Skocz do zawartości
  • 0

prosba o pomoc w przetłumaczeniu niem. skrótu -Zündverbindungen f.s.wu.R.40...

pik78

Pytanie

Napisano
Czolem ,potrzebna pomoc ,ktorys z forumowiczow ze znajomoscianiem terminologii ,prosze o pomocwrozszyfrowaniu skrótu .Przedmiot to kartonowe pudelko z takim oto opisen na zewnetrznej etykietce :

50 Stück
Zündverbindungen
f.s.wu.R.40 (Ausführumg B) albo ( Ausführung 3 lub 8)

Nur durch Truppe öffnen

pozdro tomek

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześc Pik :)

Masz coś takiego na myśli?

http://cgi.ebay.de/Pappschachtel-%22Z%FCndverbindungen%22-Waa-gestempelt---top--_W0QQitemZ220344634823QQcmdZViewItemQQimsxZ20090115?IMSfp=TL090115124003r28041
Napisano
Cze ! Chodzi mi dokladnie o tą aukcje :) Zbieram wojenne opakowania z etykietkami niemieckie-po wyposazeniu saperskim ,amunicji itp. To po jakichs przewodach ,jakas elektryka ,ale raczej nic zwiazanego z łącznoscia ani tez z osprzetem saperskim. Ale ten skrot do niczego mi nie pasuje.

Wariacki jezyk niedozrozumienia...

tomek
Napisano

witam, co do czesci skrotu nie jestem pewien ale...:
50 Stück--50 sztuk(to jasne)
Zündverbindungen--polaczenie zapalnikow,
f.s.wu.R.40-- f.s(tego nie wiem), wu.R.40--Wurfrahmen 40 (patrz foto) inaczej dorawerfer,
Ausführumg B--wersja (model) B albo model 3 lub 8,
Nur durch Truppe öffnen--otwierac tylko przez obsluge
mam nadzieje ze troche rozjasnilem:)

Napisano
skrót w całości - 50 Stück Zündverbindungen für schwere Wurfrahmen 40 (Ausführung B)
oznacza 50 sztuk złączek w wersji B do elektrycznego odpalania zapalników Nebelwerferów z s.Wu.R.40 czyli z ram do mocowania skrzyń (Packkisten) z 28- lub 32 cm Nebelwerferami na burtach pojazdów SdKfz 251 lub Renault UE, jak też Hotchkissów H-35. Zestawy takie nazywane były w slangu Stuka zu Fuss", polecam google jako przewodnika z tym hasłem. Produkowano je tylko w 1941 r. w liczbie 1980 sztuk.
(zakładam, że Ausführung B dotyczy złączek a nie samych ram)
Napisano
Może nie do końca bo jakby tak jak napisałem odpalało to zapalniki w Neblach to by raczej taka Stuka zu Fuss była jednorazową wyrzutnią i celem w jednym. Chodziło mi naturalnie o elektryczne odpalenie Nebelwerferów. Pół godziny pisałem odpowiedź a i tak coś naknociłem. Poza tym sądzę, że jest OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie