Gebhardt Napisano 2 Luty 2009 Autor Napisano 2 Luty 2009 Czy ktos moglby mi podrzucic jakis rysunek albo dobre zdjecie kolejarza przedwojennego? Potrzebny/e jest mi do odtworzenia postaci Wojciecha Najsarka. Pogooglowalem zdrowo ale rezultaty mizerne :(.
Horhe Napisano 3 Luty 2009 Napisano 3 Luty 2009 Tu masz mundur kolejarza z MWP prezentowany w części dotyczącej walk na Pomorzu. Brakuje mu patek na kołnierzu.Że tak się spytam na czym mialo polegac to odtworzenie"?
Gebhardt Napisano 3 Luty 2009 Autor Napisano 3 Luty 2009 No, o to, to. Wlasnie o cos takiego chodzilo :).A odtworzenie jest w skali 1/72.
barbo1 Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 Z ćwiczeń opl na terenach warszawskich dworców kolejowych.
atyl Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Patki pomocnika maszynisty; gwóźdź i belka, za belką wypustka niebieska (obsługa taboru), czerwone wypustki miała chyba obsługa stacyjna (ale nie jestem pewien), która bardziej pasuje do Najsarka.
atyl Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Ups, pomyliłem zdjęcia. To jest właściwe do opisu powyżej.
Gebhardt Napisano 9 Luty 2009 Autor Napisano 9 Luty 2009 Dziekuje wszystkim, chociaz nadal poszukuje rysunku lub fotografii calosci - tzn rogatywka, kurtka, spodnie, buty w wydaniu 'normalna sluzba kolejowa' raczej niz przysposobienie wojskowe kolejowe. Jednak zaczyna mnie nurtowac pytanie, czy st sierz Najsarek (o ile pamiec nie myli zostal zmobilizowany??) nie mogl miec wyposazenia mobilizacyjnego. I w takim razie czy nie mial kbk'a? Bo cos mi sie gzi ze Niemiec ktory go postrzelil mowil ze Najsarek wyskoczyl ze stacji z karabinem w rece.
Bartek_83 Napisano 11 Luty 2009 Napisano 11 Luty 2009 Kiedyś w swojej kolekcji miałem przedwojenną rogatywkę. Mam nadzieję, że zdjęcia się przydadzą.
Gebhardt Napisano 16 Luty 2009 Autor Napisano 16 Luty 2009 Toche ciemne i male ale z tego co widze to chyba tak :)
PLASER Napisano 26 Luty 2010 Napisano 26 Luty 2010 Buszując po necie wujek googiel wysypał ten temat, to odświeżam.1. przed wojną nie było kolorów służb, wszyscy mieli wypustki koloru amarantowego2. różnice w zaszeregowaniu normowała liczba gwoździ", belka oraz kolor guzików i osiek" - srebrny lub złoty.3. atyl - pokazujesz SOKistów - mundury kolejowe nie miały naramienników i miały 5 lub 6 (późniejsze) guzików.PozdrawiamPLASER
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.