R51 Napisano 1 Październik 2011 Share Napisano 1 Październik 2011 Dzisiaj chciałbym pokazać dwa rzadsze rodzaje manierek radzieckich (stalowa juz się pojawiła w tym wątku), które stanowiły wyposażenie żołnierza radzieckiego. Z lewej manierka szklana o jeszcze pierwszowojennej prowieniencji, z prawej manierka wykonana z aluminium (ten konkretny egzemplarz wyprodukowany w 1939 roku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 1 Październik 2011 Share Napisano 1 Październik 2011 Wertuje sobie ten wątek i natrafiłem na pytanie, które jakoś mi umknęło. Odpowiem, lepiej późno niż wcale...A czy pas z klamrą z sierpem i mlotem pasuje na 42/43 rok?"I tak i nie. Jeśli chodzi o ramową klamrę dwubodźcową (oficerską) to jak najbardziejJeśli chodzi o klamrę w kształcie analogicznym do klamer carskich z I WŚ z tłoczonym godłem ZSRR, taką jak te noszone do dzisiaj np. przez armię białoruską to podobne w trakcie II WŚ nosili tylko kadeci. Pozostali żołnierze nosili klamry ramowe wykonane ze stali (jak ta przedstawiona wyżej) podobne do klamer noszonych przez nasze wojsko w 1939 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 1 Październik 2011 Share Napisano 1 Październik 2011 I jeszcze jedno pytanie, które mi umknęło... Ile łódek amunicyjnych mieściło się w bandolierze do mosina?? Bowiem ma on 6 kieszonek, ale są sprzeczne informacje, czy wchodzi jedna czy dwie łódki do każdej"Do bandoliera wchodzi jedna łódka na komorę, dwóch nie da się wepchnąć (no, chyba że ktoś jest bardzo silny;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 Bardzo bym prosił o wymiary szynela, potrzebne do wykonania repliki. Chciałem kupić ale nigdzie nie widzę rozmiaru 5 (na wzrost 180), wszystkie to 2 i 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 Zima się zbliża, a MRU ktoś przełamać musi, a bez szynela nie idzie w styczniu. Chciałem kupić kufajkę, ale jak zobaczyłem ceny to mi się słabo zrobiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 6 Listopad 2011 Share Napisano 6 Listopad 2011 Pojawiła się niezła książka opisujaca sylwetkę radzieckiego żołnierza doby II WŚ. Jak zwykle za sprawą wydawnictwa Histoire & Collections. Polecam lekturę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 6 Listopad 2011 Share Napisano 6 Listopad 2011 Wymiarów szynela nie jestem w stanie podać, bo żeby zrobić wykrój musiałbym go najpierw rozpruć. Tak z ciekawości, to po ile chodzą te tiełogriejki? Dwa lata temu w Polsce kupiłem waciak za 50 pln... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 6 Listopad 2011 Share Napisano 6 Listopad 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 6 Listopad 2011 Share Napisano 6 Listopad 2011 Dzisiaj łopatka dosyć często spotykana na uzbrojeniu krasnoarmiejców a oddziedziczona po armii carskiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 6 Listopad 2011 Share Napisano 6 Listopad 2011 Ponoć te otwory nawiercano w saperkach, aby pozbyć się znienawidzonego symbolu dwugłowego orła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 6 Listopad 2011 Share Napisano 6 Listopad 2011 Aktualnie chodzą ok 300-400 zł na alle..., to chyba lekka przesada - a czy za wschodzią granicą, u Łukaszenki coś dostanę? Wybieram się tam na długi weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 7 Listopad 2011 Share Napisano 7 Listopad 2011 Idzie zima więc powinny być do dostania. Sugeruję zobaczyć na ich aukcjach internetowych, zamówić i odebrać na miejscu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 17 Grudzień 2011 Share Napisano 17 Grudzień 2011 Nie chcę wracać do poprzedniej wymiany zdań, bo nie niosła ona nic konstruktywnego, acz mam pytanie, Towarzyszu R51!Pytanie moje dotyczy łopatek saperskich oraz pokrowców.W armii carskiej (o ile mi wiadomo) używano co najmniej dwóch typów łopatek, jedną przedstawiłeś na zdjęciach, druga miała bardziej zaokrąglone rogi. Używano też podobno dwóch typów pokrowców - skórzanego i brezentowego. Orientujesz się może, Waść, jak owe pokrowce wyglądały?Po podejrzewam, że były one używane za RKKA.Dalej - za czasów bardziej radzieckich też było kilka wzorów łopatek i pokrowców, owe 'carskie, ale z całkiem ściętymi rogami', zaokrąglone bite z jednego kawałka blachy; jak i pokrowców - widziałem gdzieś skórzany (właśnie - carski?), widziałem ramkowy (niemiecki?), zwykłe brezentowe, oszczędnościowe.Jesteś, Waść, w stanie uzupełnić/skorygować/poprawić ową wiedzę? Najlepiej podając konkretne wzory wprowadzenia, bo nigdzie tego nie mogę znaleźć.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 17 Grudzień 2011 Share Napisano 17 Grudzień 2011 A co do Waciaków, są ludzie na aledrogo, którzy ściągają kurtki po ok 140zł, spodnie trochę taniej, jak znajdę, to podrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Grudzień 2011 Share Napisano 18 Grudzień 2011 Niestety nie mam bladego pojęcia. Popytam kolegów, którzy siedzą w carszczyźnie.Z partyjnym pozdrowieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Grudzień 2011 Share Napisano 18 Grudzień 2011 Wydaje mi się że byyły bardzo podobne do naszych monowskich ale nie mam na to ikonografii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 19 Grudzień 2011 Share Napisano 19 Grudzień 2011 Będę wdzięczny za pomoc.Mam kilka łopatek, ale niewiele to daje:http://imageshack.us/photo/my-images/717/pict0002cc.jpg/Od góry: carska (prostokątna, nitowana obsada trzonka), radziecka (ścięta góra, nitowana obsadda - z pola bitwa '44).Dół: oszczędnościowa (pole bitwy '44), oszczędnościowa - sygnowana na 43.Co ciekawe oszczędnościówki mają obejmę trzonka wyginaną w dwie różne strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr2104 Napisano 28 Grudzień 2011 Share Napisano 28 Grudzień 2011 Co do bandoliera to powinien mieścić 2-3 łódek jednak. I mam na to dowód w postaci instrukcji:http://warstar.info/rkka_1941/snariagenie_rkka_1941.htmlPonad to pas oficerski z gwiazdą (wz. 35) nie posiada bolcy do zapinania, a jedynie knopik, a dwie ładownice pokazane przez Pana R51 (post z godziny 00:30:59 dnia 2011-07-18, o treści Ladownice brezent i skora.") nie nadają się do rekonstrukcji II wojny światowej, wg. mojego stanu wiedzy były one bowiem przeznaczone do karabinka SKS (czasem a błędnie podpisywane jako ładownice do SWT, ale są za niskie)Pozdrawiam, Piotr2104 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Grudzień 2011 Share Napisano 29 Grudzień 2011 Bardzo fajna instrukcja:) Racja to SKS przyznaję się bez bicia. Co do tych dwóch a nawet trzech łódek to życzę powodzenia, potrzebna będzie spora siła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr2104 Napisano 29 Grudzień 2011 Share Napisano 29 Grudzień 2011 Tyle że instrukcja mówi o 2 lub trzech jeśli środkowa jest pociskami do góry... A jeśli jest różnica między instrukcja a repliką to mamy błąd w instrukcji czy źle zrobioną replikę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Grudzień 2011 Share Napisano 29 Grudzień 2011 Mam też oryginał... Ten sam problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 29 Grudzień 2011 Share Napisano 29 Grudzień 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr2104 Napisano 30 Grudzień 2011 Share Napisano 30 Grudzień 2011 Czyli oryginały też nie musiały być zgodne z instrukcją, chociaż ten (jeśli chodzi o pasek chociażby) wydaje mi się dość nietypowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSzuder Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Myślę, że jeśli mówimy o Armii Czerwonej, to luzy w szyciu czegokolwiek były na tyle duże, że pewnie różnie to bywało. Jakby ktoś miał dostęp do większej ilości oryginałów, to możnaby porównać.Widziałem zdjęcie, jak pewien razwiedczik wcisnął granaty do skórzanej ładownicy karabinowej po wcześniejszym zrobieniu dziury na zapalnik w klapce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubaka Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Za cara podstawową łopatką piechoty była ta wzoru 1889. http://www.bergenschild.narod.ru/Reconstruction/depot/before_1912/lopata.htmPokrowce do niej regulaminowo były skórzane http://www.bergenschild.narod.ru/Reconstruction/depot/1912-18/chehol_lopati.htmZdarzały się jednak także pokrowce ramkowe, a także brezentowe kopie podstawowych pokrowców (czyli nic innego jak wersja oszczędnościowa) Kopie są dostępne tutaj http://schuster.ru/ru/rus-14-17/equipment:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.