boat88 Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Napisano 10 Styczeń 2009 proszę o fachowców o porady na temat tych bagnetów czy to orginały są a gościu który chandluje pisze mi; Witam, polskie bagnety zostały przejęte przez nimców i wsadzone w niemieckie pochwy w 45 magazyny przejeli ruskie i tych magazynów one są jeszcze nawet w smarze... mam 24 w hurcie bez pochew po 350 28 i 29 po 380 wz 22 są w polskich pochwach 1200 wz 22 odwrotka 1400 mam też w żabce w super stanie 1500 kilka zdjęć z załaczniku pozdrawiamIgor magazyny zostały opróżnione trzy lata temu mi zostało około 30 bg z 1500 ile zostało przywiezionych do Polski znajomy kupił około 500 i schował do piwnicy na lokatę kapitału będzie sprzedawał za 10 lat pozdrawiamIgorps http://allegro.pl/item517140131_bagnet_polski_wz_24_ostra_glowica.htmlhttp://allegro.pl/item526832497_bagnet_polski_wz_24_z_ozn_wz_24_pierwsza_seria.htmlhttp://allegro.pl/item526838502_bagnet_polski_wz_28_perkun_h.html
NEPTUNAK Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 Moim skromnym zdaniem oryginały,ale stany zachowania fiu fiu. Drewno z okładzin widać chyba w drugim wypadku mocno nasiąkło smarem, w szczelinach widać zaschły smar, wydaje mi się oryginalnymi, choć końcowe zdanie pozostawiam znawcom tematu.
NEPTUNAK Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 sorki w trzecim linku bagnet ma mocno nasiąkłe okładziny
wodzu8 Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 boat88 może napisz jeszcze raz o co chodzi bo u Ciebie chyba kiepsko z pisaniem po polsku
boat88 Napisano 11 Styczeń 2009 Autor Napisano 11 Styczeń 2009 wodzu8 napisałem tylko pierwsze zdanie ,a reszta to jest tego gościa co handluje tymi bagnetami..a chodzi mi o to czy to co pisze że bagnety są wyciągnięte z magazynu i w takich ilościach czy to jest prawdą czy fikcją i czy są to oryginały.? a ja napisałem ;,,proszę fachowców o porady na temat tych bagnetów czy to oryginały są a gościu który handluje pisze mi; ''
piotr777 Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 wodzu8 przecież w pierwszym zdaniu boat88 napisał oco mu chodzi(proszę fachowców o porady na temat tych bagnetów czy to oryginalne
boat88 Napisano 11 Styczeń 2009 Autor Napisano 11 Styczeń 2009 kolego piotr777 widzę że zrozumiałeś o co mi się rozchodzi,bo przecież bywają tacy co problem robią że nie wiedzą o co chodzi...
Military44 Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 Witam,wszystko to co napisał sprzedający to prawda,są to oryginalne polskie bagnety przejęte najpierw przez niemców a następnie przez sowietów,charakteryzują sie skasowanymi pierwotnymi numerami i nabitymi nowymi czterocyfrowymi,sam mam kilka takich.Magazyny te znajdują sie prawdopodobnie w okolicy Kaliningradu.
01dalton Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Taa , te bagnety w hurcie - czyli zestawy po około 18-20 szt. były sprzedawane po 450 zł od szt .W każdym z takich zestawów były zazwyczaj po 3- 4 żadkie bagnety czyli mobilizacyjne , zbr4 , odwrotki itp. Military 44 - były też sztuki z niekasowanymi numerami , mam perkuna wz.24 i wz.22 z niekasowanymi numerami z tego żródła ;) . Pozdr.
said2 Napisano 18 Październik 2009 Napisano 18 Październik 2009 koledzy mozecie podac namiary lub nick osoby sprzedajacej te bagneciki. Pozdr
said2 Napisano 18 Październik 2009 Napisano 18 Październik 2009 najlepiej prosze o info na mail said222@go2.pl
boat88 Napisano 18 Październik 2009 Autor Napisano 18 Październik 2009 tu masz link na allegrohttp://allegro.pl/item788413839_bagnet_polski_wz_24_ostra_glowica_ozn_wzoru.html nick sprzedającego to;alexmajca
Bubus Napisano 19 Październik 2009 Napisano 19 Październik 2009 Czołem! Od kilku dni nurtuje mnie kilka pytań, wierzę, że ktoś spróbuje na nie odpowiedzieć, tj:1. Czy WP może się ubiegać o konfiskacje wszelkiej broni, która została utracona w czasie wojen? Przykladem mogą być bagnety, powszechnie występujące w kolekcjach, przecież ktoś kiedyś za nie zapłacił, nikt ich dobrowolnie nie oddał. (Pomijam fakt co Wojsko Polskie by z nimi zrobiło)2. O broni, bagnetach magazynowych 2 wojennych przeczytałem właśnie drugi raz, czy takich magazynów jest w Europie więcej? Co robił i dlaczego taki bagnet tak długo leżakował? Czy w ogóle wyprzedaż wojskowego sprzętu jest gdzieś ogłaszana? (Pomińmy fakt, ze człowiek z ulicy nie posiada środków by wykupić 1000 bagnetów, oraz nie chodzi o ubrania Bundeswhery).3. Trzecie, ostatnie! Ostatnio pomyslałem o swoim bagnecie, pomyślałem, ze używam go w samoobronie. Zaczełem kminić, a nie mogłem sobie odpowiedziec czy na świecie giną jeszcze ludzie od 2go wojennej broni niemieckiej, albo ogólnie 2go wojennej?
por.pil.020 Napisano 19 Październik 2009 Napisano 19 Październik 2009 Na wszystkie Ci nie odpowiem, mysle ze zrobi to ktos inny, natomiast na te na ktore znam odp. to tak.ad 1. konfiskacje? Chyba chodziło Ci o konfiskatę :) Nie, nie moze skonfiskowac bo niby z jakiej racji? inna epoka, kto inny zakupił, inny rzad byl wtedy itd a to ze kiedys tam nalezalo do WP nic nie znaczy juz teraz.ad 3. Tak, broń z II w.ś. jest uzywana w dalszym ciągu ale jak wiadomo w śladowych ilościach. Zapewne tez giną z niej ludzie. Znane są zdjecia dzieciaków z Somalii z ktorych jedno ledwo trzyma stg 44. Tak samo na zdjeciach z Iraku - wszyscy maja kałachy a jeden gostek stg 44 hehe. Wiadomo ze broń ta pochodzi z muzeum historycznego w Bagdadzie ktore zostało rozszabrowane. Zajrzyj na stronkę o sturmgewehrze tam w galerii (bilder) jest to o czym piszę.http://www.stg.online.pl/main_de.html
Bubus Napisano 19 Październik 2009 Napisano 19 Październik 2009 Właściwie nie mogę ubrać tego w odpowiednie słówka, ale jak byk pisze na każdym bagnecie WP, obecne WP zdaje się kontynuacją?", spadkobiercą?" po WP II RP. To tak jak przesiedleni walczą o swoje majątki i dworki na Mazurach. Stronke chętnie przejrzę. Dzięki, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.