Skocz do zawartości

Zmarła Elżbieta Zawacka ps. ZO - cichociemna

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To ogromnie smutna wiadomość. Ta kobieta była chyba ostatnią żywą legendą polskiego podziemia niepodległościowego (no może oprocz Bartoszewskiego). Onet podał, że dzisiaj zmarła Elżbieta Zawadcka - jedyna Cichociemna, odbyła 100 niebezpiecznych misji szpiegowsko-kurierskich! A nie ma o niej żadnego filmu i pewnie żadnej książki. CZEŚĆ JEJ PAMIĘCI! Dla mnie zawsze będzie wzorem.
Link do tej smutnej wiadomości:
http://wiadomosci.onet.pl/1894652,11,item.html
Napisano
Wielki człowiek. Wielka Polka. Oby jej piękne życie stało się przykładem dla następnych pokoleń.

Spoczywaj w pokoju Pani Generał

[*] [*] [*]
Napisano
...Jeśli ja zapomnę o Nich..
- TY Boże na Niebie zapomnij o mnie!

Już każdego dnia odchodzą bohaterowie tamtych dni.
Toruń bez Pani Generał nie będzie już taki sam.
Niestety często zabierają ze sobą całe wspomnienia...bo nie było ich komu zapisać, zanotować - szkoda.
Akurat w przypadku Pani Generał moc tych wspomnień ocalona NA SZCZĘSCIE.

Tak se myślę po cichu - ( i dlatego piszę to w necie...)Wypadałoby REKO wartę honorową wystawić przy trumnie...ale chyba nie będzie komu... bo organizatorzy uroczystości pogrzebowej nie wpadli na pomysł a i tak całe polske Reko w tę sobotę będzie w Łodzi...
Taka nasza tradycyjna narodowa sprawnośc organizacyjna.
Ale zapewne oficjeli pchających się do pierwszego szeregu na fotkę do gazety nie zabraknie.
A może to tylko ja zbyt marudny z wiekiem się robię?...

NON OMNIS MORIAR -
- Pani Generał!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie