Skocz do zawartości

To sa dopiero fanty! I w jakiej ilosci!

scapa flow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
po wojnach wszystkie militaria były złomem, wszędzie bylo tego pełno ( teraz są w cenie), to co mi babcia opowiadała to mnie zszokowało np, że w hełmach niemieckich kury miały wodę , bagnety jako noże itp. .Pozdrawiam
Napisano
85750 sztuk pickelhaube'ów prosto z niemieckich magazynów w Coblenz!

Podoba mi sie ten cytat zawarty w tamtym topic'u:

..I have found out what the war is about;France is fighting for 'La Patrie';England is fighting for commerce;Italy is fighting to get a slice of Austria;America is fighting for souvenirs!.."
Napisano
jakies pare miesiecy temu odnalazlem u jednego mieszkanca na wiosce w kturej mieszkam helm ktory sluzyl do nakrywania pily do ciecia drzewa przed deszczem helm zamienilismy na stary garnek i tak stalem sie szczesliwym jego posiadaczem
Napisano
Jak się czasem ogląda takie zdjęcia to głowa mała :)
Z drugiej strony, gdyby teraz tego było równie dużo, to czym byśmy się emocjonowali? Nudne życie byśmy mieli :P

Zdrów!
Napisano
Wracajac do tematu ilosci i dzisiejszej wartosci tych 85750 helmów to takie sobie malutkie obliczenia dokonalem:

87500 helmow x £499/sztuka = £42.789.250 !!!!!

Czy to faktycznie jest mozliwe!

Oczywiscie sa to kalkulacje czysto teoretyczne.

pozdr
Napisano
Te czasy już nigdy nie wrócą i musicie się Koledzy pogodzić z tym,że żyjecie obecnie a nie w 1918 lub 1945 roku.

Teraz można się tym ekscytować ale w tamtym czasie nie było to wiele warte.Widziałem w jakimś filmie dokumentalnym jak ludzie w Niemczech po pierwszej wojnie światowej na jakims wielkim śmietnisku grzebią w poszukiwaniu jedzenia.Były tam też takie fanty ale ich nikt nawet nie brał do rąk.
Napisano
Dokładnie dzisiaj była wyprzedaż ciuchów z demobilu tzw.b-chatka za 3 zł,kalesonki za 1 zł przykładowo.Za 80 lat jak już nie będzie węgla to podkoszulek z polskiej armii z lat1990-1992 będzie może miał cenę 12 oiro lub 120 kopiejek bądz 3 banany.Kto to wie?Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie