Skocz do zawartości

Spadochron

Rekomendowane odpowiedzi

Trzy godzinki w lesie,gdzie ladowali Amerykanie i wychodzi spadochron rezerwowy.Czekal na mnie przez tyle lat elegancko zlozony w kosteczke,po torbie zostaly tylko czesci metalowe.Spadochron,az dziwne w bardzo dobrym stanie,material mocny,zadnych dziur,pekniec,zadnej plesni,linki mocne,lekko przybrudzony w paru miejscach.Mam zamiar wrzucic go do pralki na lagodny program,co myslicie o tym??

spadochron złożony był w kostkę z torby zostały tylko części metalowe czyli materiał spadochronu był niczym nie oddzielony od gleby i przetrwał w takim stanie ,zdaje sobie sprawe że robiono je z trwałych materiałów ale aż tak ?

prawie jak lądowanie UFO,rewelacyjny i bardzo ciekawy fant,nie prać ,napisz coś więcej o okolicznościach znalezienia,warto tam jeszcze pochodzić z praktyki wiem że coś jeszcze może być,jaki rejon kraju.pozdrawiam i życzę jeszcze czegoś.

stg1971 ,
pytasz o okolicznosci znalezinia:
jak zawsze w wolnych chwilach,wybieram sie na pare godzin z wykrywka do lasu i tak bylo i tym razem.Po wykopaniu kilogramow odlamkow i sporej ilosci amunicji(jak zawsze zreszta)zaczalem kierowac sie w strone samochodu,przy kolejnym sygnale dwa sztychy saperka i ukazal sie kremowy material,gdy ujzalem linki bylem juz pewien co znalazlem.Lezal obok pnia starego drzewa na glebokosci okolo 30cm.Znajdowalem juz w tym lesie karabinczyki z resztkami linek,pozostalosci po torbach.Niedaleko tego miejsca okolo 500m znalazlem latem amerykanski kompas.A jesli chodzi o dokladniejsze przeszukanie tego terenu, to spoko,jestem tam prawie co sobote.Rejon w ktorym chodze to okolice Hamminkeln,a dokladnie Diestford w polnocnej westfalii.

mylisz się stg1971 ze Niemcy nie kopią..
ps. garbaty: szczęka opada. pamiętaj że to relikt - nie ingeruj zadnym praniem.
elementy torby to zestaw - wiec nie pozbywaj sie zadnej czesci.
oby tak dalej!
pozdro!

jeszcze raz gratuluje a tak jeżeli już mowa o kopaniu w Niemczech jak tam z prawem, tubylcami i czy wogóle da radę czy ryzykowne ,bo zawsze się zastanawiam a nikt ze znajomych tam nie jeździł
pozdro>

Niemcy kopia tak samo jak Polacy
www.militaria-fundforum.de to odpowiednik Odkrywcy.Juz kilkakrotnie rozmawialem z tutejsza policja,pytalem jak to wlasciwie jest z tym kopaniem,odpowiedz byla krutka,kop sobie do woli,tylko nie znos do domu niebezpiecznych zeczy i nie wchodz bez pozwolenia na prywatny teren.Jednego razu mialem nie mile spotkanie z specami od niewybuchow,zglosilem kiedys 11 pociskow 6cio funtowych do armaty przeciwpancernej,panowie byli bardzo nie mili.grozili sadem,przeszukaniem mieszkania itd.skonczylo sie tylko na grozbach.Co do spadochronu,to mam zamiar powiesic go w pokoju pod sufitem,tylko ze ma on kilka ciemnych plam od mokrej ziemii,i dlatego myslalem o wypraniu.Material jest bardzo mocny,szwy takze,wyglada,jakby byl uszyty pare dni temu.Wkazdym razie nie rozleci sie w praniu.Narazie jednak sprobuje usunac te plamy recznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie