Skocz do zawartości

Allegro i smutni panowie

Dakor!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
20.6.Katowice (PAP) – Rewolwery, pistolety, ciężkie karabiny maszynowe, granatniki, wyrzutnie pocisków przeciwpancernych i materiały wybuchowe przejęli policjanci z CBŚ w akcji wymierzonej przeciwko posiadaczom nielegalnej broni.

W ostatnich dniach policjanci z Centralnego Biura Śledczego i Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach przeszukali 35 miejsc w całej Polsce, gdzie spodziewali się znaleźć nielegalny arsenał. Akcję podsumował w piątek zespół prasowy śląskiej policji.

Niebezpieczne znaleziska zbadają teraz policyjni balistycy i eksperci, którzy ustalą na ile broń jest sprawna i czy była w przeszłości wykorzystywana przez przestępców. Od tego zależeć będą zarzuty, jakie usłyszą czterej zatrzymani w tej sprawie mężczyźni" – powiedział PAP rzecznik śląskiej policji, podinsp. Andrzej Gąska.

Przejęta broń i amunicja w dużej części pochodzi z okresu drugiej, a nawet pierwszej wojny światowej, ale są też egzemplarze z okresu powojennego. Posiadacze nielegalnego arsenału to m.in. kolekcjonerzy militariów, nie mieli jednak zgody na posiadanie broni. Przepisy stanowią, że posiadanie broni wytworzonej po 1850 roku wymaga takiego pozwolenia, tym bardziej, że część arsenału nadal nadaje się do wykorzystania.

Podczas przeszukiwania wytypowanych miejsc policjanci znaleźli w sumie 32 egzemplarze broni palnej, 350 sztuk amunicji, granaty, pociski artyleryjskie, granatniki i wyrzutnie pocisków przeciwpancernych, zapalniki oraz 2,5 kg prochu strzelniczego.
Oprócz pistoletów i rewolwerów odkryli też trzy ciężkie karabiny maszynowe: diegtiariew, bren i UK-59 oraz pięć karabinków maszynowych Kałasznikowa.

W kilku przypadkach konieczne było wezwanie specjalistycznych jednostek saperskich, które przewiozły i zdetonowały materiały wybuchowe, stanowiące zagrożenie dla niczego nieświadomych mieszkańców" – powiedział rzecznik.

Policjanci zatrzymali czterech mężczyzn w wieku od 26 do 43 lat, mieszkańców województw łódzkiego, mazowieckiego, pomorskiego i śląskiego. W sumie w trwającym od ponad roku śledztwie, dotyczącym przede wszystkim broni i amunicji kupowanej przez internet, zarzuty usłyszało 20 osób.

W toku tego śledztwa policjanci przejęli już łącznie 118 różnych jednostek broni oraz prawie 1,3 tys. nabojów i granatów. Przedmioty te w większości pochodziły z Czech. Śledczy planują kolejne zatrzymania w tej sprawie.

Za handel nielegalną bronią i amunicją grozi do 10 lat więzienia, natomiast samo jej nielegalne posiadanie jest zagrożone karą do 8 lat pozbawienia wolności. (PAP)
  • Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
traper6-masz oczywiście racje,ale głównie chodziło mi o to że grh"są obecnie dość popularne i masa ludzi kupuje epliki"nie tylkokolekcjonerzy" a co do tzw.skarbów to wiadomo że powinny cieszyć oczy wyłącznie bliskich osób.
Napisano
moje epliki"poszły bo wczoraj zapragnąłem bliskości z nimi ,dzisiaj miały wyjść na spacer,
z materiału który wkleił kol.a.korbaczewski wynika że akcja będzie się rozrastać w miarę kolejnych sukcesów CBŚ,
Napisano
moje zostały na swoim miejscu-panowie szukali dowodu do sprawy vonhanysa"czyli kolby,przy okazji brali inne kolby i nie tylko,myślę że gdybym kupował od niego bagnet to by mi go zabrali z pozostałymi.
Napisano
a przy okazji-chciałbym podziękować za pośrednictwem Tego Forum Panom z CBŚ,których dzisiaj gościłem,za to że wykonywali swoje obowiązki ,nakazane przez prokuratoraHołdysa"pozwalając mi zachować godność ,na tyle aby w oczach synów nie wyjść na bandytę.
P.s-szkoda że nie adomiaczka"
pozdrawiam.
Napisano
Prawdę mówiąc nie rozumiem was jak mówicie że policjanci byli w porządku, dziękujecie im że się dobrze zachowywali. Przecież tak się muszą zachowywać. Może niedługo bedziemy im dziekować że przy okazji nie okradli nam mieszkania i nie zgwałcili córki. To nie gestapo chociaż ostatnio bardzo ich przypominają. Oni wiedzą że prawo jest chore, że nie przyszli do przestępcy tylko do naiwniaka który ma nadzieję że jego ominą. Że on nie stanowi zagrożenia dla innych. Ale przełożeni każą to trzeba wykonać- łapać kolekcjonerów- łatwy łup. Możecie pisać - nie trzymajcie fantów w domu, ale to nic nie da. Bo każdy myśli to mnie nie dotyczy, to się dzieje gdzieś daleko. Jeszcze jedna śmieszna rzecz. Większość zarekwirowanej broni pochodzi z czech- te czechy to muszą być niebezpiecznym krajem skoro tyle stamtąd broni do polski trafia. Strach na wycieczkę do Pragi pojechać bo można kulką oberwać.
Napisano
Marcin jeżeli uważasz że jest coś nie tak w zachowaniu CBŚ że zamiast rzucić mnie na ziemie i przkopać mi mieszkanie zachowują się jak normalni ludzie, widząc że jestem kolekcjonerem nie prują mi materacy, to myślę że jesteś troszeczkę w błędzie. Oni wykonują swoją pracę i jeżeli mają zamiar robić to z głową i adekwatnie do sytuacji to naprawdę cieszę się że poziom inteligencji w szeregach służb wzrasta!!Mamy chore prawo a że służby przy okazji walki z przestępczością poprawiają statystyki kosztem zbieraczy- to polityka.
Napisano
Dakor, ja sie z Toba zgodze. Może i nie mają ochoty a muszą zrobić bo taki maja rozkaz i tyle. Nie wierzę że wszyscy kochają swoją pracę. Robota jak robota, trzeba odwalic godzinówke i do domu. Policja policją a prawo prawem. Bo prawo ustala zasady, oni są tylko podwykonawcami.
Napisano
Tak a'propos, w tylu miastach stoją sobie pomniki a an nich czołg lub armata. Pytanie za 100 pkt. ile z nich posiada odpowiednie atesty o pozbawieniu cech użyteczności, a nawet tylko przewiercone lufy lub spiłowane iglice? w końcu zgodnie z ustawą to też broń. Może tak Panowie z CBŚ posadzili by paru burmistrzów, to ktoś zareagowałby na chore prawo.
Napisano
dakor juz dokładnie nie pamietam ale był tu całkiem niedawno podobny temat i tam pojawił sie link do ogolnopolskie stowarzyszenie strzelec czy jakos tak dokładnie nie pamietam :(( wlazłem przedtem na ten link i na ichniejszym forum oni się chwalili ze prawnicy od nich smiagają po polsce jak ich sie ładnie poprosi i maja wygrane ok 90% takich spraw o destrukty moze ktoś kojazy jak oni dokładnie sie nazywali albo pamieta linka warto by się tam zgłosić tym bardziej ze porady prawne były tam za darmo
Napisano
Jak tak dalej pójdzie to niedługo będą namierzać ludzi którzy kupili wykrywacz metali przez internet i nierozważnie zostawili swoje dane osobowe u sprzedającego,bo skoro ktoś kupuje wykrywacz,to znaczy że będzie czegoś szukał,broni albo zabytków archeologicznych,kto wie czy już teraz nie stosują tej metody,ja na ich miejscu bym tak zrobił,bo co to dla nich za problem,wziąć od producenta listę ludzi wraz z adresami którzy kupili wykrywacze,albo z Allegro,może straszę,ale kto wie,lepiej być ostrożnym.
Napisano
słyszałem ze w Koszlainie była iezła jazda. za zakupione kopie okłądek do pistoletu - kominiarze z bronia otoczyli dom i krzyczeli otwerac policja....
moze by tak wprwoadzić odznake wpinkę za nalot Policji taka mała kamizeleczka z napisem POLICJA, jak byli kominiarze to kominiareczka z kałąchem. no i skala za 1-3 wejscia czarna 4-6 srebna, >6 złota
za 48 dołka dodatkowa baretka....... moze kiedys to da sie podciągnąc jako kombatant.... skoro teraz mamy tylu kmbatantów stanu wojennego co w tamtym czasie mieli 5 lat..............
Napisano
no tak... ale może przyznawane z urzedu po okazaniu zaswadczeń. a mozę Odkrywca.... skoro jest siewcą zarazy :D:D reklamując narzedzia przestepstwa- wykrywacze:d:D hihihi
Napisano
ja piernicze, ja nawe w sklepie je sprzedaję :/ czyli też jestem przestępcą z tej strony (posiadanie i obrót)......straszne, napewno mnie posadzą. ale medal chcę!
Napisano
wiele takich wpadek zaliczają koledzy którzy nazbyt się chwalą posiadanym sprzętem a przecież fora internetowe są obiektem permanentnej inwigilacji służb , o Allegro nawet nie wspominam.
żeby tak smutni jeszcze mieli podobne rozeznanie pośród prawdziwych grup przestępczych gdzie posiadanie nowego modelu giwery jest jak kupienie nowego modelu telefonu i służy lansikowi" wśród koleżków.
no ale przecież łatwiej jest zrobić show pod domem spokojnego kolekcjonera niż złapać dwóch bandziorów w Magdalence...
Napisano
w zeszłym roku w jednym z nr odkrywcy był artykuł gościa, który przeszedł przez ten cały zamęt i były namiary jakby ktoś miał kłopoty, żeby walił jak w dym.
Napisano
oddajmy się dobrowolnie w ręce władzy .tylko ustalmy jakiś wspulny termin to będą mile zaskoczeni że mają takie wspaniwłe społeczeństwo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie