Rumburak Napisano 10 Styczeń 2009 Autor Napisano 10 Styczeń 2009 To ogromnie smutna wiadomość. Ta kobieta była chyba ostatnią żywą legendą polskiego podziemia niepodległościowego (no może oprocz Bartoszewskiego). Onet podał, że dzisiaj zmarła Elżbieta Zawadcka - jedyna Cichociemna, odbyła 100 niebezpiecznych misji szpiegowsko-kurierskich! A nie ma o niej żadnego filmu i pewnie żadnej książki. CZEŚĆ JEJ PAMIĘCI! Dla mnie zawsze będzie wzorem.Link do tej smutnej wiadomości:http://wiadomosci.onet.pl/1894652,11,item.html
yorik Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 Wielki człowiek. Wielka Polka. Oby jej piękne życie stało się przykładem dla następnych pokoleń.Spoczywaj w pokoju Pani Generał[*] [*] [*]
NEPTUNAK Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 Cześć jej pamięci, niestety coraz mniej takich ludzi, a my coraz bardziej zapominamy o swoich obowiązkach wobec ojczyzny
Baldwin89 Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 [*][*][*]Czas robi swoje. Postarajmy się robić to, co ona robiła całe życie - pracujmy dla naszej Ojczyzny !
Majorian Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 Jestem pełen szacunku dla osób takich jak ona. Szkoda, że to pokolenie ludzi wymiera.
WLA42 Napisano 14 Styczeń 2009 Napisano 14 Styczeń 2009 ...Jeśli ja zapomnę o Nich..- TY Boże na Niebie zapomnij o mnie!Już każdego dnia odchodzą bohaterowie tamtych dni.Toruń bez Pani Generał nie będzie już taki sam.Niestety często zabierają ze sobą całe wspomnienia...bo nie było ich komu zapisać, zanotować - szkoda.Akurat w przypadku Pani Generał moc tych wspomnień ocalona NA SZCZĘSCIE.Tak se myślę po cichu - ( i dlatego piszę to w necie...)Wypadałoby REKO wartę honorową wystawić przy trumnie...ale chyba nie będzie komu... bo organizatorzy uroczystości pogrzebowej nie wpadli na pomysł a i tak całe polske Reko w tę sobotę będzie w Łodzi... Taka nasza tradycyjna narodowa sprawnośc organizacyjna.Ale zapewne oficjeli pchających się do pierwszego szeregu na fotkę do gazety nie zabraknie.A może to tylko ja zbyt marudny z wiekiem się robię?...NON OMNIS MORIAR - - Pani Generał!
PAWEL*STRC Napisano 15 Styczeń 2009 Napisano 15 Styczeń 2009 Takich ludzi jest już coraz mniej:(:(,cześć Jej pamięci:(:([*]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.