kubalament Napisano 15 Maj 2009 Napisano 15 Maj 2009 ooo ty tez na pewno byś się wybrał na wspólne kopanie także nie narzekaj
terenowiec69 Napisano 15 Maj 2009 Napisano 15 Maj 2009 im mniej ludzi tym lepiej ,jest takie powiedzenie
Winett Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 Witam serdecznie, temat martwy przez dosc spory czas w ktorym na pewno swiatlo dzienne ujrzaly nowe odkrycia. Zapraszam do podzielenia sie swoimi znaleziskami w naszym regionie i moze jakis wspolny wypad?
Wschod81 Napisano 16 Czerwiec 2011 Napisano 16 Czerwiec 2011 No to teraz ja przywracam go trochę do życia.Temat słupków z orłami carskimi, był poruszany ogólnie w temacieAdampol magazyn poniemiecki",zaciekawił mnie więc rozejrzałem się po okolicy i okazuje się że betonowe słupki z resztkami orłów stoją wzdłuż szosy Włodawa-Lublin. Słupki stojące przy trasie mają niedokładnie usunięte orzełki, były one skuwane dłutem, i naniesione farbą litery DP. Jadąc wzdłuż trasy naliczyłem ok. 5 placyków ze słupkami na rogach. Na słupkach znajdujących się dalej od szosy orły i oznaczenia literowe są nieuszkodzone. Placyki ewidentnie składy kamienia na brukowanie lubelskiej. Jak ktoś zainteresowany polecam oglądanie.
Wschod81 Napisano 21 Czerwiec 2011 Napisano 21 Czerwiec 2011 Linia rzeki Bug usiana jest pozostałościami okopów. W większości nie brały one udziału w walkach. Spotkać można natomiast umocnienia ziemne wkomponowane w teren tak że tworzą one naturalne forty. W okolicach Brusa można spotkać miejsca gdzie wykorzystywano umocnienia pierwszowojenne jako część systemu okopów z II wojny.Może ktoś posiada informacje w jakich latach wykorzystywany był poligon pod Włodawą ? Można tam jeszcze zobaczyć pozostałości strzelnicy.Może ktoś podrzuci jakieś ciekawe tytuły zawierające wspomnieniaz Włodawy.
toratoratora Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 W okolicach Włodawy był poligon artyleryjski , niemiecki w latach 1942 1944 a po wojnie również korzystała z niego polska artyleria. Podobna sytuacja w okolicach Sawina , gdzie znajdowała się szkoła niemieckich artylerzystów a od jesieni 1944byłyjednostki formowanej 2 armii wojska polskiego. Natomiastokolice włodawy w kierunku na Hańsk Osową pełne sa okopów z 1 wojny światowej , niektóre z nich były wykorzystane w 2 wojnie. Terenywokół miejscowości Kołacze to głównie zalesienia , którezrobiono po 2wojnie , więc wiele terenów eksploracji to obecnie lasy .
Wschod81 Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Nagrobek z okolic Urszulina. Podstawa krzyża przy tym nagrobku wykonana jest ze skorupy pocisku artyleryjskiego, niestety padła mi bateria w aparacie i nie mam fotki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.