Piguła Posted January 8, 2009 Author Share Posted January 8, 2009 Znalazłam na strychu starego opuszczonego domu widokówk z kturego mogą być roku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piguła Posted January 10, 2009 Author Share Posted January 10, 2009 Czy są coś warte te widokówki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 tonacja barw na fotografiach odpowiada niemieckim aparatom sprzed 45r.pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba_70 Posted January 10, 2009 Share Posted January 10, 2009 Poszperaj na niemiecki ebayu, wystarczy rzucic okiem zeby stwierdzic, ze tego typu pocztowki chodza" po ok. 1 EUR.http://sammeln.shop.ebay.de/items/Deutschland__W0QQ_catrefZ1QQ_sacatZ33356QQ_trksidZp3907Q2em21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba_70 Posted January 10, 2009 Share Posted January 10, 2009 I jeszcze uwaga do kolegi 8total4 - odcienie szarosci, kale tonalne to nie zasluga aparatu ale raczej chemii- papieru fot., kliszy i rodzaju zastosowanych odczynnikow chemicznych.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba_70 Posted January 10, 2009 Share Posted January 10, 2009 skale tonalne mialo byc ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gniewkos Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 haha 8total4 teraz się uśmiałem, możesz podać jak rozpoznałeś po takich zdjęciach, że były wykonane niemieckim aparatem??Jak rozróżnisz zdjęcia z np Sidy niemieckiej, a tej produkowanej w Polsce na licencji?? oczywiście bez urazy ale pojechałeś nieziemsko:)pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 wschodni sprzet w miedzywojniu charakteryzowal sie bardziej szarozielonym odcieniem lub sepią, niemieckie aparaty robily fotki w odcieniach ostrj szarosci i jaskrawych.nie wiem co Cie tak rozsmieszyl Gniewkos... Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 miało byc ostrej szarosci i rozmieszylo..pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 rozsmieszyło.oddam klawiature na złom ;x Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gniewkos Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 OK spoko, ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie jak rozróżnisz fotki? skoro oba aparaty miały taką samą budowę, można uznać, że jeden był wschodni(nasz robiony na licencji) drugi zachodni?Dlatego twierdzę, że kierowanie się takim tokiem myślenia (po tonacji barw) jest błędne, mógł by to być aparat zarówno Belgijski, czy inny i nie był byś w stanie rozpoznać po takiej fotografii jakim aparatem zrobiono zdjęcie:). To tak jak teraz dał bym ci 2 fotki i kazał rozróżnić, która jest z Canona, a która z Nikona!pozdro! i oczywiście bez urazy!ps. ja już swoją wymieniłem bo nie dawała rady:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 nie mowilem o konkretnych modelach, ale jest wiele prawidłowości ktore jednak roznia fotki z miedzywojnia w kwestii pochodzenia sprzętu..a Sida nawet jezeli produkowana na licencji, dalej pozostaje niemieckim patentem ;)rowniez bez urazy <beer> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gniewkos Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 Luzik, wracając do tematu na jednym ze zdjęć napisane jest zjeżdżalnia w kopalni Kolego Piguła aby coś więcej powiedzieć musiał byś zeskanować najlepiej te pocztówki, np. po aucie widocznym na jednej z nich mogli by co niektórzy tutaj już coś powiedzieć!pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
martian. Posted January 10, 2009 Share Posted January 10, 2009 Ten w górach to most nad Schöllenen Gorge w Szwajcarii w kantonie of Uri.Teufelbruecke"- diabelski most. Stary i nowy w budowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Piguła
38 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.