blaszak Napisano 23 Styczeń 2009 Autor Napisano 23 Styczeń 2009 Witam serdecznie!Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby pomóc w identyfikacji tego nieśmiertelnika??3 M 8 FLUMZ góry dziękuję!!
Bartek102 Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Przecież tam jest numer żołnierza . Wyrażnie widzę O ( zero )
Kopacz1 Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Ja to widzę jeszcze inaczej,nie ma tam nr 6 czy 8 tylko a"Na górnej połówce (z dwowa dziurkami),nieśmiertelnik wygląda na nie regulaminowy - samoróbka i czcionka jest jak widać.
blaszak Napisano 23 Styczeń 2009 Autor Napisano 23 Styczeń 2009 Witam serdecznie!Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby pomóc w identyfikacji tego nieśmiertelnika??3 M 8 FLUMZ góry dziękuję!!
Domino(*) Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Zawsze cyfra po M oznacza numer oddziału, a przed numer kompanii - to nie ulega dyskusji :)Ten napis na blszce wykonany jest według mnie metodą transformatorową (Elektrograf) - taką jaką widzimy wybite niektóre bicia na łuskach od Ił-2, często mówiono na to tzw. wydrapane napisy" np. 606 czy 43 itd itp.I czy to 8 czy 6 to nie ma w spisach tego oddziału, co jest podejrzane i dobrze nie wróży, choćo oryginalności tej blachy nie wypowiem się.Pozdrawiam
Luftlander Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Jakaś ta blaszka nie foremna nie ma perforacji do złamania tylko nacięcie a wybicie też jakieś dziwne. Za dużo tych niepewności.
Domino(*) Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 I jak myślicie, widać podobieństwo?Według mnie to ta sama technika.Pozdrawiam
Domino(*) Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Sam żeton to samoróbka, a te często wykonywano niechlujnie i na odpiernicz, byleby była - jednak nie wiadomo czy wykonano ją 70 lat temu czy 2 miesiące temu.Mam jednak spore wątpliwości co do jej oryginalności..Pozdrawiam
Domino(*) Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Można jeszcze zauważyć, że jako wzór służył właśnie przytoczony tu przez Beaviso znak 3M5 Flum z okolic Gdańska, zmieniony jest tylko oddział, który poprostu nie istniał, reszta żąb w ząb.Pozdrawiam
Domino(*) Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Żeby nie być gołosłownym - spis:http://www.feldgrau.com/kmsignal.htmlPS:Przepraszam, za wpis nad wpisem.
Domino(*) Napisano 23 Styczeń 2009 Napisano 23 Styczeń 2009 3 Marine Flugmelde Abteilung 8 W spisach nie ma jednak takiego oddziału obserwacji...Pozdrawiam
MK Napisano 23 Styczeń 2009 Napisano 23 Styczeń 2009 3. Marine-Flugmelde-AbteilungFormed 1941 in Swinemünde from Marine-Flugmelde-Abteilung Pommernküste.Subordinated to Küstenbefehlshaber Pommern (later Seekdt. Pommern).zakładam, że rozumiesz.Pytanie, czy 8 oznacza 8 kompanię? dla przykładu 3. Marine-Nachrichten-Abteilung (mot.) posiadał 8 kompani w 41 roku potem zmniejszono ich liczbę do 3.jeśli to znalezisko z okolic Świnoujścia - to na pewno będzie ta jednostka.
beaviso Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 3. Marine Flugmelde Abteilung stacjonował w Swinemuende,natomiast 5. Marine Flugmelde Abteilung stacjonował w Gotenhafen.Pod Gdynią masowo znajdowano blachy ze skrótem 3M5 FLUM, a zatem to druga cyfra oznacza numer batalionu/dywizjonu.W Twoim przypadku jest to zagadka. Na blaszce widzę 3M6 (a nie 3M8), ale i tak nie ma batalionu o numerze 6. Nie potrafię powiedzieć nic więcej.M.
Domino(*) Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Nasuneła mi się jeszcze jedna myśl - mianowicie brak wybitego numeru żołnierza.I o ile jego brak możnaby wytłumaczyć tym, że nie została wydana, to już brak numeru, a wybita grupa krwi o czymś świadczy.
Pytanie
blaszak
Witam serdecznie!
Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby pomóc w identyfikacji tego nieśmiertelnika??
3 M 8 FLUM
Z góry dziękuję!!
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.