala na całej linii:).

Inna sprawa, że zakłądając że 70 rocznica ma być nieco bardziej obfita w rekonstrukcje wrześniowe to trudno będzie zorganizować czas tak bez dublowania się we wrześniu i październiku imprez. Dla uniknięcia dubli" trzeba by chyba przeciągnąć je do sierpnia w tył, by ułatwić zadanie. Ale to tylko luźna uwaga:).

A kto to niby ma zweryfikować, co sobą reprezentują. Są grupy lepsze i gorsze, każda ma już w środowisku pewną pozycję, ale nikt nigdy publicznie listy grup z wiarygodnym opisem nie zrobi, bo to nie wypada, no i będzie kolejna pyskówka.

Jeśli coś robisz to rób to dobrze
konkretnie chodzi o stan wyposażenia czy odpowiada realiom tamtego okresu i amatorskiej wiedzy historycznej tego okresu co reprezentuje dana grupa rekonstrukcyjna chodzi mi aby grupa nie zafałszowała faktów historycznych tylko podeszła do danego tematu zgodnie z wiedzą historyczną i rzetelnie tylko tyle

Bogusław,złożenie kwiatów na grobach poległych, wydaje mi się ponad wszystko co opisujesz,z pewnością takowe istnieją na miejscach rekonstrukcji.Zanim jednak broniono Pragi była również istotna II bitwa Tomaszowska frontu płn.Pzdr.

Sam nie jestem rekonstruktorem wrzesniowym ale pewnie na miejscu innych kolegow tj. zgodnie z retoryka nie najwiekszych, nie ogolnopolskich itd. czulbym sie troche zniesmaczony i zaniepokojony. Czym? Ano tym ze kilku panow zebralo sie i wypowiada sie w imieniu wiekszosci srodowiska."

Większości środowisk? Proszę o podanie tej listy środowisk, w imieniu których występuje porozumienie. Polska jest demokratycznym Krajem i każdy może zrzeszać się w taki sposób jaki chce, byleby zgodnie z prawem.

W uzupełnieniu Sebastiana.

drchirypl:
Pieknie. Cudownie. Pogratulowac zawiazania. Mam tylko watpliwosci czy oby napewno Ci koledzy tak jak pisza to organizatorzy najwiekszych rekonstrukcji??"

Możemy dyskutować jaki jest punkt odniesienia, ale - są to imprezy o największej liczbie uczestników, sprzętu, środków pozoracji, budżecie, skali (dwu-trzy-czterodniowe) etc. Oczywiście tzw. wrześniowe"
------------------------
Tu sie gubie : bo Z jednej strony zasieg ogolnopolski a z drugiej realizacja NASZYCH przedsiewziec. Naszych czyli kogo? (...) Ano tym ze kilku panow zebralo sie i wypowiada sie w imieniu wiekszosci srodowiska."

Wypowiadamy się w soim imieniu i imprez jakie organizujemy - gdzie kto napisał, że to dotyczy całości środowiska? I co to jest całość?
--------------------------------
eby bylo jasne - sama idea jest sluszna ale mysle ze forma jest chybiona. Mysle ze nalezalo by najpierw zaczac od szerokiej dyskusji, spotkan z zainteresowanym srodowiskiem wrzesniowych rekonstruktorow a dopiero pozniej ksztaltowac jakies uklady i porozumienia bardzo ogolne, patetyczne, malo konkretne i mgliste :)"

Od trzech lat pod egidą róznych instytucji publicznych (TVP, Urząd ds. Kombatantów, MON) odbywają się spotkania z rekonstruktorami gdzie rekonstruktorom mówione jest jedno - Panowie i Panie ale musicie się zjednoczyć by załatwić te problemy które wam przeszkadzają (chocby sprawe broni salutacyjnej) albo choćby sprawę koordynacji rocznic - jak w tym roku. I co?
I nic.... Chyba najgłośniej o tym mówi przy każdej okazji pan dr Jan Tarczyński z UdsKiOR.
Na marginesie przez kilka lat ja i jazlowiak bylismy publicznie oskarżani o to, że chcemy na siłę innych integrować. Nigdy to nie było prawdą, ale opinia pozostała.

Reasumując - ja mam już dość dyskusji, narad, spotkań, etc. - przestałem na nie chodzić, bo to do niczego nie prowadzi. Mam dość czekania na to aby ci którzy najgłośniej gardłują na takich spotkaniach coś zrobią, jakies Forum, Porozumienie czy Związek czy cokolwiek i będzie można się do tego przyłączyć.

Więc idziemy naszą własną drogą nie oglądając sie na innych, ALE zostwiamy drzwi otwarte dla wszystkich chętnych.
Pierwsze owoce pójścia własną drogą bedzie można mam nadzieje zobaczyć już dziś, ale wytrzymajmy do 14.00 aby nie zapeszyć :)))))))))))))

pozdrawiam

Dzięki" pieniaczom straciłem sporo czasu na zamiatanie wpisów popełnionych wbrew stylistce języka polskiego, w uwłaczający sposób traktujący ortografię, dobry obyczaj i parę jeszcze innych zasad. Jak chyba rozumiecie ten wywód moje dobre samopoczucie wynikające ze słodkiego charakteru dzisiejszego dnia, uległo znacznemu pogorszeniu. wobec czego informuję, że od tej chwili każdy kto będzie pisał nie na temat - czyli o wszystkim innym niż na temat porozumienia organizatorów inscenizacji 1939 roku, narazi się na ostrzeżenia, kartki, klapsy i kopnięcia nogą, mogą się zdarzyc także razy pasem skórzanym lub pewnym wyrobem z drewna, o którym wspomina ustawa o broni.
Piszcie kulturalnie albo do piaskownicy, niektórzy oczywiście. Jazłowiak poinformował rekonstruktorów o zaistnieniu pewnego przedsięwzięcia, nie zauważyłem żeby zmuszał kogokolwiek do udziału w nim, więc po co ta skala emocji?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 18:29 19-02-2009

Do Kol. Agaki. Dzieki za odpowiedz. Nie czepiajac sie za slowka i skupiajac sie na glownej idei - powiem ze jestem content jesli chodzi o wyjasnienia za ktore podziekowac wypada. Co do porozumienia to zycze szczerze powodzenia i jak najwiekszej liczby zainteresowanych wspolpraca itp. Czy mozna liczyc na jakas stronke www, portal gdzie beda konkretne projekty i informacje?
Pozdrawiam!

Bocian mi wlepi kolejna kartkę, ale to żadna tajemnica iż informacje publikowane sa na Odkrywcy i na dobroni.pl
Od lat tak się dzieje i nikt tego zmieniać nie zamierza.

A co do sukcesów to polecam http://www.odkrywca-online.pl/projekt-7tp-2009,646065.html#646065 - news Patrona z 15:09
Jak zapowiadałem tak się stało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie