Skocz do zawartości
  • 0

klamry- prosze o identyfikacje

manierka

Pytanie

Napisano

3 klamry pierwsza znaleziona u kumpla w sadzie to chyba carska rosja altyleria lub cos takiego tak mi się wydaje następna to klamra zuchowska jest na niej napis zuch słucha starszych jest ciekawa raczej przedwojenna znalazłem w syfie z rzeki a 3 to nie wiem co to moze cywilna prosze o identyfikacje

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzięki bys widział jaki byłem szczęśliwy na miejscu u kumpla jak to wykopałem pod poznaniem to raczej żadkość tu raczej pruskie fanty się znajduje
Napisano
jeszcze ta zuchowska pierwszy raz taka widze jest zrobiona chyba z mosiądzu myśle że to okres miedzywojenny? wielkością jak klamry pruskie i niemieckie czyli I i II wojna oczyściłem ja i jest piekna ale czy to jakas wieksza produkcja czy na zamówienie? któż to wie może wy:)
Napisano
Co do klamry zuchowskiej - zerknij tu:
http://a_kaminski.webpark.pl/dz_zuchowa.html

Pierwsze Prawo Zuchowe z 1931 roku obejmowało dwa punkty:

1. Zuch słucha starszych.
2. Zuch nie ulega samemu sobie.

W 1933 roku nastąpiła zmiana w Prawie Zucha i punkt 1. zniknął, z tego wnioskowałbym że to lata 31-33, skoro na klamrze jako motto jest pierwszy punkt prawa zucha.
Co prawda to tylko moje dywagacje, może jest ktoś bardziej obeznany kto potwierdzi/zaprzeczy.
Napisano
dzieki MK a więc lata 31-33 a może ktoś ma taką w swojej kolekcji? jak ta bo ja pierwszy raz cos takiego widze a i bym jeszcze zapomniał ta ostatnia klamra z dwoma chaczykami co to jest ja zupełnie wymiękam?
Napisano
Ciekawe jak się ma ta klamra artylerii grenadierów do klamry z All:
http://www.allegro.pl/item535041417_carska_klamra_artylerii.html
bo wydaje mi się, że coś tu śmierdzi.
Napisano
Sztanca ta sama, klamra jest inna, ale jak pojawiają się nagle dwie takie same, bardzo rzadkie klamry wybite tą samą sztancą, to kolekcjonerom powinno zaświecić się czerwone światełko.
Napisano
przepraszam bardzo ta moja jest na 100% orginał sam ją wykopałem kilka lat temu i lezała u mnie w kartonie dlatego że fanty z mojej okolicy zatrzymuje i nie jest na sprzedaż jak ktoś chce to prosze fotki moge przesłać juz pisałem znaleziona pod poznaniem u mojego kolegi w sadzie a że u mnie kiedyś ten temat nie był na pierwszym miejscu to go odwlekałem a jak kogos sie pytałem na miescie to sciemniali że to francuz moze rosja ale pospolite tylko ciekawy był fakt że kazdy chciał ja kupic lub wymienic ściemniacze to moja jedyna carska i ciesze sie z tego że tymbardziej u mnie znaleziona dopiero teraz doceniam to znalezisko i bedzie oan miała swoje miejsce na pułce jesli jeszcze jakies watpliwosci to prosze pisac:)))) pozdro ale się zgrzałem moze ponownie sie wybiore w to miejsce jak kumpel bedzie wycinał sad to wpadne z dynamikiem bo ta na statyku znaleziona może cos wyjdzie jeszcze.
Napisano
a jesli chodzi o ta z allegro to sie nie wypowiadam choc moim zdaniem jest za czysta no i ta patyna wyglada podejrzanie a przecierz kazdy wie ze sie nie czysci tego typu przedmiotów przesada nawet ja to wiedziałem choć czasami spotyka sie dziwaków bo na ostatniej łodzi szukajac pewnej manierki zobaczyłem przypadkiem klamry piechoty carskiej pomalowane minią olowiową albo z głupoty albo ktoś wżery chciał ukryć i ściemniał głupiego ale to na marginesie ja znalazłem ciekawa manierke wzoru 37 za 15zeta carska menaszke za 20 zeta pieknie bitą 2 razy i ładnie zachowaną bez utlenień choć z przestrzeliną i brytyjska z pokrowcem i noszakiem za 30 zeta tak ze jestem zadowolony ale ile sie natargowałem ufff:))) a tak w sumie to kicha co roku coraz mniej
Napisano
jak ktoś chce zblizenia jakichś konkretnych miejsc czy cus to pytac tylko przypominac bo jestem zabiegany to jak foty zrobie to przesle bo te co tu są to bieda pomniejszone w paint to traca na jakosci normalnie robie takie cos koło 1-1,5 mega jak ktoś chce to prosze podesle przy okazji jak bede robił jakies foty zresztą mam te co są tu w lepszej jakości moge przesła nawet teraz pozdro:))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie