Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik Kriegsmarine do ID

blaszak

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie!
Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby pomóc w identyfikacji tego nieśmiertelnika??
3 M 8 FLUM
Z góry dziękuję!!

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja to widzę jeszcze inaczej,nie ma tam nr 6 czy 8 tylko a"
Na górnej połówce (z dwowa dziurkami),nieśmiertelnik wygląda na nie regulaminowy - samoróbka i czcionka jest jak widać.
Napisano

Witam serdecznie!
Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby pomóc w identyfikacji tego nieśmiertelnika??
3 M 8 FLUM
Z góry dziękuję!!

Napisano
Zawsze cyfra po M oznacza numer oddziału, a przed numer kompanii - to nie ulega dyskusji :)

Ten napis na blszce wykonany jest według mnie metodą transformatorową (Elektrograf) - taką jaką widzimy wybite niektóre bicia na łuskach od Ił-2, często mówiono na to tzw. wydrapane napisy" np. 606 czy 43 itd itp.

I czy to 8 czy 6 to nie ma w spisach tego oddziału, co jest podejrzane i dobrze nie wróży, choćo oryginalności tej blachy nie wypowiem się.

Pozdrawiam
Napisano
Sam żeton to samoróbka, a te często wykonywano niechlujnie i na odpiernicz, byleby była - jednak nie wiadomo czy wykonano ją 70 lat temu czy 2 miesiące temu.Mam jednak spore wątpliwości co do jej oryginalności..

Pozdrawiam
Napisano
Można jeszcze zauważyć, że jako wzór służył właśnie przytoczony tu przez Beaviso znak 3M5 Flum z okolic Gdańska, zmieniony jest tylko oddział, który poprostu nie istniał, reszta żąb w ząb.

Pozdrawiam
Napisano
3. Marine-Flugmelde-Abteilung

Formed 1941 in Swinemünde from Marine-Flugmelde-Abteilung Pommernküste.
Subordinated to Küstenbefehlshaber Pommern (later Seekdt. Pommern).
zakładam, że rozumiesz.

Pytanie, czy 8 oznacza 8 kompanię? dla przykładu 3. Marine-Nachrichten-Abteilung (mot.) posiadał 8 kompani w 41 roku potem zmniejszono ich liczbę do 3.
jeśli to znalezisko z okolic Świnoujścia - to na pewno będzie ta jednostka.
Napisano
3. Marine Flugmelde Abteilung stacjonował w Swinemuende,
natomiast 5. Marine Flugmelde Abteilung stacjonował w Gotenhafen.
Pod Gdynią masowo znajdowano blachy ze skrótem 3M5 FLUM, a zatem to druga cyfra oznacza numer batalionu/dywizjonu.

W Twoim przypadku jest to zagadka. Na blaszce widzę 3M6 (a nie 3M8), ale i tak nie ma batalionu o numerze 6. Nie potrafię powiedzieć nic więcej.

M.
Napisano
Nasuneła mi się jeszcze jedna myśl - mianowicie brak wybitego numeru żołnierza.I o ile jego brak możnaby wytłumaczyć tym, że nie została wydana, to już brak numeru, a wybita grupa krwi o czymś świadczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie