Skocz do zawartości
  • 0

ciekawe carskie guziki i nie tylko

Arseon

Pytanie

Napisano

Dziś taki guzior chyba carski pułkowiec zdaje sobie sprawę że ten numer mogło mieć kilka różnych jednostek ale może uda się ustalić coś więcej

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no tak,ciekawe że importowano angielskie guziki ,pewnie krajowi producenci byli nieliczny,chyba nawet wojsko księstwa i królestwa zamawiało je prócz Munchhaimera i Biertumpfel-a także na zachodzie
<tak kokesh to chyba pegaz może to jakiś pocztowy?
pozdro
Napisano
Przedmioty na ostatnich zdjeciach to chyba (na górze) dolny fragment świecznika (chociaż lekko przypomina tez ustnik od trąbki - jest pusty w środku?) a to drugie wygląda na zmaltretowaną rękojeść noża od zastawy stołowej.
Napisano

po środku przedmiotu przy zgrubieniu widać łączenie obydwu części sprawdzałem szpilką zagłębia się,tak jakby końcówkę można było wykręcać,a przy zadrapaniu wychodzi jasno złotawy kolor chyba mosiądzu,może to naprawdę ustnik od trąbki ?

Napisano

Dziś taki guzior chyba carski pułkowiec zdaje sobie sprawę że ten numer mogło mieć kilka różnych jednostek ale może uda się ustalić coś więcej

Napisano
pierwszy to carski guzik wz.1829 z numerem batalionu liniowego piechoty.
drugi to carski artylerii wz.1857, wlasciwie uzywany w IWŚ.
trzeci w.g. mnie to raczej cywil z pierwszej połowy XIXw..
czwarty to cywilny guzik z britanniametal'u czyli mosiądzu, z poczatku XIXw, produkcji manufaktury z Birmingham (UK), gilt oznacza iz był zlocony.
przedmiot nr. 5 to janczar (dzwonek) dla zwierząt, ktoś kiedyś podawał stronę z datowaniem, szukaj pod hasłem janczar lub dzwonek na forum.
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie