Skocz do zawartości
  • 0

ORZEL wz. 37

JULJAN123

Pytanie

Napisano

Fotkę mam od znajomego, który kupił go na aukcji. Czy jest oryginalny?
Kiedys widzialem podobnego w ksiazce Katyn - archeologia smierci", ale nie mam tej publikacji. Czy moglby ktos wstawic tu zdjecie orzlka wz. 37 z tej ksiazki?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
w sumei sam miałem kupić tą sztuke uważam że jest ok , oczywiście jest to orzełek na berecik;] pancerne wojska lub samochodowe ewentualnie pułk art najcieższej aha no i p lot ;p
Napisano
abcd - Dziekuje za te zdjecia. Udawadniaja one istnienie odmiany orzelka wz. 37 o odmiennym rysunku tarczy amazonek. Liczba pior na skrzydlach jest taka sama jak u orzelka kumpla - 9, nogi podobne,glowa troche inna. Moze to przez fotke? Jednak nie jestem w stanie stwierdzic, czy sa identyczne z orlem kolegi. Moze ktos z Was? Na pewno sa podobne. Jak bede mial mozliwosc to wstawie fotke swojego rzelka o takim rysunku.
Napisano

Nie mam skanu tej publikacji, ale za to proszę - zdjęcie z aukcji dawno temu.

Jakoś mnie ten orzełek nie przekonuje, nie powinien mieć widocznych, wyraźnych gwoździ na tarczy amazonek, jak ten tu?

Napisano
jakoś ten orzełek z górnych zdjęć wygląda jak haftowany maszynowo/komputerowo - nie macie takiego wrażenia że te hafty są za grube?, spójrzcie na haft w środku tarczki, mi się to co najmniej nie podoba, spójrzcie na końcówki skrzydełek, widziałem oryginał takiego orzełka i był mocno inny, taki bardzo stonowany - grubość haftów nie różniła się za bardzo w różnych miejscach orzełka
Napisano
Mam w swoich zbiorach orla wz.37 (z tego co pamietam, bo nie moge tego teraz sprawdzic i porownac) identycznego jak ten z ksiazki o Katyniu. Wydaje mi sie, ze ten przedstawiony na fotkach jest baaaaaaaardzo podobny do mojego.
Odmian orzelka wz. 37 jest wiecej niz te pokazane w ksiazce Pana Zawistowskiego. Ta np. rozni sie mocno tarcza amazonek od typowych wz.37. Jest to haft maszynowy. Tylko czy dobrze pamietam fotke z tej ksiazki ¨Archelogia zbrodni"? Dlatego prosze kogos kto ma dostep do tej publikacji o wstawienie zdjecia prezentowanego tam orla. To pomoze w rozpoznaniu orzelka.
Napisano

Fotkę mam od znajomego, który kupił go na aukcji. Czy jest oryginalny?
Kiedys widzialem podobnego w ksiazce Katyn - archeologia smierci", ale nie mam tej publikacji. Czy moglby ktos wstawic tu zdjecie orzlka wz. 37 z tej ksiazki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie