Skocz do zawartości

Sezon 2009 czas zacząć

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 177
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

I rewers. Co ciekawe - orzełek jest w wersji tzw. moskiewskiej", ale druty z tyłu są o płaskim przekroju, co prawda nie tak płaskie i szerokie jak w lubelskiej", ale i nie okrągłe jak w klasycznej moskiewskiej". Chyba jakaś wersja przejściowa.
Uaktualniona fotka kurnika" już wkrótce.
Z borsuczym pozdrowieniem!

Napisano

Orły po czyszczeniu. Niestety, jedna z kuric była prawdopodobnie poddana działaniu wysokiej temperatury (ognisko?), wyszła w dołku po spalenisku, jest bardzo krucha i po oczyszczeniu odpadło skrzydło. Trzeba będzie dać do zlutowania na srebro.
No i kuriczki tylko pozornie są jednakowe, tak naprawdę są spod 3 różnych sztanc - na górze z lewej łapki połączone ze skrzydłami, 4 piórka + 1 nad ogonkiem", na górze z prawej i na dole z lewej 4 piórka nad ogonkiem", na dole z prawej 3 piórka nad ogonkiem", że o innych subtelnych różnicach nie wspomnę. Wszystkie są piękne!!!

Napisano
Piękne te orzełki.Nie znam się za bardzo,ale są to chyba orzełki tak zwane lubelskie".W tych moskiewskich" zdaje sie do mocowania były wąsy z blaszek a w tych są z drutu.

Pozdrawiam
Kamikadze
Napisano

Trafienie z przed roku, jedyna lubelska" kurica, jaką dotychczas znalazłem - tak dla porównania. Zwróć uwagę na niewyodrębniony zarys rzuszka", to podstawowa różnica.

• 4 weeks later...
Napisano

A to prawdopodobnie największa kurica" w kraju ;] Trafienie znajomego z powojennego poligonu LWP. Niebawem dam zdjęcia kury po prostowaniu...

Napisano

i radomski psi znaczek - cud/miód, 98% srebrzenia, kompletne uszko itp.

co mogło oznaczać iezpłatnyj"? znaczek wydano jakiemuś wojskowemu czy urzędowemu pieskowi?

Napisano
Witam
Psie identyfikatory to były blaszki świadczące o zapłaceniu podatku za czworonoga ale nie wiem czy to się opłacało co rok czy jednorazowo.Ta blaszka mogła należeć do kogoś zwolnionego z tej opłaty ale to tylko taka moja luźna hipoteza.Fajny fant.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie