glutation Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 Niby dlaczego? I tak juz jest pewnie za pozno na uswiadamianie Was (leniwe pokolenia) i uczenie ze trzeba minimum wysilku z wlasnej strony wlozyc, zeby uzyskac jakas informacje. Dla chcacego nic trudnego. A nie z kazda pierdola na forum. Jak idziesz do prawnika, to za porade placisz. Darmo nikt Ci nie podpowiada... Tutaj jest inaczej, fakt: sa koledzy, podpowiedza. Wiem, ze to co innego. Ale z taka popularna odznaka, z netem w chacie - co to za problem? Zaden. 5 sekund szukania i masz wynik. Ot co. Stad wyklad, ktorych nie bede sobie zalowal w takich okazjach. Tym bardziej bede je robil, skoro widze potem taka reakcje. Pzdr
stock84 Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 Przychylam się do słów w poprzednim poscie.Jednak chciałbym aby nie identyfikowano całego pokolenia z jednym przypadkiem...
danielo7711 Napisano 11 Maj 2009 Autor Napisano 11 Maj 2009 witam ponownie, proszę jeżeli jest to możliwe, o pomoc w ocenie tego odznaczenia, tzn. kopia czy oryginał z góry dziękuję
Barnaba Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 VORAXmasz może jakieś linki bądź wiadomości dotyczące produkcji zegarków dla Wehrmachtu? mam wykopkową Silvanę (kieszonkowa) uruchomioną. Trafiona razem z KVK z mieczami 2 klasy w miejscu poddawania się Niemców do niewoli. Ma sygnaturę D345528H. Sam zegarek chodzi jak ta lala, ale lubię i warto znać całą historię fantu:)pzdrBarnaba
Vorax Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 Glutation-czuje sie urazony Twoimi slowami gdyz czesto daje do identyfikacji przedmioty ktore dla niejednego eksperta od militarki bylby podobnym banalem.Np kiedy znalazlem lodke od mausera myslalem ze to element pagonu.Nie mialem pojecia co to jest ,podobnie bylo z przybornikiem do mausera i innymi rzeczami.Wyszukanie tego przedmiotu nie wiedzac nawet jak to szukac po obrazkach zajeloby mi laikowi w tej dziedzinie mase czasu.Podobnie jak oznaczen na luskach gdzie czesto sa strony po hiszpansku a ja hiszpanskiego nie znam.Idac tym torem powinienem nauczyc sie hiszpanskiego i zostac ekspertem od militarki.Natomiast ja jestem ekspertem w takiej dziedzinie jak stare zegarki kieszonkowe i nareczne.Praktycznie nie maja dla mnie tajemnic.W 99% to co ludzie daja do identyfikacji to masa zlomu zegarkowego jednak chetnie dziele sie ta wiedza,dla mnie to ulka z maslem".Nie wyzywam tutaj ludzi od leni i nie strugam wazniaka.Tobie tez pomoge(nieodplatnie) i kazdemu jak bedziesz chcial zidentyfikowac jakis zegarek.Wiecej zyczliwosci Panowie.Pozdrawiam Vorax
dudzin Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 Proponuję byśmy wszyscy okazywali sobie więcej szacunku i życzliwości i będzie git. A zasada jest prosta mam wiedzę i chcę się nią dzielić, to się dzielę. Mam wiedzę i nie chcę się nią dzielić, to się nie dzielę. Nikt nikogo nie zmusza... Jeden jest specem w danej dziedzinie, drugi w innej - wspólnie jesteśmy wielcy".
glutation Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 Jezuuuuu... Ludzie Oczywiscie, ze Was rozumiem. I nie jestem zadnym ekspertem, i pewnie, ze nie umiem wszystkiego zidentyfikowac, czy ja tak twierdze? Ot amator ze mnie, to primo. I oczywiscie nie wygoogluje sie wszystkiego. To secundo. Jest drobna roznica, miedzy przywolana tu lodka Mausera, ktora mozemy nie umiec przypasowac do konkretnej kategorii, a odznaka ze swastyka? Kazdy widzi, ze to odznaka i do tego III rzeszy. Wystarczy wpisac III rzesza+odznaki czy cos podobnego i wynik na widelcu. Rozumiecie? Tylko o to mi chodzilo. Sam mam przedmiot, ktory chyba niedlugo wstawie, bo juz nie mam pomyslu gdzie o nim szukac. W 3 muzeach bylem i nic. Wiec nie jestem Bogiem. Luzik ;) Zamykam sie, bo widze ze nie docieram do ludnosci ;) Koniec brudzenia w watku kolegi danielo7711.
karpik Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 Tak dudzin powinno być i jeszcze tu jest.Niestety glutationopodobne eksperty chcą zrobić forum dla pytających ostatecznie". Czy kol. glutation wie wszystko na każdy temat?Czy po zdjęciu każdego przedmiotu jest w stanie go zgooglować"?Ma być to forum dla ludzi. Mogą się zarejestrować, wrzucić zdjęcie, przypadkiem znalezionego na drodze guzika i nie słuchać wywodów o upadających pokoleniach.Jeżeli taki człowiek, zdaniem kolegi, nie ma prawa spytać proponuje zmiane forum a nie zakładanie nowych nicków.Pozdro.
Hunter 85 Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 glutation bez obrazy. ale skoro nie masz nic do dodania na temat pytania kolegi, który założył wątek - to poprostu nie zajmuj głosu bo nikt wchodząc na ten wątek raczej nie ma ochoty, czytac Twoich biadolen. To forum jest od tego żeby pomagac a nie krytykowac!
Lord_Macragge Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H055159.html
stock84 Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 Krzyż Niemiecki (niem. Deutsches Kreuz) - odznaczenie ustanowione przez Adolfa Hitlera, 28 września 1941, jako odznaczenie wyższej rangi niż Krzyż Żelazny I klasy, ale niższej niż Krzyż Rycerski Krzyża Żelaznego.Google:)
Vorax Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Barnaba:Ja dysponuje niemieckim katalogiem o niemieckich zegarkach wojskowych.Z rzetelnymi polskimi opracowaniami sie nie spotkalem.W przypadku zegarkow jest bardzo duzy klopot gdyz co ciekawe odnosnie niektorych modeli chociazby zegarka Patek Philippe do dzisiaj nawet w centrali tej firmy nie maja wielu danych.Czesto byly produkowane unikatowe prototypowe lub szkolne serie ktorych dokumentacja ginela.Jesli chodzi o Twoj zegarek to jest to klasyczny regulaminowy zegarek wojskowy produkowany dla zolnierzy niemieckich w czasach drugiej wojny swiatowej dla formacji ladowych.Zegarkow tego typu i narecznych i kieszonkowych bylo okolo kilkadziesiat roznych marek. Orginal w ladnym stanie tej firmy jest warty okolo 400zl.Pozdrawiam Vorax
glutation Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 Oj wlasnie, wlasnie... Google, ksiazki... Tyle tego jest, ze mozna samemu sobie poradzic. Pytanie na forum to chyba ostatecznosc, jak juz sie nie ma pomyslow. Tylko w ten sposob mozna zostac ekspertem" szukac, czytac, studiowac, uczyc sie jednym slowem. ...ale po pierwsze trzeba chciec, a po drugie trzeba chciec :) Ludzie teraz wygodnickie sie zrobily, oj wygodnickie. ...ale to dobrze. Bedzie kilku ekspertow, ktorzy sie znaja i na pytania odpowiadaja a reszta to takie niemoty, ktorym sie nie chce. Kupi albo wydrapie z ziemi i na forum, i na forum, i na forum: Co to jest?"Ech... To mi sie ulalo, ale wiem, ze tak niestety jest. Coraz bardziej jestesmy nastawieni na: daj mi, bez wysilku z wlasnej strony".Pozdrawiam
stock84 Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 podobnego zdania jestem jednak nie chciało mi się rozpisywać więc tylko podałem trop podpisując wypowiedź google"...
danielo7711 Napisano 7 Luty 2009 Autor Napisano 7 Luty 2009 dziękuje za informacje , ale ten wykład glutation to mógł byś sobie podarować
Pytanie
danielo7711
proszę o identyfikacje 1941 rok
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.