archer125 Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Napisano 29 Styczeń 2009 witam,interesuje mnie czy ten wykrywacz jest dobry na militaria i chciałbym zeby sie o nim wypowiedziały osoby ktore chodza lub chodzili na takim ..jest to statyk czy dynamik..
maxim026 Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 W 6000 di pr sl i 5900 di pro sl , to 2 takie same wykrywacze. Ponoc niema lepszego sprzetu od nich, ale sprawdz w wyszukiwarce na temat tego wykrywacza było tyle napuisane na forum że będziesz miał co poczytać i sprawdz pana Mranda ,on ma własna strone na temat tych wykrywaczy powie ci naprawde wiela bo jest miłośnikiem tych maszynek wstawia do nich takie fajne mixMody i takie tam .zdrów
Brzęczyszczykiewicz Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 Maxim, to nie są takie same wykrywacze. Mają zbyt poważne różnice układowe, żeby można było powiedzieć że są takie same. One wydają się być bardzo podobne.
luger Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 Wszystkie różnice układowe polegają na tym że 5900 ma ręczne strojenie do gruntu a 6000 automatyczne. Oprócz tego 5900 nie ma potencjometra fonii i praktycznie bez słuchawek wyje na pół lasu:)Wykrywacz ma 4 ustawienia trybu pracy w tym typowy dynaik i statyk. Ładnie sprawuje się w zaśmieconym terenie. Daje wyrazisty-dźwięczny sygnał na srebro. Używałem go na dynamiku - statyk mi ciągle piszczał i dałem sobie z nim spokój. Co do zasięgów to wydaje mi się, że miałem już głębsze wykrywacze.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 Zgadza się, wycofuję się z poprzedniej wypowiedzi. Jakoś inaczej je zapamiętałem...
mrand Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 Więcej powiem. W5900 Di PRO SL oraz W6000 Di PRO SL były nawet montowane na tej samej płytce drukowanej. Ja to nazywałem, że W5900 to taki niedomontowany do końca W6000. Przez krótki czas wychodził także model W4900 i o nim także można było powiedzieć - niedomontowany 5900 :) Aby nie było niedomówień, był i jest jeszcze W3900. Gdy 4900, 5900 i 6000 tworzą ścisłą rodzinę to 3900 nie ma z nimi nic wspólnego poza zbliżoną nazwą i wyglądem. PozdrawiamMrand
archer125 Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Napisano 29 Styczeń 2009 a ile taki W6000 wazy ?pewnie duzo...
maxim026 Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 ile waży. dokładnie to ci nie powiem ale powiem ci że rońsia boli:))
ARKADIO.IE Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 Nie jest tak strasznie :) Do wszystkiego idzie się przyzwyczaić.Ale jak boli - to rośnie :)pozdrawiamps .Jest w podobnej wadze jak EX-se ,C.scope 1220xd .itp,nie sprawdzałem dokładnie ile ,ale pewnie tak jest.
maxim026 Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 ARKADIO.IE stary tekst z siłki ;))) Jak boli -to rośnie :))).Zdrów
mrand Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Właśnie zważyłem. Whites 6000 Di PRO SL gotowy do pracy waży: 2420g a ciężar Whites 6000 XL PRO wynosi 2040g. Niby nie mało, ale dzięki wspaniałej ergonomii waga ta nie jest specjalnie dokuczliwa. W swoim Whitesie miałem kiedyś rękojeść dodatkowo pochyloną do przodu o ok. 5 stopni co dawało ergonomię absolutną" :) (uchwyt był ucięty, podpiłowany i następnie przyspawany ponownie). PozdrawiamMrand
konigsberg Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Ergonomia 6000 moim zdaniem jest nie do pobicia.. ale musze spróbować z tym kątem - interesujące..;)
terenowiec69 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Skoro Mrand został wywołany do tablicy,to chciałbym usłyszeć jego opinie na temat trybu statycznego w tym wykrywaczu,generalnie nie znalazłem o tym nigdzie informacji.
mrand Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Cóż można powiedzieć o trybie statycznym w rodzinie W6000. Jest to tryb wprost wzorcowo statyczny i głęboki. Uruchamia się go ustawiając przełącznik MODE w pozycję GEB NORM. Jeśli pozostawimy detektor w niezmieniających się warunkach, potrafi utrzymać ton progowy nawet do 10 minut. W czasie normalnej pracy wymaga jednak okresowego resetowania głównie z powodu zmieniających się warunków. W modelu W5900 wpływ gruntu neutralizuje się za pomocą 10-cio obrotowego potencjometru GEB. Model W6000 ma funkcję AUTO GEB, która automatycznie w sposób bardzo skuteczny i poprawny potrafi dostroić się do praktycznie każdej gleby. AUTO GEB ma dwie pozycje robocze: LOCK oraz AUTO TRAC. Jeśli wykonamy procedurę strojenia do gruntu i pozostawimy przełącznik w pozycji LOCK zostanie zachowany stały poziom neutralizacji. W pozycji AUTO TRACK detektor śledzi zmiany gruntu i na bieżąco koryguje dostrojenie. Bardzo ważna uwaga!FUNKCJA AUTO TRACK DZIAŁA TYLKO W TRYBIE GEB DISC (dynamicznym). W trybie statycznym GEB NORM - Auto Track nie pracuje i nie ma śledzenia zmian gruntu. Aby zachować poprawne warunki pracy w trybie statycznym należy co pewien czas wykonywać procedurę dostrajania do gruntu. Jest to dosyć kłopotliwe, dlatego wymyśliłem taki trick: Jeśli pracujemy w trybie statycznym GEB NORM to po dostrojeniu się do gruntu należy przełącznik AUTO GEB przełączyć na pozycję AUTO TRACK. Jeśli przyciśniemy cyngiel w uchwycie (będąc w trybie GEB NORM), detektor przechodzi do trybu GEB DISC w którym działa funkcja AUTO TRACK. Wystarczy wówczas kilka machnięć sondą a pusto" i detektor sam prawidłowo dostroi się do gruntu. Zwalniamy cyngiel i mamy zresetowany i prawidłowo dostrojony do gleby wykrywacz. Praktyka pokazała, że w przeciętnych warunkach taki trick powtórzony raz na 5-10 minut zupełnie wystarczy. PozdrawiamMrand
PUMA1 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Witam a czy Whites 6000di pro sl dobrze też ciągnie monetki. Można go traktować jak wykrywacz uniwersalny czy tylko na militarke.
mrand Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Uważam, że jest to jeden z najlepszych analogowych detektorów jaki kiedykolwiek zrobiono. Absolutnie UNI! Równie dobrze wyrywa denarki jak i tzw. bańki. Od ponad 10 lat używam W5900 do wszystkiego i nie mam zamiaru się go pozbyć. Jeśli będą pytania, chętnie odpowiem w miarę swoich wiadomości, ale proszę aby były one szczegółowe lub problemowe. Cóż można odpowiedzieć na pytanie: czy dobrze ciągnie monetki? Dobrze :) PozdrawiamMrand
PUMA1 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Jeśli ma go Pan od 10 lat to prosze podac zasięgi wykrywacza na monetki i na militarke.
archer125 Napisano 30 Styczeń 2009 Autor Napisano 30 Styczeń 2009 Mrand nie ma co na temat tego wykrywacza wiesz pewnie wiecej niz sam producent:)
terenowiec69 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 PUMA jeśli wiesz kto to jest Mrand to nie powinieneś zadawać wogóle takich beznadziejnych pytań.Człowiek nie zajmuje się lewitacją monet w powietrzu,tylko budową detektorów. Za opis statyka Mrand DZIĘKUJE.
PUMA1 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 A co Cie to obchodzi . Zadałem pytanie o zasięgi.
maxim026 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 mam pytanie i problem zarazem , W6000 jest taki że jak jest z ta dyskryminacią, jak skutecznie wyciąć kapsle i na jakich nastawach(odzi tu o dzyskryminacje) chodzić skutecznie poszukując militarki, mam na mysli skrzynki metalowe i takie inne większe metalowe przedmity, ale bym chciał wyciąć smiecie wielkości kapsli . i jak pan wie co pan ma pod sądą panie Mrand po sygnale,potrafi pan okreslic czy to odłamek czy cos większego i na jakiejej głębokości .
Brzęczyszczykiewicz Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 Mrand, zamiast sklecać jakieś tam multitony do starych modeli, powinieneś założyć Gabinet porad wróżb i czarów" dla ich właścicieli. Zamiast kryształowej kuli - 5 groszy polskich dyndające na żyłce i karty Tarota z ustawieniami pokręteł zamiast figur. Jak widać jest duża taka potrzeba rynkowa. A nisza pusta!:)
maxim026 Napisano 30 Styczeń 2009 Napisano 30 Styczeń 2009 tak oj tak i czarny kot na stole i w kosiołku na palenisku powinna bulgotac zupa z lośnego trola :)
wicja1 Napisano 31 Styczeń 2009 Napisano 31 Styczeń 2009 Moim zdaniem W'6000 to najlepszy wykrywacz jaki wyprodukowano.Niestety,zadbany egzemplarz jest praktycznie już nie do zdobycia.A wycieruchy" potrafią bardzo zniechęcić do siebie ( montowanie potencjometrów na sztywno" z płytką w proXL bywalo fatalne w skutkach)Ale jest to moja ulubiona rodzina wykrywaczy.Miałem 5900 (Super!!!),kilka 6000/ProXL (Super!!!)i miałem 6000Di-tego wspominam żle-wszystko co było do wymiany musiałem mu po kolei wymienić :)Naprawdę sprzęt godny polecenia.I chyba nie bez kozery widnieje w logach sklepów,hurtowni i klubów eksploracyjnych.Puma1:Na pytanie o zasięgi nikt poważy nie odpowie Ci poważnie.I prawdę powiedziawszy tego typu pytania sprawiają,że podziwiam np.Proscana zalewanego na swoim forum tego typu pytaniami.Ja już dawno wyrzucił bym komputer i poszedł poleżeć na kozetkę do specjalisty :))Pozdrawiam,wicja1.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.