Skocz do zawartości

Przedwojenny Mundur kolejarza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktos moglby mi podrzucic jakis rysunek albo dobre zdjecie kolejarza przedwojennego? Potrzebny/e jest mi do odtworzenia postaci Wojciecha Najsarka. Pogooglowalem zdrowo ale rezultaty mizerne :(.
Napisano

Tu masz mundur kolejarza z MWP prezentowany w części dotyczącej walk na Pomorzu. Brakuje mu patek na kołnierzu.
Że tak się spytam na czym mialo polegac to odtworzenie"?

Napisano

Patki pomocnika maszynisty; gwóźdź i belka, za belką wypustka niebieska (obsługa taboru), czerwone wypustki miała chyba obsługa stacyjna (ale nie jestem pewien), która bardziej pasuje do Najsarka.

Napisano
Dziekuje wszystkim, chociaz nadal poszukuje rysunku lub fotografii calosci - tzn rogatywka, kurtka, spodnie, buty w wydaniu 'normalna sluzba kolejowa' raczej niz przysposobienie wojskowe kolejowe.

Jednak zaczyna mnie nurtowac pytanie, czy st sierz Najsarek (o ile pamiec nie myli zostal zmobilizowany??) nie mogl miec wyposazenia mobilizacyjnego. I w takim razie czy nie mial kbk'a? Bo cos mi sie gzi ze Niemiec ktory go postrzelil mowil ze Najsarek wyskoczyl ze stacji z karabinem w rece.
  • 1 year later...
Napisano
Buszując po necie wujek googiel wysypał ten temat, to odświeżam.

1. przed wojną nie było kolorów służb, wszyscy mieli wypustki koloru amarantowego
2. różnice w zaszeregowaniu normowała liczba gwoździ", belka oraz kolor guzików i osiek" - srebrny lub złoty.
3. atyl - pokazujesz SOKistów - mundury kolejowe nie miały naramienników i miały 5 lub 6 (późniejsze) guzików.

Pozdrawiam
PLASER
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie